Gorzo Posted October 24, 2014 Share Posted October 24, 2014 (edited) Witam. Kilka dni temu nabyłem 4 sztuki kirysów spiżowych. Fajnie obserwuje się ich zachowanie, ale szczerze mówiąc myślałem, że to bardziej przydenne ryby. Nic bardziej mylnego. Moje wariaty non stop grupowo przemierzają środkową i górną (rzadziej) strefę akwarium. Ich ulubioną zabawą jest podpływanie do powietrza wypluwanego z filtra, które odpycha je do tyłu i powtarzanie czynności aż do znudzenia. W sumie to chyba 60-70% czasu spędzają na takich zabawach, a penetrowaniem dna zajmują się zazwyczaj wcześnie rano i późno wieczorem. A jak zachowują się wasze? Są raczej spokojne i spędzają większość czasu na dnie, czy tak jak moje mają ADHD? Edited October 24, 2014 by Gorzo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nick1234 Posted October 24, 2014 Share Posted October 24, 2014 Może zaczynają tarło. A jakie masz podłoże w akwarium? Moje przez jakiś czas były na żwirku + była dla nich mała plaża z piasku i powiem Tobie,że też często pływały w środkowej części. Teraz po zmianie podłoża na sam piasek to tylko w nim ryją i ryją- cały "łepek" potrafią pod piasek wsadzić Strasznie im sie to podoba bo to w końcu kopiące ryby denne, a na żwirku kopać ni ma co Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DiKei Posted October 24, 2014 Share Posted October 24, 2014 Może podpływają do powietrza, gdyż akwarium jest niedotlenione? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deadmau5 Posted October 24, 2014 Share Posted October 24, 2014 Moje caly czas przekopuja piaszczyste dno.Tylko podczas tarla plywaja cigle gora-dol. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nick1234 Posted October 24, 2014 Share Posted October 24, 2014 Moje caly czas przekopuja piaszczyste dno.Tylko podczas tarla plywaja cigle gora-dol. Moje od czasu zmiany podłoża na piasek dokładnie to samo robią Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gorzo Posted October 24, 2014 Author Share Posted October 24, 2014 A jakie masz podłoże w akwarium? Drobny żwir, ale mam zamiar zrobić wysepkę z piasku. Może podpływają do powietrza, gdyż akwarium jest niedotlenione? Akwarium jest dobrze natlenione, zresztą nie podpływają do samej powierzchni, tylko minimalnie pod Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nick1234 Posted October 24, 2014 Share Posted October 24, 2014 Drobny żwir, ale mam zamiar zrobić wysepkę z piasku. No to stawiam,że nie kopią bo nie mają w czym Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gorzo Posted October 24, 2014 Author Share Posted October 24, 2014 No to stawiam,że nie kopią bo nie mają w czym Coś tam próbują w tym najdrobniejszym żwirze. Ale wiem, że to nie jest dla nich zbyt dobre i niedługo będzie trochę piachu w akwarium. Tymbardziej, że za tydzień dołączą jeszcze 3 pielęgniczki kakadu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ibrachim12 Posted October 24, 2014 Share Posted October 24, 2014 A ja mam żwir (wiem że kiryski powinny mieć piasek) i kiryski tak w 70% siedzą przy dnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunay Posted October 24, 2014 Share Posted October 24, 2014 Kiryski reagują na zmianę ciśnienia. U mnie od dwóch dni jest szaleństwo w akwarium, połączone ze składaniem ikry. Tutaj szukałbym przyczyny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts