Jump to content

Kirysy śmieszki

Gorzo
 Share

Recommended Posts

Witam.

Kilka dni temu nabyłem 4 sztuki kirysów spiżowych. Fajnie obserwuje się ich zachowanie, ale szczerze mówiąc myślałem, że to bardziej przydenne ryby. Nic bardziej mylnego. Moje wariaty non stop grupowo przemierzają środkową i górną (rzadziej) strefę akwarium. Ich ulubioną zabawą jest podpływanie do powietrza wypluwanego z filtra, które odpycha je do tyłu i powtarzanie czynności aż do znudzenia. W sumie to chyba 60-70% czasu spędzają na takich zabawach, a penetrowaniem dna zajmują się zazwyczaj wcześnie rano i późno wieczorem. 

A jak zachowują się wasze? Są raczej spokojne i spędzają większość czasu na dnie, czy tak jak moje mają ADHD?

Edited by Gorzo

Może zaczynają tarło. A jakie masz podłoże w akwarium? Moje przez jakiś czas były na żwirku + była dla nich mała plaża z piasku i powiem Tobie,że też często pływały w środkowej części. Teraz po zmianie podłoża na sam piasek to tylko w nim ryją i ryją- cały "łepek" potrafią pod piasek wsadzić :) Strasznie im sie to podoba bo to w końcu kopiące ryby denne, a na żwirku kopać ni ma co ;)

A jakie masz podłoże w akwarium?  ;)

Drobny żwir, ale mam zamiar zrobić wysepkę z piasku.

Może podpływają do powietrza, gdyż akwarium jest niedotlenione? 

Akwarium jest dobrze natlenione, zresztą nie podpływają do samej powierzchni, tylko minimalnie pod :)

No to stawiam,że nie kopią bo nie mają w czym :)

Coś tam próbują w tym najdrobniejszym żwirze. Ale wiem, że to nie jest dla nich zbyt dobre i niedługo będzie trochę piachu w akwarium. Tymbardziej, że za tydzień dołączą jeszcze 3 pielęgniczki kakadu.