Jump to content

Skąd mam wiedzieć czy akwarium już dojrzało?

Jagodaaa9
 Share

Recommended Posts

Witam po czasie. Założyłam od nowa akwarium.W związku z tym mam pytanie. Przypuśćmy że akwarium dojrzewa dwa tygodnie, skąd mam wiedzieć czy już dojrzało? Narazie dopiero tydzień dojrzewa, ale chcę wiedzieć jak już dojrzeje. Czy mam podmieniać wodę podczas dojrzewania? Czy dopiero jak tam rybki będą?

Parametry wody:

pH 6.5

kH 6

gH 3

NO3 10

NO2 1

Oczywiście powstał też nowy problem. Mam dwie roślinki o nazwie anubias i tak jak by im te liście usychały tak to wygląda. Niewiem dlaczego tak się dzieje. Pomoże ktoś?

Edited by Jagodaaa9

Akwarium nie dojrzewa 2 tygodnie, prędzej 3 do 6. Poczytaj o cyklu azotowym w akwarium. Wody nie podmieniaj bo to tylko wydłuża dojrzewanie akwarium. Co do anubiasa to znając życie zakopany jest w ziemi , żwirku czy co tam masz w akwarium ,wyjmij go i przyczep nicią do korzenia lub kamienia.

Wysłane od siebie

Akwarium nie dojrzewa 2 tygodnie, prędzej 3 do 6. Poczytaj o cyklu azotowym w akwarium. Wody nie podmieniaj bo to tylko wydłuża dojrzewanie akwarium. Co do anubiasa to znając życie zakopany jest w ziemi , żwirku czy co tam masz w akwarium ,wyjmij go i przyczep nicią do korzenia lub kamienia.

Wysłane od siebie

Nie jest właśnie zakopany. Jest przyczepiony do kamienia... Czy to może być spowodowane tym że pH to 6,5 ?

Edited by darekbart

Jak parametr no2 będzie =0

To duże, wprowadzające w błąd uproszczenie. NO2 może być równe zero również w dniu zalania akwarium.

Będziesz wiedział, że akwarium dojrzało, jeżeli najpierw zanotujesz wzrost NO2, a później spadek do zera.

Pozdrawiam

PW

• Like 1

Dziękuję, mam nadzieję że będą u mnie takie rośliny bo wcześniej szukałam i nie było.

Kupię dokładniejsze te testy i będę mierzyć :) Dziękuję wszystkim którzy pomogli. Odezwę się jak już akwarium dojrzeje, to pomożecie wybrać rybki.

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...