Jagodaaa9 Posted October 23, 2014 Share Posted October 23, 2014 (edited) Witam po czasie. Założyłam od nowa akwarium.W związku z tym mam pytanie. Przypuśćmy że akwarium dojrzewa dwa tygodnie, skąd mam wiedzieć czy już dojrzało? Narazie dopiero tydzień dojrzewa, ale chcę wiedzieć jak już dojrzeje. Czy mam podmieniać wodę podczas dojrzewania? Czy dopiero jak tam rybki będą? Parametry wody: pH 6.5 kH 6 gH 3 NO3 10 NO2 1 Oczywiście powstał też nowy problem. Mam dwie roślinki o nazwie anubias i tak jak by im te liście usychały tak to wygląda. Niewiem dlaczego tak się dzieje. Pomoże ktoś? Edited October 23, 2014 by Jagodaaa9 Link to comment Share on other sites More sharing options...
psyho39 Posted October 23, 2014 Share Posted October 23, 2014 Akwarium nie dojrzewa 2 tygodnie, prędzej 3 do 6. Poczytaj o cyklu azotowym w akwarium. Wody nie podmieniaj bo to tylko wydłuża dojrzewanie akwarium. Co do anubiasa to znając życie zakopany jest w ziemi , żwirku czy co tam masz w akwarium ,wyjmij go i przyczep nicią do korzenia lub kamienia. Wysłane od siebie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jagodaaa9 Posted October 23, 2014 Author Share Posted October 23, 2014 (edited) Akwarium nie dojrzewa 2 tygodnie, prędzej 3 do 6. Poczytaj o cyklu azotowym w akwarium. Wody nie podmieniaj bo to tylko wydłuża dojrzewanie akwarium. Co do anubiasa to znając życie zakopany jest w ziemi , żwirku czy co tam masz w akwarium ,wyjmij go i przyczep nicią do korzenia lub kamienia. Wysłane od siebie Nie jest właśnie zakopany. Jest przyczepiony do kamienia... Czy to może być spowodowane tym że pH to 6,5 ? Edited October 24, 2014 by darekbart Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekbart Posted October 24, 2014 Share Posted October 24, 2014 Akwarium jest w trakcie dojrzewania, więc i rośliny dostaną w "kość" zanim się zaaklimatyzują.Nawozisz czymś? Dokup więcej roślin, najlepiej takich szybko rosnących. skąd mam wiedzieć czy już dojrzało? Jak parametr no2 będzie =0 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jagodaaa9 Posted October 24, 2014 Author Share Posted October 24, 2014 Nie nawoże. Możesz mi polecić jakieś szybko rosnące rośliny? Dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
psyho39 Posted October 24, 2014 Share Posted October 24, 2014 Hygrophilia,rogatek,moczarka Wysłane od siebie Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotr_w Posted October 24, 2014 Share Posted October 24, 2014 Jak parametr no2 będzie =0 To duże, wprowadzające w błąd uproszczenie. NO2 może być równe zero również w dniu zalania akwarium. Będziesz wiedział, że akwarium dojrzało, jeżeli najpierw zanotujesz wzrost NO2, a później spadek do zera. Pozdrawiam PW 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekbart Posted October 24, 2014 Share Posted October 24, 2014 A przeczytałeś pierwszy post,myślę że nie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jagodaaa9 Posted October 24, 2014 Author Share Posted October 24, 2014 Dziękuję, mam nadzieję że będą u mnie takie rośliny bo wcześniej szukałam i nie było. Kupię dokładniejsze te testy i będę mierzyć Dziękuję wszystkim którzy pomogli. Odezwę się jak już akwarium dojrzeje, to pomożecie wybrać rybki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekbart Posted October 24, 2014 Share Posted October 24, 2014 Temat został wyczerpany/ problem rozwiązany.Zamykam - jeśli chcesz temat kontynuować, coś dodać, nie zgadzasz się z zamknięciem, proszę o kontakt z moderatorem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts