Jump to content

Nieliczne kropki na prętniku

sp1k3
 Share

Recommended Posts

Cześć!

Ile litrów ma akwarium?: 54l 60x30x30
Od kiedy funkcjonuje zbiornik?: Od końca lutego, jakieś 8 miesięcy
Czy zbiornik ma pokrywę?: Tak
Czy masz grzałkę/jaką?: tak, jager chyba 50w
Jaka jest temperatura?: Ok 25 stopni
Jaką masz obsadę zbiornika?: Razbora klinowa, krewetki i prętnik
Jaki masz filtr?: Eheim Pickup 2008
Jakie jest podłoże, rośliny inne dekoracje?: Żwir, kamienie i mały korzeń. Rośliny to kryptokoryny i ludwigia
Jakie są parametry wody?: Testy mam paskowe, nie stać mnie na inne: ph około 6,8; gh około 7 stopni; No2 No3 paski pokazują wartości zerowe więc nie sądzę, żeby były jakieś nie wiem co
Jak wyglądają podmiany? : Co tydzień 20% wody czyli 10l, osmoza + odstana kranówka
Jakich zmian dokonałeś ostatnio w akwarium? Kiedy?: Nic, kupiłem prętnika
Czy rybka/rybki były wcześniej leczone?: Nie
Jakie preparaty i jak często dodajesz do wody/w podłoże/na wkłady filtra?: Nic, kropelkę uzdatniacza do podmienianej wody
Czym, jak często i w jakich ilościach karmisz rybkę?: 2 razy dziennie, raz w tygodniu głodówka, małe porcje tak by zjadły
Od jak dawna masz rybkę? Jak wyglądała aklimatyzacja?: Od 3 dni, rybka była w worku około 30 minut by wyrównać temperatury
Czy masz zdjęcie chorej rybki?: Słabo widać, dokładniej już nie dam rady zrobić
Czy coś niepokojącego działo się ostatnio w Twoich zbiornikach?: Niestety zachorował i padł mój bojownik. Prawdopodobnie miał martwicę płetw ale nie zdążyłem zareagować. Ale prętnik już w worku miał plamy. To nie od tego
Dokładny opis objawów.:

W piątek kupiłem Prętnika Karłowatego, i w sklepie wydawał się okej. Albo było oświetlenie zbyt słabe bo te kropki ciężko dostrzec tak od razu, albo byłem ślepy. Teraz nie istotne, chce te rybę wyleczyć! Po przyjeździe ujrzałem, że posiada kilka kropek. Głównie na górnej płetwie, dolnej, tylnej i jedna przy pyszczku. Są one nieliczne jest ich wszystkich z 8 może 9. Nie są typowo białe. Raczej żółtawe, dosyć regularne (okrąglutkie). Co istotne nie przybywa tych kropek. Zrobiłem tej rybce w niedzielę kilkuminutową kąpiel w roztworze z soli. Nie mam leków i zbytnio nie wiem co zrobić, bo chyba to ospa nie jest skoro tych kropek nie przybywa i teraz nie wiem jaki lek czy ichtio na ospę czy co. Dodatkowo od razu dodam, że TAK wrzuciłem rybę do głównego zbiornika z moimi razborami i o nie też się martwię, ale nie widać żadnych objawów. Rybka od czasu zakupu nie przyjęła pokarmu, ale nie wiem czym była karmiona i nie wiem czy to po prostu przez to, że nie jest jeszcze nauczona bo mój bojownik po zakupie też kilka dni nie chciał jeść i bał się mnie. Poszukałem o tych chorobach i tak średnio mi się widzi czy to ospa

Zdjęcia dodaje jako pliki

Z góry dzięki, i prosiłbym raczej o konkrety co z tym zrobić by to wyleczyć, niż zbędne gadanie.

post-20430-0-88921300-1410191257_thumb.jpg

post-20430-0-34576700-1410191264_thumb.jpg