sp1k3 Posted September 8, 2014 Share Posted September 8, 2014 Cześć! Ile litrów ma akwarium?: 54l 60x30x30Od kiedy funkcjonuje zbiornik?: Od końca lutego, jakieś 8 miesięcyCzy zbiornik ma pokrywę?: TakCzy masz grzałkę/jaką?: tak, jager chyba 50wJaka jest temperatura?: Ok 25 stopniJaką masz obsadę zbiornika?: Razbora klinowa, krewetki i prętnikJaki masz filtr?: Eheim Pickup 2008 Jakie jest podłoże, rośliny inne dekoracje?: Żwir, kamienie i mały korzeń. Rośliny to kryptokoryny i ludwigiaJakie są parametry wody?: Testy mam paskowe, nie stać mnie na inne: ph około 6,8; gh około 7 stopni; No2 No3 paski pokazują wartości zerowe więc nie sądzę, żeby były jakieś nie wiem coJak wyglądają podmiany? : Co tydzień 20% wody czyli 10l, osmoza + odstana kranówkaJakich zmian dokonałeś ostatnio w akwarium? Kiedy?: Nic, kupiłem prętnikaCzy rybka/rybki były wcześniej leczone?: NieJakie preparaty i jak często dodajesz do wody/w podłoże/na wkłady filtra?: Nic, kropelkę uzdatniacza do podmienianej wodyCzym, jak często i w jakich ilościach karmisz rybkę?: 2 razy dziennie, raz w tygodniu głodówka, małe porcje tak by zjadłyOd jak dawna masz rybkę? Jak wyglądała aklimatyzacja?: Od 3 dni, rybka była w worku około 30 minut by wyrównać temperaturyCzy masz zdjęcie chorej rybki?: Słabo widać, dokładniej już nie dam rady zrobićCzy coś niepokojącego działo się ostatnio w Twoich zbiornikach?: Niestety zachorował i padł mój bojownik. Prawdopodobnie miał martwicę płetw ale nie zdążyłem zareagować. Ale prętnik już w worku miał plamy. To nie od tegoDokładny opis objawów.: W piątek kupiłem Prętnika Karłowatego, i w sklepie wydawał się okej. Albo było oświetlenie zbyt słabe bo te kropki ciężko dostrzec tak od razu, albo byłem ślepy. Teraz nie istotne, chce te rybę wyleczyć! Po przyjeździe ujrzałem, że posiada kilka kropek. Głównie na górnej płetwie, dolnej, tylnej i jedna przy pyszczku. Są one nieliczne jest ich wszystkich z 8 może 9. Nie są typowo białe. Raczej żółtawe, dosyć regularne (okrąglutkie). Co istotne nie przybywa tych kropek. Zrobiłem tej rybce w niedzielę kilkuminutową kąpiel w roztworze z soli. Nie mam leków i zbytnio nie wiem co zrobić, bo chyba to ospa nie jest skoro tych kropek nie przybywa i teraz nie wiem jaki lek czy ichtio na ospę czy co. Dodatkowo od razu dodam, że TAK wrzuciłem rybę do głównego zbiornika z moimi razborami i o nie też się martwię, ale nie widać żadnych objawów. Rybka od czasu zakupu nie przyjęła pokarmu, ale nie wiem czym była karmiona i nie wiem czy to po prostu przez to, że nie jest jeszcze nauczona bo mój bojownik po zakupie też kilka dni nie chciał jeść i bał się mnie. Poszukałem o tych chorobach i tak średnio mi się widzi czy to ospa Zdjęcia dodaje jako pliki Z góry dzięki, i prosiłbym raczej o konkrety co z tym zrobić by to wyleczyć, niż zbędne gadanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted September 9, 2014 Share Posted September 9, 2014 Sprawdź czy to nie jest odinoza. Objawy podobne do ospy ale troszkę inaczej to wygląda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sp1k3 Posted September 9, 2014 Author Share Posted September 9, 2014 Nie mam dokładnej diagnozy. Ale jaki lek teraz podać ? ? ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts