Jump to content

Odwieczny problem

everydaniel
 Share

Recommended Posts

Witajcie.

Mam problem z roślinami, po szybkim wzroście ok miesiąc czasu, później nagle wszystkie padają, tak się dzieje z każdą rośliną jakiej nie wezmę, tracą korzenie, gniją, zachodzą glonami (gdzie nie mam problemu z glonami), brązowieją i odpadają liście...obecne akwarium trwa od 7 lat i do tej pory nie uchowała się żadna roślina...

W czym może tkwić problem?

Informacje:

1) Akwarium: 57l ustawione ok 3m od okna od strony południowej

2) Parametry wody: pH ok 7, odczyn obojętny

3) Napowietrzanie: pompka tetra tec aps 100
4) Oświetlenie: 30w świeci ok 10h dziennie
5) Filtracja: filtr wewnętrzny aquael fan-1 plus, działa non stop (dodaję 2 taki sam filtr przy odmulaniu [niżej opisane])
6) Technika CO2: brak
7) Gatunki i ilość ryb:

-Gurami dwuplamiste (1);

-Neon Inessa (5);

-Razbora klinowa (1);

-Zbrojnik niebieski (1);

-Danio pręgowane i tygrysie po 1 szt;

-Kirysek albinos (1)

Wszystkie w dobrej kondycji

8) Rośliny:

-Kabomba (nie wiem dokładnie jaka to jest) kupiona w gęstej dużej kępie w sklepie, ukorzeniona wzrosła szybko i tak też szybko umarła.

-Mikrozorium oskrzydlone, rozmnożyłem przez rozdzielenie sadzonek, po rozsadzeniu liście zaczęły brązowieć i gnić, wcześniej w dobrej kondycji.

9) Podłoże: żwirek 1-3mm czarno biały (nie moja zasługa) + kamienie 1-8cm z obrzeży przejrzystego jeziora (zanim dodane do akwarium, wygotowane)
10) Inne sprzęty: grzałka do 60l.

11) Wymiana wody średnio co 2 tygodnie, podmieniam pół zbiornika (ok 30l)
12) Stosowane nawozy: Tetra PlantaMin,  Sera florena

13) Preparaty: Eskalarin, sól (taka niebieska), Tropical BactoActive (po podmianie wody ok 15 kropel)

14) Pokarm roślinny w płatkach rybom podaję w godzinach 18-19 raz dziennie, zjadają w ok 10-15min, czasem sypnie się za dużo, ale kirysek wszystko z dna sprząta.

15) Nigdy nie używałem lekarstw, preparatów antyglonowych.

16) UV: akwarium stoi 2,5m od okna od strony południowej, także UV myślę, że działa naturalnie

17) Temperatura w dzień: 26,5st C, w nocy 25st C

18) Staram się rzadko grzebać w akwarium, w ostatnich 2 miesiącach  raz wymieniałem całą wodę, odmulałem dno 2 razy (wyłowiłem ryby przetrząsnąłem dno i użyłem 2 filtrów wewnętrznych i tak 3 razy po 2h, oczywiście ryby w akwarium zastępczym z wodą przygotowaną dzień wcześniej), zamontowałem napowietrzacz i zasadziłem kabombę przy okazji wymiany połowy wody i odmulaniu.

19) Zdjęcia:

1 tak wyglądało akwarium jeszcze miesiąc temu, później było nawet bujniej, kabomba wystrzeliła do samej góry (niestety brak zdjęcia z tamtego momentu)

http://sendfile.pl/4532/view/CAM00139.jpg

2,3 to już zdjęcia z dziś:

http://sendfile.pl/4530/view/eyeemfiltered1410165774067.jpg

http://sendfile.pl/4531/view/eyeemfiltered1410165587571.jpg

4 towarzyska gurami podpłynęła zobaczyć komu zdjęcia robię;> dlatego więcej zdjęć nie mam, bo się uczepiła żeby zasłaniać..

http://sendfile.pl/4529/view/eyeemfiltered1410165825181.jpg

Jakie polecacie tanie testy sprawdzające minerały, ilość CO2, twardość i kwasowość oraz inne złe związki chemiczne.

Edited by everydaniel

Jest lepiej. Lepiej nie mówić... :shock:

To co wyprawiasz z tym akwarium to jakiś ponury żart. I jeszcze się dziwisz że rośliny nie rosną. Dobrze, że ryby nie zdychają, chociaż może ten fakt akurat przemilczałeś.

Rośliny nie rosną bo robiąc kipisz w podłożu pozbawiasz je "żarcia". Nie mówiąc już o zupełnym nieprzystosowaniu tego gruzu do sadzenia w nim roślin. Wymień go na jakiś piach, ewentualnie drobny żwirek, dodaj jakiś nawóz pod korzenie, przestań grzebać i będą rosły. Kabombę pewnie dodatkowo wykończyło poniewieranie przez filtr i napowietrzacz, ona tego nie lubi.

I wywal te wątpliwej urody ozdóbki...

• Like 1

mam bazaltowy żwirek, nada się?

Wrzuć fotkę tego żwirku. I tak lepszy byłby piach.

Co do nawozu pod korzenie, jaki najlepiej kupić?

Pałeczki nawozowe lub kulki g-t (znajdziesz tego od groma na portalach aukcyjnych lub nawet u użytkowników tego forum, poszukaj w odpowiednim dziale)

tak jak napowietrzacz jest w pewnej odległości od kabomby żeby jej właśnie nie bujało.

Wyłącz napowietrzacz, jest zbędny. Wylot filtra wewnętrznego skieruj tak żeby poruszał taflą wody, to wystarczy.

Załóż oddzielny temat w dziale "obsady" w celu jej uporządkowania. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że niektóre ryby kupiłeś/dostałeś w ilości 1szt. i że wszystkim jest dobrze i wesoło ;) .

No i te ozdoby o których piał ahr, out...

Edited by andy102
  • Like 1

Załóż oddzielny temat w dziale "obsady" w celu jej uporządkowania. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że niektóre ryby kupiłeś/dostałeś w ilości 1szt. i że wszystkim jest dobrze i wesoło ;) .

fotkę wrzucę jutro z rana,z tymi rybami trafiłeś, razbory bym w życiu jednej nie kupił, kupiłem 6, ale 5 zdechło w ciągu 2-14 dni. W późniejszym czasie od znajomego dowiedziałem się o polityce sklepów zoologicznych w regionie.. dlatego wolę kupić od domowego akwarysty  niż w sklepie. Kirysek został też jeden, były 2.. ten kirysek prawie od początku akwarium jest i tylko czekam kiedy padnie ze starości.

a piach to jakis specialny czy po prostu płukany z rzeki czy jak on tam ma.:)

Edited by everydaniel

a piach to jakis specialny czy po prostu płukany z rzeki czy jak on tam ma. :)

Może być np. do piaskownic z OBI lub innych marketów budowlanych. Chyba Sobex o ile pamięć mnie nie myli.

z tymi rybami trafiłeś

Pisz następnym razem prawdę, bo po warunkach panujących w akwa i tak widać że jest inaczej niż

Wszystkie w dobrej kondycji

;) .

tyle że z rybami prawdę napisałem, bo żadnych chorób nie ma, kolory są ładne i każda zachowuje się tak jak w książce piszą

No chyba nie do końca. Neon, Razbora, Kirysek, Danio, to wszystko gatunki ryb stadnych, ławicowych. Na bank nie zachowują się "książkowo" z jednej chociażby przyczyny - brak im towarzystwa swojego gatunku ;) .

Nie ciągnijmy dalej tego, zrób jak pisałem wyżej :

Załóż oddzielny temat w dziale "obsady" w celu jej uporządkowania.
  • Like 1

No bazalt jak bazalt, są osoby które jakoś sobie radzą z tym podłożem. Ryby (zwłaszcza kiryski) raczej nie będą zachwycone.

Ja osobiście rok temu zacząłem przygodę z piachem, w tej chwili nie mogę polecić innego podłoża. Rośliny je lubią, ryby je lubią, problemów nie mam żadnych, nic tylko zachwalać. ;)

• Like 3