Jump to content

Cruzz90
 Share

Recommended Posts

witam .

Pewnie już bylo ale nie mam czasu na szukanie bo wlasnie moja samiczna zaczeła rodzic :

Czym mogę karmić narybek ?

AAA i wie ktoś może od czego bedzie uzależniony kolor gupików jak urosną ? dodam że samica jest taka byle jaka oliwkowa :) a samiec cały pomarańczowy

Na forum wymagana jest poprawna pisownia.

Upominano Cię już.

/Luna

Nie wiem czym dokładnie powinno karmić się narybek (pewnie bardzo rozdrobnionym pokarmem). Ja się tym nie przejmowałem i w ogóle nic specjalnego nie robiłem z narybkiem gupika. Przeżyło mi ok. 5 gupików (z jednego tarła). U mnie była to selekcja naturalna, przeżyły te najsilniejsze i najlepsze. Ja bym się tym narybkiem nie przejmował. Za jakiś czas nie będziesz miał co robić z tymi gupikami, tak ci się namnożą.

• 2 weeks later...

Narybek gupika powinno się karmić po 1,2 dniach. Karm je pokarmem rozdrobnionym w proch. Mogą to być karmy różnego rodzaju (roślinne, wieloskładnikowe itp.)

Co do koloru twoich rybek to powiem tyle: gupiki mają to do siebie, że "kolory" nie są dziedziczne. Oczywiście mogą mieć ubarwienie podobne do rodziców, ale zazwyczaj każda ryba ma inne kolory, wielkości i kształty płetw, więc teoretycznie pomiędzy rodzicami, a młodymi nie ma podobieństw. Sam zobaczysz jakich kolorków nabiorą. :)

• 3 weeks later...

Tak do karmienia narybku polecam Mikrovit (Basic) firmy Tropcial koszt około 9 zł. Jest odpowiedni dla narybku stymuluje wzrost i poprawia barwę.

Kolor da się zmieniać rybie środkami tylko w wczesnych fazach życia gdy ryba zaczyna się wybarwiać. Jeżeli chcesz się z tym bawić polecam ci preparat Firmy Tetra o nazwie Vital jest dość drogi bo około 20 zł ale można wyciągnąć piękne potomstwo (nie chwaląc się:D wybarwiłem samca na kolory fioletowo-turkusowy więc ten preparat działa idealnie)