Aal Posted September 6, 2014 Share Posted September 6, 2014 Z tego co czytałem do poprawnego wzrostu potrzebują sporo światła i nawozów. Jak długo w takim razie świecic światło w nowo założonym akwarium z takimi roślinami? Standardowo zaczynać od 5-6 godzin na dobę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miniu Posted September 6, 2014 Share Posted September 6, 2014 (edited) Ilość światła zależy od roślin jakie kupiłeś. Ja miałem rotalę wallichi i pogostemon helferi - wszystko przyjęło się lepiej niż sobie wyobrażałem (0 strat, nic nie chorowało). Świeciłem z początku 5godzin i stopniowo zwiększałem do 10h/dzień. Pamiętaj tylko, żeby z grubsza wypłukać żel. EDIT: literówka. Edited September 6, 2014 by Miniu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aal Posted September 6, 2014 Author Share Posted September 6, 2014 Mam właśnie Rotale India i Marsilea. Oświetlenie 0.46W/L 6500k, a jak z Carbo i Potasem? Podawać od razu według zalecanych dawek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted September 6, 2014 Share Posted September 6, 2014 a jak z Carbo i Potasem? Podawać od razu według zalecanych dawek? Tak. Te pierwiastki są dla roślin na starcie niezbędne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts