jules77 Posted September 5, 2014 Share Posted September 5, 2014 ...chciałbym się dowiedzieć czy jest sens stosowania prefiltra do kubełka w konfiguracji filtr zewnętrzny tylko z ceramiką plus turbo n750 z gęstą gąbką 12x9?Obecnie mam założoną bio gąbkę 12x9 z dużymi oczkami na wlot do kubła ale zastanawiam się czy jej nie zdjąć i zwiększyć przepływu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
włóczykij Posted September 11, 2014 Share Posted September 11, 2014 Ja stosuję prefilter. Cały duży syf zatrzymuje na samym początku i nie dostaje się do kubełka. Prefilter czyszczę przy cotygodniowej podmianie i nie widzę dużych spadków przepływu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted September 11, 2014 Share Posted September 11, 2014 Ja mam przed kubłem założony mały kubełek tylko z gąbkami. Czyszczę je przy podmianie. Filtr biologiczny otwierałem po około roku używania i nie było konieczne jego czyszczenie. Wcześniej miałem gąbkę na wlocie do kubła. Nie tak jak Ty - gęstą lecz z dużymi "oczkami" i dosyć małą. Zaletą takiego rozwiązania jest to, że nie wciąga ryb lub krewetek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts