Jump to content

Jak karmić małe pielęgnice miodowe?

Jan Dzban
 Share

Recommended Posts

Witam.

Rybki urodziły się dziś w akwarium ogólnym i nie mam pojęcia jak je karmić. Cała ekipa siedzi, wraz z rodzicami, w kącie przy dnie. Nie mam za bardzo pomysłu jak im pokarm dostarczyć. Jak nasypię na powierzchnię to ten się rozpływa po całym zbiorniku. Ręke mam do nich wsadzić? No nie mam pojecia. Macie jakieś sposoby? Jak tak to pomóżcie.

Z góry dzięki za podpowiedzi.

Karmienie rozpoczynamy gdy woreczek żółtkowy zostanie wchłonięty przez narybek. Następuje to pare dni po wykluciu, a wraz z tym młode rozpoczynają pływać, unosić się z podłoża.

Młode najlepiej karmić strzykawką i odpowiednio długim wężykiem akwarystycznym nałożonym na w/w strzykawkę. Pokarm wypuszczamy niemalże pod pyski młodym. 

• Like 1

Poczytaj o hodowli artemii - po 36h masz doskonały pokarm dla takich maluchów. Można też kupić rozdrobniony pokarm suchy, opadający na dno, jednak traktowałbym go jedynie jako alternatywę. Ja narybek karmiłem bezpośrednio ze strzykawki, "wsadzając rękę" jak zasugerowałeś :).

Na tych wszystkich suchych mikrovitach itd. nie wykarmisz zbyt wielu sztuk narybku, o ile coś w ogóle przetrwa. Suche możesz stopniowo wprowadzać gdzieś tak po miesiącu od wylęgu - może być to ten sam pokarm co dla starych ryb, tyle że roztarty na pył.

Larwy artemii są bardzo dobrym pokarmem. Musisz jednak pamiętać, żeby przed ich podaniem odciekła słona woda. Sprawdzają się w tym celu filtry do kawy, na których można opłukać larwy artemii przed podaniem młodym rybkom.