matejo90 Posted September 2, 2014 Share Posted September 2, 2014 (edited) Witam Posiadam w/w filtr AquaEL Fan 1 Plus z fabrycznym wkładem (czarna gąbka). Poczytałem trochę na necie i dużo ludzi radzi zmienić wkład na połączenie - zeolit + węgiel aktywny + wata... Potrzebuję porad czy jest to faktycznie takie ach i och, oraz jak mam postępować przy ułożeniu tego. Od filtra odpina się dolna część (około 10cm plastikowy kubeł) do którego wchodzi zasysacz wody z gąbką. Czy gąbkę zostawić ale zsunąć na dół? watę włożyć tam gdzie zasysana jest woda? a co z tymi zeolitem i węglem i jakie ilości tego włożyć? Czekam na rady. Edited September 2, 2014 by matejo90 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
richter Posted September 2, 2014 Share Posted September 2, 2014 Z ilością i objętością wkładów w tym filterku raczej nie poszalejesz. Gąbkę zostaw tak jak jest i tyle. Węgiel i zeolit zupełnie sobie odpuść, a jeśli chcesz lepszą filtrację biologiczną, to kup drugi filtr i zasyp go ceramiką/keramzytem. A tak w ogóle jaki masz litraż? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
matejo90 Posted September 2, 2014 Author Share Posted September 2, 2014 60l Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrokalo Posted September 2, 2014 Share Posted September 2, 2014 Fan 1 jest za mały aby z nim poszaleć , albo gąbka , albo wywalić gąbkę i plastik i zasypać ceramiką , wtedy będzie mały biolog . Filtracja mechaniczna jest raczej niezbędna więc i tak potrzebował będziesz drugiego filtra . Najlepiej iść w stronę kubełka wtedy możesz zrobić wszystko Ile litrów ma twoje akwarium ? 60l Krzysiek1702 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kasztanowiec Posted September 2, 2014 Share Posted September 2, 2014 Oh ah to jest,zawsze lepiej jeśli filtracja jest różnorodna. Zależy ile masz rybek ? Bo jeśli obsada niewielka to sama gąbka wystarczy-na niej też zachodzi filtracja biologiczna. A wkładu daj tyle żeby dało się potem ten filtr złożyć Węgiel aktywny to tylko jeśli masz zanieczyszczoną chemicznie czymś wodę np po lekach lub nawozach. Wata zawsze przyczynia się do krystalizacji i przejrzystości wody jako że łapie najdrobniejsze zawiesiny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
matejo90 Posted September 2, 2014 Author Share Posted September 2, 2014 (edited) Oh ah to jest,zawsze lepiej jeśli filtracja jest różnorodna. Zależy ile masz rybek ? Bo jeśli obsada niewielka to sama gąbka wystarczy-na niej też zachodzi filtracja biologiczna. A wkładu daj tyle żeby dało się potem ten filtr złożyć Węgiel aktywny to tylko jeśli masz zanieczyszczoną chemicznie czymś wodę np po lekach lub nawozach. Wata zawsze przyczynia się do krystalizacji i przejrzystości wody jako że łapie najdrobniejsze zawiesiny. idąc za Twoją radą można takie coś zrobić? ... chciałbym właśnie zadbać o krystaliczną wodę, dobrą filtrację, a przy okazji pozbyć się z wody wszelkich szkodliwych substancji... słyszałem, że węgiel można dodać, ale to też tylko na jakiś czas, bo wypłukuje też pożyteczne elementy... Czyli mając plan w kratkę pompującą wodę wata -> dalej kawałek gąbki... (myślę nad skróceniem fabrycznej) ..-> potem zeolit wymieszany z węglem aktywnym powinno się sprawdzić? ... Edited September 2, 2014 by matejo90 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
matejo90 Posted September 4, 2014 Author Share Posted September 4, 2014 idąc za Twoją radą można takie coś zrobić? ... chciałbym właśnie zadbać o krystaliczną wodę, dobrą filtrację, a przy okazji pozbyć się z wody wszelkich szkodliwych substancji... słyszałem, że węgiel można dodać, ale to też tylko na jakiś czas, bo wypłukuje też pożyteczne elementy... Czyli mając plan w kratkę pompującą wodę wata -> dalej kawałek gąbki... (myślę nad skróceniem fabrycznej) ..-> potem zeolit wymieszany z węglem aktywnym powinno się sprawdzić? ... Wedle wskazówek włożyłem watę w otwórz wlotowy do filtra, i do kubełka na media, pod nią węgiel aktywny, zostawiłem fabryczną gąbkę i złożyłem filtr... wszystko ok, ale ... filtr ledwo chodzi ... póki co wyjąłem wszystko.. i działa jak powinien... jakieś rady? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrokalo Posted September 4, 2014 Share Posted September 4, 2014 (edited) Tak jak było już pisane z tego filtra kubełka nie zrobisz , mija się to z celem . Włóż gąbkę tak jak było fabrycznie i zbieraj na jakiś mały używany kubełek np. Jbl e401 , wtedy będziesz szalał z wkladami Pozdro Edited September 4, 2014 by mrokalo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
richter Posted September 4, 2014 Share Posted September 4, 2014 (edited) Rady: 1) Kup sobie chociażby kaskadę, np. FZN 2. Do kubełka się nie umywa, ale są w niej dwa koszyczki i będziesz mógł trochę poeksperymentować z różnymi wkładami. Co ważne - dzięki koszyczkom jakiś drobny wkład nie powinien wlecieć do wirnika, nawet jeśli władujesz go bez pończochy. Do 60 l z powodzeniem wystarczy sama kaskada, ale może też dodatkowo zostać ten aqael fan 1 plus jako typowy mechanik z oryginalną gąbką (do tego najlepiej on się nadaje, choć w pewnym stopniu filtracja biologiczna na gąbce też przecież zachodzi). 2) Jakkolwiek byś nie kombinował, to do tego filterka, który masz zbyt wiele wkładów nie wejdzie. Jeśli chcesz dodatkowo mieć w nim watę, to co najwyżej owiń ją wokół gąbki i tyle. Filtr spowolni, ale nie powinien stanąć zupełnie. Watę daj nie od spodu przy kratkach filtra, ale wokół gąbki. W ten sposób drobnijesze paprochy też powinna wyłapać. Gdyby nie ten plastikowy "szpikulec" na którym siedzi gąbka, to najlepiej byłoby dać watę na górze, nad gąbką - ale w tym filtrze to raczej nie da rady. 3) Jeśli nie leczyłeś ryb, nie lałeś żadnej chemii, to węgiel sobie odpuść. 4) Nie ładuj do tego filtra zeolitu - w pończosze obok gąbki go nie upchniesz, a luzem może zastopować wirnik. "Wedle wskazówek włożyłem watę w otwórz wlotowy do filtra, i do kubełka na media" W otwór wlotowy??? Zapchałeś go watą? PS. Jaką masz obsadę? Edited September 4, 2014 by richter Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
matejo90 Posted September 4, 2014 Author Share Posted September 4, 2014 "Wedle wskazówek włożyłem watę w otwórz wlotowy do filtra, i do kubełka na media" W otwór wlotowy??? Zapchałeś go watą? Już wyjąłem wszystko, porozglądam się za jakąś kaskadą, może coś się trafi w okazyjnej cenie Znalazłem FZN-2, 1 i 3, w okazyjnej cenie, nówka... Teraz się zastanawiam co mam akwa 60/30/35 profil, więc jeśli chcę zamontować kaskadę to muszę zaingerować w dewastację pokrywy? _______________________________________________________________________________________________ Powiedzcie mi jak aktualnie mam filtr FAN-1 Plus to jak kupię tą kaskadę to ten demontować? Czy niech chodzi na dwa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
matejo90 Posted September 9, 2014 Author Share Posted September 9, 2014 Nabyłem wczoraj FZN-2, jest w nim farbrycznie gabka w dwoch koszykach... Jesli mam zeolit i wate, to poprosze info jak to poukladac w koszykach? Czy ta gabke przyciac Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrokalo Posted September 9, 2014 Share Posted September 9, 2014 Zeolitu nie wkładaj , wata będzie ci zbierać najmniejszy syf ale wymaga częstego czyszczenia . Najlepiej w jednym koszyku gąbka a w drugim ceramika Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted September 9, 2014 Share Posted September 9, 2014 (edited) Powiedzcie mi jak aktualnie mam filtr FAN-1 Plus to jak kupię tą kaskadę to ten demontować? Czy niech chodzi na dwa? Jak już uruchomisz kaskadę, to niech przez 2-3 tygodnie pochodzą oba filtry na raz. Pozwól "dojrzeć" nowej kaskadzie. Edited September 9, 2014 by andy102 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted September 9, 2014 Share Posted September 9, 2014 Najlepiej w jednym koszyku gąbka a w drugim ceramika Najlepiej to zapoznać się z budową filtra i prawami fizyki. Potem doradzać. Wkłady umieszczaj w warstwach poziomych identycznie w obu koszykach. Ceramika, gąbka, wata - taki układ powinien zapewnić Ci w zasadzie krystaliczną wodę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
matejo90 Posted September 9, 2014 Author Share Posted September 9, 2014 Najlepiej to zapoznać się z budową filtra i prawami fizyki. Potem doradzać. Wkłady umieszczaj w warstwach poziomych identycznie w obu koszykach. Ceramika, gąbka, wata - taki układ powinien zapewnić Ci w zasadzie krystaliczną wodę. Kolego a jeśli mam zeolit, watę i gąbkę to w tej samej kolejności? Niestety na zeolit nie mam żadnej siateczki, ale te koszyczki mają dosyć małe dziurki. Myślałem o gąbce na dole, potem zeolit i przykryć go watą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted September 9, 2014 Share Posted September 9, 2014 Zrób tak jak ahr Tobie radził. Nie kombinuj nic z zeolitem. Poczytaj o jego właściwościach - będziesz wiedział dlaczego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted September 9, 2014 Share Posted September 9, 2014 Właśnie miałem się zapytać czy potrzebujesz tego zeolitu. Kolega andy102 był szybszy. W tym filtrze koszyki mają też dziury po bokach. Jeśli dasz gąbkę na dole a na niej złoże biologiczne, to musiałbyś jej dać tyle żeby sięgała ponad poziom dziur na bokach koszyka. Inaczej woda popłynie po najmniejszej linii oporu czyli bokami i przez luźne złoże biologiczne, omijając gąbkę. Ja u siebie mam zasypane kosze złożem ceramicznym, na nim z 1,5 cm gąbki i 1 cm waty. Co jakiś czas płuczę watę i gąbkę a biologii nie ruszam. W 25l filtr chodzi na minimum a woda kryształ. Tyle z mojego doświadczenia z tym filtrem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
matejo90 Posted September 9, 2014 Author Share Posted September 9, 2014 (edited) Właśnie miałem się zapytać czy potrzebujesz tego zeolitu. Kolega andy102 był szybszy. W tym filtrze koszyki mają też dziury po bokach. Jeśli dasz gąbkę na dole a na niej złoże biologiczne, to musiałbyś jej dać tyle żeby sięgała ponad poziom dziur na bokach koszyka. Inaczej woda popłynie po najmniejszej linii oporu czyli bokami i przez luźne złoże biologiczne, omijając gąbkę. Ja u siebie mam zasypane kosze złożem ceramicznym, na nim z 1,5 cm gąbki i 1 cm waty. Co jakiś czas płuczę watę i gąbkę a biologii nie ruszam. W 25l filtr chodzi na minimum a woda kryształ. Tyle z mojego doświadczenia z tym filtrem. 1 - wyłożyć watę 2 - gąbka 3 - wkład ceramiczny czy tak jak na grafice?? ___________________________ zakupiłem dziś wkład ceramiczny Aquael i tam jest napisane, że zaleca się wkład mechniczny (gąbkę) umieścić na dole, następnie ceramika, zeolit i wata ... Ceramika oczyści z amoniaku i azotynów, a zeolit zmiękczy wodę i pozbędzie się z niej szkodliwych sybstancji... na górę wata dla klarowności wody.... jakieś inne rady??? Edited September 10, 2014 by matejo90 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
richter Posted September 10, 2014 Share Posted September 10, 2014 (edited) 1) Jeśli nie przesadziłeś z obsadą, to sama kaskada w 60 l spokojnie wystarczy. 2) Wkłady patrząc od dołu tak jak podał ahr: ceramika, gąbka, wata. Mam tak samo, choć przez pewien czas miałem jeszcze dodatkową warstwę waty, czyli było: ceramika, wata, gabka, wata. W obu koszyczkach ten sam układ. 3) To co piszą o gąbce na samym dole, to pewnie przez to, żeby ochronić ceramikę od zbierania się na niej syfu. U mnie ceramika nie jest jakaś oślizgła i brudna, a jest na spodzie. W ten sposób nie musisz jej niepotrzebnie ruszać i czyścisz tylko to co jest wyżej - płuczesz gąbkę w wodzie zlanej z akwarium, a watę wymieniasz na nową. Taki zabieg raz na około 3 - 4 tygodnie. 4) W kaskadzie często spada przepływ jak coś nawłazi do rurki przelewowej - wystarczy ją odłączyć i przepłukać, koszyków z wkładami nie musisz wtedy ruszać. 5) Jakie szkodliwe substancje ten zeolit ma usunąć z twojego akwarium? Nie odpowiedziałeś jaką masz obsadę (ile i jakich ryb). Jeśli akwarium jest przerybione, to na dłuższą metę zeolit niewiele pomoże: i na klarowność wody, i na glony, i na nadmiar szkodliwych substancji. Żadne cuda nie zastąpią równowagi biologicznej w baniaku. Edited September 10, 2014 by richter Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
matejo90 Posted September 10, 2014 Author Share Posted September 10, 2014 (edited) Za moją obsadę zapewne posypałyby się negatywne komentarze, dlatego nie chce jej ujawniać.. jest sporo - nie ukrywam. Pójdę za waszymi radami i zrobię wedle wskazówek. Woda na dzień dzisiejszy jest trochę przymulona, a kupiłem dopiero testy i jutro je zrobię, wyjdzie dopiero co i jak z parametrami baniaka. Czy jeśli będę miał dosyć duże odchyłki po testach to może jednak warto na tydzień podać ułożenie od dołu; - ceramika - gąbka - zeolit z węglem aktywnym - wata Nie mam pojęcia na dzień dzisiejszy jak wygląda sytuacja z wodą, ale na pewno coś jest z nią nie tak. Edited September 10, 2014 by matejo90 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts