kirysek Posted August 31, 2014 Share Posted August 31, 2014 Witam, Czy w 72 litrowym akwarium przy oświetleniu T8 15W będzie dało się utrzymać jakieś rośliny. W żwirku będą kulki gliniano torfowe. Jeśli tak to jakie mogą być to gatunki roślin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzosio Posted August 31, 2014 Share Posted August 31, 2014 Anubias powinien dać radę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miniu Posted August 31, 2014 Share Posted August 31, 2014 Ja mam zestaw 60l tetry. W pokrywie jest świetlówka 13W, czyli w przeliczeniu 0,216W/l, u Ciebie wyjdzie to 0,208W/l czyli nie dużo mniej niż u mnie. Ja mam mchy, suBwassertanga, mini pellię, nurzańce, rogatka, zwartki, żabienice amazońskie i wszystko naprawdę przyzwoicie rośnie, może nie w jakimś ekspresowym tempie (bo o to trudno), ale naprawdę przyzwoitym. Wbrew obiegowej opinii, że przy małym świetle nie można mieć ładnego, zielonego zbiornika - można, tylko trzeba wybrać odpowiednie rośliny 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kirysek Posted September 1, 2014 Author Share Posted September 1, 2014 Ja mam zestaw 60l tetry. W pokrywie jest świetlówka 13W, czyli w przeliczeniu 0,216W/l, u Ciebie wyjdzie to 0,208W/l czyli nie dużo mniej niż u mnie. Ja mam mchy, suBwassertanga, mini pellię, nurzańce, rogatka, zwartki, żabienice amazońskie i wszystko naprawdę przyzwoicie rośnie, może nie w jakimś ekspresowym tempie (bo o to trudno), ale naprawdę przyzwoitym. Wbrew obiegowej opinii, że przy małym świetle nie można mieć ładnego, zielonego zbiornika - można, tylko trzeba wybrać odpowiednie rośliny Dzięki, a podłoże to jakiś substrat? Czy stosujesz jakieś nawozy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miniu Posted September 1, 2014 Share Posted September 1, 2014 Podłoże to piach. Nawozów żadnych nie używam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kę3niak Posted September 8, 2014 Share Posted September 8, 2014 Miniu dobrze podpowiada jednak to wersja dla cierpliwych. Mchy i wątrobowce nie potrzebują dużego naświetlenia a przy tym super sie prezentują np: Trawniczek z gałęzatki, phoenix na korzeniu i minipelia przy skałkach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts