seba11645 Posted August 26, 2014 Share Posted August 26, 2014 Witam.. Mam pytanie do czego to służy... Widziałem na niektórych zdjęciach jak maja takie coś w akwariach.. I nie wiem co to jest?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamu Posted August 27, 2014 Share Posted August 27, 2014 Zgodnie z tym co wyłapałem w sieci to "generatory fal". Takie wiatraki poruszające się powoli w różne kierunki by wyeliminować miejsca, w akwarium, gdzie woda stoi. Najczęściej używane w zbiornikach rafowych gdzie ważna jest cyrkulacja wody by dostarczyć koralom to czego potrzebują gdzie stały, jednokierunkowy, prąd wody "przeszkadza" koralom. Wg mnie to ma symulować zmienny ruch wody w płytkich partiach naturalnych akwenów. To wyłapałem w sieci - ma to sens bo jak sobie wyobrażam rafę koralową jakieś 1m pod powierzchnią to tam ciągle są zmienne prądy a nie stałe - zgodnie z ruchem fal, cofaniem się wody itd. Specem nie jestem ale ma to sens. dla przykładu http://www.banggood.com/Wholesale-Submersible-3000L-Or-H-Aquarium-Fish-Tank-Vibration-Pump-Wave-Maker-Power-Head-220V-p-49519.html Na dole opis. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziki Posted August 27, 2014 Share Posted August 27, 2014 Hi Tak jak napisał Adamu jest to pompa cyrkulacyjna, pompa strumieniowa, generator fal zwana czasem też falownikiem, co notabene jest niepoprawną nazwą gdyż falownik to urządzenie elektroniczne jest zamieniające prąd stały na zmienny. Tego typu pompy wykorzystuje isę przede wszytskim w akwarystyce słonowodnej do likwidacji stref beztlenowych, ich zadaniem jest ganiać wodę po całym zbiorniku tak, żeby w żadnym miejscu nie robiły się żadne strefy bez ruchu wody, taki bezruch ma zły wpływ na żywą skałę. Standardowe małe takie pompy mają stałą wydajność bez możliwości regulacji wydajności czy generowania fal, niektóre z dużych modeli mają w sobie sterowniki które pozwalają na wygenerowanie fali, tryby włącz-działaj kilka sekund- wyłącz -czekaj kilka sekund. W akwarystyce słodkowodnej stosuje się je przy odtwarzaniu biotopów źródeł czy górskich strumieni gdzie prąd jest silny i rybska rącze Ten podwójny SunSun taki powolny nie będzie, on może mieć wydajność nawet do 12000 l na godzinę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seba11645 Posted August 27, 2014 Author Share Posted August 27, 2014 Dzięki za odpowiedź.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts