funboy Posted August 26, 2014 Share Posted August 26, 2014 Akwarium: 30x25x14 cm, czyli 10,5lFiltr: najtańszy chiński 4WGrzałka: brak (akwa stoi koło rury od centralnego )Oświetlenie: żarówka enegroszczędna 15w 6500kPodłoże: żwirek + 2 kamykiNawożenie: brak Parametry wody: NO3 - 10NO2 - 0GH - >7KH - 3pH - 6,8 Cl - 0 Temperatura: 26 C Rośliny: Duży heniek, Bacopa Australis Ryby: bojownikAkwa założone jakieś 0,5 roku temu. Raz restartowane w celu zmiany żwirku i wystroju. Powodem założenia była pływająca w nim ryba czyli samiec bojownika kupiony omyłkowo jako samica do towarzystwa dla bojownika w innym 40l. akwarium. Na początku był 2 razy mniejszy i mało kolorowy a sprzedawca trzymał go z innymi rybami a nie w kubku jak inne samce co wprowadziło mnie w błąd. W ciągu paru miesięcy przerósł pierwszego samca i zrobił się bardzo agresywny więc prędzej czy później by go zatłukł. Nie miałem specjalnie co z nim robić więc niewielkim kosztem założyłem mu zbiornik w 10l kotniku który i tak stał pusty. Fotki: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miniu Posted August 26, 2014 Share Posted August 26, 2014 * Akwarium za małe na bojownika czy na jakąkolwiek inną rybę. Kup mu akwarium minimum 20-25l, a tu wpuść np. zatoczki/świderki. * Straszna solarka - masz ponad 1W/l światła. * Akwarium bez grzałki, ja wiem, że obok rury, ale jesteś pewien, że nie ma wahań między dniem i nocą? Optycznie, cóż - żwir lepiej zmienić na piach żeby tak bardzo optycznie nie pomniejszał i tak maleńkiego zbiornika i zamiast głazów jakiś lekki korzeń. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted August 26, 2014 Share Posted August 26, 2014 Wygląda jak box w zoologu.Zbiornik 25 litrowy nie jest drogi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
psyho39 Posted August 27, 2014 Share Posted August 27, 2014 Ogólnie zbiornik fajnie zaaranżowany , wygląda na więcej niż 10l. Przeszkadza mi tylko podłoże , moim zdaniem wygląda jak zrobione wafli dla glonojadów. O pojemności się nie wypowiadam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
funboy Posted August 27, 2014 Author Share Posted August 27, 2014 Dzięki za zainteresowanie tematem. Co do pojemności wiem że 25l nie jest drogie ale niestety takie by się nie zmieściło (napewno nie typowe 40x25x25), pomijam już fakt że stawianie go na półeczce która siedzi na 4 bolcach to pewne ryzyko. Żarówka ma może 15w ale to jakieś chińskie g*wno i świeci gorzej niż 11w osrama które mam w 25l. Kupiłem tylko dlatego że cieżko u mnie znaleźć cokolwiek o barwie zimnej. Kamyki są takie a nie inne ponieważ akwarium niestety stoi w miejscu gdzie nie jest całkiem osłonięte przed światłem słonecznym. Poniżej wrzucam zdjęcie jak wyglądało w 1 dniu od założenia. Niestety po miesiącu dno było zielone jak trawa i nie dało się na nie patrzeć, z piaskiem pewnie byłoby podobnie. Podsumowując wiem że nie wygląda to może ładnie ale chodziło mi tylko o to żeby stworzyć jakiekolwiek godziwe warunki dla ryby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted August 27, 2014 Share Posted August 27, 2014 Co do pojemności wiem że 25l nie jest drogie ale niestety takie by się nie zmieściło (napewno nie typowe 40x25x25), pomijam już fakt że stawianie go na półeczce która siedzi na 4 bolcach to pewne ryzyko. U mnie przez rok stało 25 litrów na regale i półka się nawet nie wygięła. A jak się boisz to możesz czymś podeprzeć od dołu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
funboy Posted August 30, 2014 Author Share Posted August 30, 2014 Po wypłacie spróbuje się dowiedzieć ile by kosztowało zrobienie takiego zbiornika na zamówienie. Mam na myśli coś o wymiarach 80x20x15 czyli dość nietypowe ale taki by najbardziej pasował bo to co mnie niestety ogranicza to głębokość regału. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts