Jump to content

10l Bojownik

funboy
 Share

Recommended Posts

Akwarium: 30x25x14 cm, czyli 10,5l

Filtr: najtańszy chiński 4W

Grzałka: brak (akwa stoi koło rury od centralnego :P)

Oświetlenie: żarówka enegroszczędna 15w 6500k

Podłoże: żwirek + 2 kamyki

Nawożenie: brak

Parametry wody:

NO3 - 10
NO2 - 0
GH - >7
KH - 3
pH - 6,8 
Cl - 0 

Temperatura: 26 C

Rośliny: Duży heniek, Bacopa Australis

Ryby: bojownik

Akwa założone jakieś 0,5 roku temu. Raz restartowane w celu zmiany żwirku i wystroju. Powodem założenia była pływająca w nim ryba czyli samiec bojownika kupiony omyłkowo jako samica do towarzystwa dla bojownika w innym 40l. akwarium. Na początku był 2 razy mniejszy i mało kolorowy a sprzedawca trzymał go z innymi rybami a nie w kubku jak inne samce co wprowadziło mnie w błąd. W ciągu paru miesięcy przerósł pierwszego samca i zrobił się bardzo agresywny więc prędzej czy później by go zatłukł. Nie miałem specjalnie co z nim robić więc niewielkim kosztem założyłem mu zbiornik w 10l kotniku który i tak stał pusty.

Fotki:

post-21490-0-05177200-1409080090_thumb.jpg

post-21490-0-18861600-1409080101_thumb.jpg

post-21490-0-28090000-1409080111_thumb.jpg

post-21490-0-70092200-1409080177_thumb.jpg

* Akwarium za małe na bojownika czy na jakąkolwiek inną rybę. Kup mu akwarium minimum 20-25l, a tu wpuść np. zatoczki/świderki.

* Straszna solarka - masz ponad 1W/l światła.

* Akwarium bez grzałki, ja wiem, że obok rury, ale jesteś pewien, że nie ma wahań między dniem i nocą?

Optycznie, cóż - żwir lepiej zmienić na piach żeby tak bardzo optycznie nie pomniejszał i tak maleńkiego zbiornika i zamiast głazów jakiś lekki korzeń.

Dzięki za zainteresowanie tematem.

Co do pojemności wiem że 25l nie jest drogie ale niestety takie by się nie zmieściło (napewno nie typowe 40x25x25), pomijam już fakt że stawianie go na półeczce która siedzi na 4 bolcach to pewne ryzyko. Żarówka ma może 15w ale to jakieś chińskie g*wno i świeci gorzej niż 11w osrama które mam w 25l. Kupiłem tylko dlatego że cieżko u mnie znaleźć cokolwiek o barwie zimnej. Kamyki są takie a nie inne ponieważ akwarium niestety stoi w miejscu gdzie nie jest całkiem osłonięte przed światłem słonecznym. Poniżej wrzucam zdjęcie jak wyglądało w 1 dniu od założenia. Niestety po miesiącu dno było zielone jak trawa i nie dało się na nie patrzeć, z piaskiem pewnie byłoby podobnie. Podsumowując wiem że nie wygląda to może ładnie  ale chodziło mi tylko o to żeby stworzyć jakiekolwiek godziwe warunki dla ryby.

post-21490-0-63382900-1409145235_thumb.jpg

Co do pojemności wiem że 25l nie jest drogie ale niestety takie by się nie zmieściło (napewno nie typowe 40x25x25), pomijam już fakt że stawianie go na półeczce która siedzi na 4 bolcach to pewne ryzyko.

U mnie przez rok stało 25 litrów na regale i półka się nawet nie wygięła.

A jak się boisz to możesz czymś podeprzeć od dołu.

Po wypłacie spróbuje się dowiedzieć ile by kosztowało zrobienie takiego zbiornika na zamówienie. Mam na myśli coś o wymiarach 80x20x15 czyli dość nietypowe ale taki by najbardziej pasował bo to co mnie niestety ogranicza to głębokość regału.