lolo321 Posted August 24, 2014 Share Posted August 24, 2014 (edited) Witam. Posiadam akwarium 112l, które zalożłem około 6 miesięcy temu. Od tamtej pory mam non stop problem z roślinami, ktore gnija, żółkną, niezakorzeniają sie, mają małe rozmiary. -akwarium 112l -oświetlenie 2x18(standardowe) + 1x24 (oświetlałem 10h) -podłoże bazalt 2-4mm + substrat -filtracja aquael minikani 120 + mały filterek do napowietrzania -temperatura wody 25 C -wode podmieniałem róznie raz co 2 tygodnie a niekiedy co tydzień -nawożenie- kulki gliniano torfowe, nawozy w płynie takie jak, potas, makro,mikro -fauna- 4 mieczyki, 12 gubików, zbrojnik, 3 żabieniczki (tak mi zalecał sprzedawca zeologicznego) Serdecznie pozdrawiam Edited August 24, 2014 by lolo321 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DawW Posted August 24, 2014 Share Posted August 24, 2014 (edited) Witam. Posiadam akwarium 112l, które zalożłem około 6 miesięcy temu. Od tamtej pory mam non stop problem z roślinami, ktore gnija, żółkną, niezakorzeniają sie, mają małe rozmiary. -akwarium 112l -oświetlenie 2x18(standardowe) + 1x24 (oświetlałem 10h) -podłoże bazalt 2-4mm + substrat -filtracja aquael minikani 120 + mały filterek do napowietrzania -temperatura wody 25 C -wode podmieniałem róznie raz co 2 tygodnie a niekiedy co tydzień -nawożenie- kulki gliniano torfowe, nawozy w płynie takie jak, potas, makro,mikro -fauna- 4 mieczyki, 12 gubików, zbrojnik, 3 żabieniczki (tak mi zalecał sprzedawca zeologicznego) Serdecznie pozdrawiam -......... parametry wody??? podmiany robimy raczej regularnie i nie napisałeś ile wymieniasz wody (?) nawozy- podaj dokładnie Fauna- podaj co masz w baniaku Filtr moim zdaniem za słaby do twoja akwarium a najlepiej to zapoznaj się z tym : http://forum.superakwarium.pl/forum-30/announcement-3-jak-zadawa%C4%87-pytania-na-forum-superakwariumpl/ dużo pisania, ale i odpowiedź przyjdzie szybciej - Edited August 24, 2014 by DawW Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lolo321 Posted August 24, 2014 Author Share Posted August 24, 2014 (edited) -Parametrów nie sprawdzalem, gdyż koszta nie są małe, a ja mam dopiero 16 lat :/ -wody wymieniam 10l, która wcześniej odstawiam na 24h -nawożenie-kulki gliniano torfowe filtus, AquaFlorin Potas 10ml/ 100l co 2 tygodnie, Planta Pro Macro, Symfonia Złota, na butelce pisze dawkować 8 kropli/100l wody dziennie Edited August 24, 2014 by lolo321 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiuuu Posted August 24, 2014 Share Posted August 24, 2014 -Parametrów nie sprawdzalem, gdyż koszta nie są małe, a ja mam dopiero 16 lat :/ -wody wymieniam 10l, która wcześniej odstawiam na 24h -nawożenie-kulki gliniano torfowe filtus, Planta Pro Macro, Symfonia Złota, na butelce pisze dawkować 8 kropli/100l wody dziennie Nie przesadzajmy, wiek nie ma nic do rzeczy, możesz zrezygnować z kilku rozrywek, albo iść poroznosić ulotki, czy jeżeli mieszkasz w mniejszym mieście iść na jabłka żeby zamówić sobie takie testy i sprawdzić wodę... Przemyśl to kolego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miniu Posted August 24, 2014 Share Posted August 24, 2014 (edited) * Robisz zdecydowanie zbyt rzadko i zdecydowanie za małe podmiany wody. Podmianka powinna wynosić około 25% objętości zbiornika i być wykonywana raz w tygodniu. * Nie napisałeś jakie rośliny Ci padają - napisz jakie i zapodaj fotki jak to wygląda. * Obsada do uporządkowania, ale to sprawa na inny temat w innym dziale. [...]na butelce pisze dawkować 8 kropli/100l wody dziennie Gwoli ścisłości - jest napisane. Edited August 24, 2014 by Miniu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lolo321 Posted August 25, 2014 Author Share Posted August 25, 2014 Wiekszości nie znam, ponieważ podałem parametry akwarium sprzedawcy od zeologicznego itp, a on mi polecił takie rośliny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miniu Posted August 25, 2014 Share Posted August 25, 2014 * Kryptokoryna nie wygląda na jakąś bardzo zabiedzoną. Ta roślina pobiera składniki pokarmowe przez korzenie, więc w jej przypadku dużo może zdziałać kulka/pałeczka/korek nawozowy. * Roślina, która kiedyś była czerwona to jakaś alternanthera - to jest naprawdę wymagająca zielenina. * Żabienica traci liście nadwodne - jest to całkowicie normalne. Tak samo jak w przypadku kryptokoryny - roślina pobiera pokarm przez korzenie. Rośliny z drugiego zdjęcia nie mogę zidentyfikować. Jedno jest pewne - musisz ogarnąć parametry - masz wysyp kilku glonów. PS: Nie warto słuchać sprzedawców ze sklepów zoologicznych - to tak na przyszłość Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kę3niak Posted September 8, 2014 Share Posted September 8, 2014 -wody wymieniam 10l, która wcześniej odstawiam na 24h Pamiętajmy również, że woda wodzie nie równa dlatego RO pełni bardzo istotną rolę. Nie każdy w kranie ma idealne parametry. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts