Aga009 Posted August 23, 2014 Share Posted August 23, 2014 (edited) 1. Lepsze są nawozy w soli czy w płynie ?2. Lepsze CO2 jako gaz czy w płynie ?Jeżeli można to proszę swoją odpowiedź uzasadnić i/ lub podać jakieś przydatne linki. Na prawdę nie potrafisz napisać jednego tematu i tylko go edytować? Zdublowany usunięty. Mapet Edited August 23, 2014 by Mapet Dublowanie tematów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted August 23, 2014 Share Posted August 23, 2014 1. Kupujesz sole i sama rozrabiasz na płyn - wiesz czego ile tam masz i co lejesz. Płyn zależy jakiego producenta i czy ma podany skład . 2. Lepsze CO2 jako gaz - łatwiej przyswajalne przez rośliny. CO2 w płynie nie ma czegoś takiego, jest tylko węgiel. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aga009 Posted August 23, 2014 Author Share Posted August 23, 2014 Nawozy w płynie od Sławka. I właśnie chodziło mi o węgiel. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Symp Posted August 23, 2014 Share Posted August 23, 2014 Sole i tak rozpuszczasz w wodzie i dopiero podajesz do akwarium więc oba sposoby nawożenia są płynne. Gotowe nawozy to także sole w proporcjach jakie producent nawozu uzna za stosowne. Sole są o tyle lepsze, że możesz podawać to co brakuje j osobiście nie podaję magnezu i fosforu bo mam ich dostatek w wodzie kranowej, są też dużo tańsze niż gotowe nawozy jedyna trudność to nauczyć się jakie stężenia sobie rozrabiać i ile podawać (kalkulatory bardzo pomagają - na tym forum masz opisane jak korzystać z kalkulatora Zulix'a). Co2 jako gaz jest szybciej i lepiej przyswajane przez rośliny, ja podaję obydwoma metodami i jest ok, jednak zdecydowanie potwierdzam, że kondycja roślin poprawiła się po zamontowaniu butli CO2 samo Carbo w płynie to jednak nie to samo co gaz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts