Jump to content

Identyfikacja glonów oraz sposób leczenia

Motorniczy
 Share

Recommended Posts

Witam. Pojawiają się glony i chciałbym szybko zareagować żeby nie było plagi.

Zbiornik 112litrów

oświetlenie 12w 8000k przez 10 godzin 40 w 6500k przez 8 godzin.

Odżywianie wody

codziennie k+ aqua-art i carbo. Dodatkowo 2 razy w tyg flourish trace - wszystkie podaje wg zaleceń producenta.

Filtracja 

Aquael Turbo 500 z ceramiką i dodatkowo Aquael fun-1 plus ( który chodzi od 2 tygodni bo było wymieniane podłożę na piasek sobex )

Woda

PH - 7,5

GH - 13

KH - 4

NO2 - 0

NO3 - 0-5mg/l

PO 4 0,50

Glony pojawiały się przed zmianą podłoża, Przy zmianie wymoczyłem je w wodnej cytrynie w celu odkażenia ( czytałem, że tak się robi ). Przez tydzień rośliny wyglądały na zdrowe a teraz znowu to samo.

Dodam że wymiana podłoża wyglądała tak że zlałem całą " starą " wodę z akwa, wywaliłem podłoże umyłem szkło i dałem nowe zalewając " starą " woda i wkładając nie czyszczony filtr + 1 dodatkowy.

Dołączam zdjęcia i proszę o rady.

post-21292-0-17534000-1408626360_thumb.jpg

post-21292-0-20360500-1408626366_thumb.jpg

post-21292-0-67885700-1408626375_thumb.jpg

Można prosić o polski opis tego specyfiku ?

Wg nalepki

Jest preparatem zawierającym odpowiednio dobrany zestaw pierwiastków śladowych, niezbędnych rośliną do proawisłowego wzrostu i rozwoju. Substancje te są szybko wykorzystywane oraz łatwo ulegają procesom utleniania i wytrącania dlatego tak ważne jest ich systematyczne uzupełnianie. Możey być stosowany codziennie lub z razem z preparatem flourish co daje najlepsze rezultaty. Rozdzielenie rówznych rodzajów związków odżywczych i stworzenie dwóch odzielnych preparatów ułatwia systematycznie ich stosowanie bez obawy że składnmiki wolnej wykorzystywane przez rośliny będą się kumulowały. Podczas gdy inne zostaną szybko zużyte. 

Skład

Bor - 0,0028%

Cynk 0,0169%

Cynk rozpuszczalny 0,0169%

kobalt 0,00003%

mangan 0,085%

mangan rozpuszczalny 0,085%

miedz - 0,0032%

miedz rozp. 0,0032%

molibden 0,00003%

nikiel 0,000003

rubid 0,000008

wanad 0,000002

taka nalepka jest na butelce

Za dużo podajesz mikro w stosunku do  makro jakie masz w wodzie.

Zmniejsz dawki flourish trace do połowy i daj dojrzeć akwarium.

Przy takim świetle przydało by się CO2 (choćby bimbrownia), ale wtedy również delikatnie trzeba by było podnieść resztę makro.

Zadbaj, żeby NO3 nie spadało CI do zera bo wtedy rośliny głodują.

Roślin masz nie za "bogato" więc ja radził bym Ci delikatnie zmniejszyć ilość światła do 0,3 W/l

Testy wody kiedy robisz (przed podmianą, w środku tygodnia, itp.)?

Za dużo podajesz mikro w stosunku do makro jakie masz w wodzie. Zmniejsz dawki flourish trace do połowy i daj dojrzeć akwarium. Przy takim świetle przydało by się CO2 (choćby bimbrownia), ale wtedy również delikatnie trzeba by było podnieść resztę makro. Zadbaj, żeby NO3 nie spadało CI do zera bo wtedy rośliny głodują. Roślin masz nie za "bogato" więc ja radził bym Ci delikatnie zmniejszyć ilość światła do 0,3 W/l Testy wody kiedy robisz (przed podmianą, w środku tygodnia, itp.)?

Bimbrownie mam zapomniałem napisać.

Testy kropelkowe robiłem w sklepie akwarystycznym. Osoba tam pracująca dała mi kilka rad takich jak proporcje RO z kranówki ponieważ moja granówka ma ponad 21 GH i 13 KH. Dlatego proporcje to 60%RO i reszta kranówka. Chcę kupić najtańszy zestaw RO na allegro i dawać tylko wodę RO z mineralizatorami ale to w przyszłym miesiącu.

Testy robię przed podmianą tylko że, mam 6in1 jbl wiec tam odpada PO4.

Może zaproponujecie jakieś rośliny, tanie i szybko rosnące żeby one wygrywały walkę o składniki w wodzie ?

Edit:

Są jakieś pomysły, może chociaż jaki to glon poszukam gdzieś bo nie wiem co robić ?

Regulamin 6.2. I zdania zaczynamy z wielkiej litery. Mapet

Są jakieś pomysły, może chociaż jaki to glon poszukam gdzieś bo nie wiem co robić ?

Przeczytaj ze zrozumieniem mój poprzedni post, tam masz wszystko napisane, żadnych innych nowości raczej nie dostaniesz.

Napisałem Ci jaki jest powód Twoich glonów i jak sie ich pozbyć.