Ariel94 Posted August 21, 2014 Share Posted August 21, 2014 Witam Posiadam dużą szklaną butelkę (załączam zdjęcie) o wymiarach: wysokość (bez szyjki) 27cm, szerokość 11cm, oraz średnica otworu 3cm. Pomyślałam, że fajnie wyglądała by jako akwarium, jednak najpierw chcę upewnić się, że mogę w niej trzymać jakiekolwiek rybki. Jeżeli jest taka możliwość, podpowiecie jakie to mogłyby być ryby? Zaznaczam, że po to właśnie zamieszczam pytanie zanim zdecydowałam się na kupno, aby nie zrobić głupoty i ryb nie zamęczyć, więc bez głupich uwag proszę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miniu Posted August 21, 2014 Share Posted August 21, 2014 Taka butelka jest OK ale tylko i wyłącznie jako dekoracja z kamykami lub jako wazon na kwiaty. Żadej ryby w tym trzymać nie wolno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ibrachim12 Posted August 21, 2014 Share Posted August 21, 2014 Butelki ani kule NIE są dla ryb!!!!! W czymś takim możesz co najwyżej trzymać cukierki. Minimalna wielkość akwarium na jakiekolwiek ryby to 20l. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted August 21, 2014 Share Posted August 21, 2014 (edited) Jeżeli już bardzo chcesz tą butelkę wykorzystać "akwarystycznie", to możesz zamiast tych kulek wsypać podłoże, długą pęsetą posadzić jakieś roślinki i hodować nieduże, ciekawe ślimaki. Edited August 21, 2014 by Sławek121 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ariel94 Posted August 21, 2014 Author Share Posted August 21, 2014 Kulki są tym czasowe. Czyli żadna ryba się do butli nie nadaje. Ok dzięki za info. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pappa2 Posted August 27, 2014 Share Posted August 27, 2014 Kiedyś tu na forum ktoś napisał że do takich czy podobnych "akwarii" nadają się rybki tylko plastikowe. I coś jest w tym prawdy. Nawet pomijając sprawy techniczne jak wielkość, kształt. To zadam Ci pytanie po co Ci to? Już lepszy byłby jakiś duży słoik 5l. Nawrzucać tam trochę żwiru, patyków, może dać jakieś mchy i ślimaki. W zakrętce zrobić dziurkę i dać jakąś małą żarówkę czy diodą. Będziesz miał fajną (nietypową) lampkę nocną. Powodzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts