ibrachim12 Posted August 19, 2014 Share Posted August 19, 2014 (edited) Zakładam akwarium z Pielęgnicami ramireza (54l- parka). podłoże: piasek, oświetlenie: świetlówka 15w wymiary akwa. 60x30x30 filtr: fluval 2plus grzałka 50w parametry wody: ph 5-7, gh 5-12, temperatura 24-30*C (mam filtr RO3) Jakie rośliny byłyby dobre do takiego akwarium? Ps. Mam dużo korzeni i kamieni. Edited August 19, 2014 by ibrachim12 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted August 20, 2014 Share Posted August 20, 2014 Proponuję Vallisnerie, Echinodorusy i Hygrophile, choć przy tym świetle lepiej było by obsadzić roślinami z innych kontynentów, np. Microsoria, Anubiasy i Cryptocoryny + Vallesnerie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ibrachim12 Posted August 20, 2014 Author Share Posted August 20, 2014 To myślę że dam echinodorus, vallisnerie (u mnie w 60l rosną, też mam 15w), pistie, cabombe i ewentualnie hygrophile Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miniu Posted August 20, 2014 Share Posted August 20, 2014 Jeśli masz pokrywę to pistia nie będzie Ci rosła - ta roślina wprost nienawidzi skraplającej się wody na jej liście. U mnie pod pokrywą od razu pojawiała się na niej pleśń i w niedługim czasie po roślinie nie zostawało absolutnie nic. Co innego przy otwartych zbiornikach - wtedy rośnie jak chwast. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ibrachim12 Posted August 20, 2014 Author Share Posted August 20, 2014 U mnie w 60l (akwa. ma pokrywę) całkiem nieźle rośnie. Niektóre pleśnieją ale większość sobie radzi, za to limnobium całkiem mi zmarniało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaserro Posted August 20, 2014 Share Posted August 20, 2014 kwestia jest tego typu że skraplanie, podobnie jak parowanie nie jest na całej powierzchni akwarium równomierne. U mnie pokrywa składa się z dwóch kwadratów po bokach i paska zdejmowanego do karmienia pomiędzy nimi, pokrywa jest szklana. Ale do rzeczy - gdy zdejmuje całą pokrywę raz na kilka dni z jednego kwadratu cieknie bardzo dużo wody, a drugi jest ledwo wilgotny i jest na nim ze dwie krople wody. Z pokrywą plastikową jest jeszcze łatwie, bo woda skrapla się z tych elementów pokrywy, które znajdują się bliżej lustra wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts