Jump to content

Nowe akwarium 112l

Recommended Posts

Witam, jutro dostanę akwarium 112l. Prosiłabym o pomoc jak wszystko po kolei zorganizować, jakie podłoże, rośliny i obsadę itd. Co do obsady to mam już bojownika, także najlepiej ryby, które mogą z nim przebywać :) 

Filtr zamierzam kupić taki : filtr midikani 800 i grzałkę 100w- póki co tyle w planach :)

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.

Żeby móc podpowiedzieć cokolwiek w sprawie obsady to w pierwszej kolejności wypadałoby podać parametry wody. Na stronie wodociągów masz podane takie informacje. No chyba, że masz filtr odwróconej osmozy/zamierzasz kupować wodę destylowaną.

Podłoże - ja osobiście polecam piasek, taki zwyczajny do piaskownic z atestem za bardzomałe pieniądze ;)

Rośliny są uzależnione od oświetlenia, obsady, planowanego nawożenia.

Barwa
 < 5

Mętność
 0.387

Odczyn
 7.6

Przewodność el.właściwa w 25ºC
 706

Zapach
PB-5.4-01/15 wyd.03 z dnia 02.01.2014 - akcept. bez nieprawidłowych zmian akceptowalny

Smak
PB-5.4-01/15 wyd.03 z dnia 02.01.2014 - akcept. bez nieprawidłowych zmian akceptowalny

Stężenie amoniaku
    < 0,06

Stężenie azotanów
 9.8

Stężenie azotynów
 < 0,03

Stężenie żelaza
 0.0384

Stężenie manganu
 0.128

Sumaryczna zawartość Ca+Mg (Twardość ogólna)
PN-ISO 6059:1999 mg/l CaCO3 - 332 mmol/l

CaCO3 - 3.3

dH ( O n) - 18.6

Edited by kropka207

• 2 weeks later...

Według mnie minimum dla gurami to 80cm długie akwarium.

Ja miałam harem gurami marmurkowego z bojownikiem i wszyscy żyli w zgodzie. Zależy też, gdzie bojek był trzymany w sklepie - ja go brałam z dużego akwarium towarzyskiego - ale jeśli był trzymany w kubku jak w większości zoologów może być agresywny.

Co do obsady to mam już bojownika, także najlepiej ryby, które mogą z nim przebywać :)

Według mnie minimum dla gurami to 80cm długie akwarium. Ja miałam harem gurami marmurkowego z bojownikiem i wszyscy żyli w zgodzie. Zależy też, gdzie bojek był trzymany w sklepie - ja go brałam z dużego akwarium towarzyskiego - ale jeśli był trzymany w kubku jak w większości zoologów może być agresywny.

Odradzam łączenie gurami z bojownikiem.

Miałam obie ryby w zarośniętym zbiorniku również 80cm długości (co jednak uważam za zbyt mało nawet dla samych gurami) i szybko przekonałam się, że mimo wszystko to fatalny pomysł. Dodam, że oba osobniki pochodziły z akwariów towarzyskich. Taka powierzchnia to naprawdę niewiele, jeśli chce się łączyć gatunki z takim temperamentem...

Może się udać albo nie, ale po co ryzykować zdrowiem i życiem ryb?

Edited by Luna