kropka207 Posted August 17, 2014 Share Posted August 17, 2014 Witam, jutro dostanę akwarium 112l. Prosiłabym o pomoc jak wszystko po kolei zorganizować, jakie podłoże, rośliny i obsadę itd. Co do obsady to mam już bojownika, także najlepiej ryby, które mogą z nim przebywać Filtr zamierzam kupić taki : filtr midikani 800 i grzałkę 100w- póki co tyle w planach Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miniu Posted August 17, 2014 Share Posted August 17, 2014 Żeby móc podpowiedzieć cokolwiek w sprawie obsady to w pierwszej kolejności wypadałoby podać parametry wody. Na stronie wodociągów masz podane takie informacje. No chyba, że masz filtr odwróconej osmozy/zamierzasz kupować wodę destylowaną. Podłoże - ja osobiście polecam piasek, taki zwyczajny do piaskownic z atestem za bardzomałe pieniądze Rośliny są uzależnione od oświetlenia, obsady, planowanego nawożenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kropka207 Posted August 17, 2014 Author Share Posted August 17, 2014 (edited) Barwa < 5 Mętność 0.387 Odczyn 7.6 Przewodność el.właściwa w 25ºC 706 ZapachPB-5.4-01/15 wyd.03 z dnia 02.01.2014 - akcept. bez nieprawidłowych zmian akceptowalny SmakPB-5.4-01/15 wyd.03 z dnia 02.01.2014 - akcept. bez nieprawidłowych zmian akceptowalny Stężenie amoniaku < 0,06 Stężenie azotanów 9.8 Stężenie azotynów < 0,03 Stężenie żelaza 0.0384 Stężenie manganu 0.128 Sumaryczna zawartość Ca+Mg (Twardość ogólna)PN-ISO 6059:1999 mg/l CaCO3 - 332 mmol/l CaCO3 - 3.3 dH ( O n) - 18.6 Edited August 17, 2014 by kropka207 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kropka207 Posted August 18, 2014 Author Share Posted August 18, 2014 Dzisiaj sobie oglądałam zdjęcia rybek, pytanie czy można połączyć je z bojownikiem.? Nazwy:- gurami mozaikowe - razbora hengela, klinowa badz espei - kosiarka Póki co tyle znalazłam, które mi się podobają Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesio764 Posted August 19, 2014 Share Posted August 19, 2014 Razbora klinowa lub hengela jak najbardziej pasują do bojownika , zostaje tylko kwestia dopasowania parametrów wody do obsady . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miniu Posted August 19, 2014 Share Posted August 19, 2014 Jak na moje to na bojownika ciut za wysokie pH (nie dużo, ale jednak) i wodę to masz twardą, a bojowniki zdecydowanie lepiej się czują w średnio twardej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adam skalar Posted August 28, 2014 Share Posted August 28, 2014 Gurami? Są za duże potrzebują akwa min 200l !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostka99 Posted August 28, 2014 Share Posted August 28, 2014 Według mnie minimum dla gurami to 80cm długie akwarium. Ja miałam harem gurami marmurkowego z bojownikiem i wszyscy żyli w zgodzie. Zależy też, gdzie bojek był trzymany w sklepie - ja go brałam z dużego akwarium towarzyskiego - ale jeśli był trzymany w kubku jak w większości zoologów może być agresywny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kropka207 Posted August 28, 2014 Author Share Posted August 28, 2014 Jak patrzyłam na obsadę do 112l to gurami np dwuplamisty. Może być więc nie wiem skąd ta spina, z resztą tylko pytałam - właśnie po to, żeby nie popełnić błędu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luna Posted August 29, 2014 Share Posted August 29, 2014 (edited) Co do obsady to mam już bojownika, także najlepiej ryby, które mogą z nim przebywać Według mnie minimum dla gurami to 80cm długie akwarium. Ja miałam harem gurami marmurkowego z bojownikiem i wszyscy żyli w zgodzie. Zależy też, gdzie bojek był trzymany w sklepie - ja go brałam z dużego akwarium towarzyskiego - ale jeśli był trzymany w kubku jak w większości zoologów może być agresywny. Odradzam łączenie gurami z bojownikiem. Miałam obie ryby w zarośniętym zbiorniku również 80cm długości (co jednak uważam za zbyt mało nawet dla samych gurami) i szybko przekonałam się, że mimo wszystko to fatalny pomysł. Dodam, że oba osobniki pochodziły z akwariów towarzyskich. Taka powierzchnia to naprawdę niewiele, jeśli chce się łączyć gatunki z takim temperamentem... Może się udać albo nie, ale po co ryzykować zdrowiem i życiem ryb? Edited August 29, 2014 by Luna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adam skalar Posted August 30, 2014 Share Posted August 30, 2014 (edited) A ja jak miałem 6 lat to 2 skalary w 80l gurami są za duże jak pisałem min 200l . Edited August 30, 2014 by adam skalar Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts