mr_netlex Posted August 16, 2014 Share Posted August 16, 2014 (edited) Dzień dobry mam problem z rybkami. Mianowicie jakiś czas temu zdechł mi neonek. Był on nieśmiały podczas jedzenia ale potem się oswoił się jadł normalnie ale jakoś dziwnie tył. Jego brzuch robił się taki kanciasty. Następnie po jakimś czasie zdechła mi platynka. Była już dość stara więc sie nie zdziwiłem , że umrze. Lecz przed śmiercią wyrsół jej guz wewnątrz ciała na ogonie. Teraz zauważyłem , że coś jest kosiarce. Też ma guza tylko za skrzelami. Niedługo umrze. Zacząłem się przygłądać i zauwżyłem jeszcze , że jeszcze jeden neonek i platynka ma w jednym miejscu blade łuski. Co mogę zrobić ? Jescze jakieś informacje 60x30x30cm 54l 27 C 8 neon inessa 5platynek dorosłe (zmienniaki) 5 małych 1zbrojnik 2kosiarki 2otoski 2 echindorusy większe cztery mniejsze oraz limophilie sesiflorę i gałezatke Mam korzeń. Robiły mi się dizury w liściach więc kupiłem filitusa premium kulki włożyłem 3 ale chyba licho działa więc dołożyłem tabletkę tetra crypto. Czasami wlewam planta min. Niedawno używałem sere florene. Biały żwir o granulacji ok. 3mm - 5mm Kosiarki jedzą tropical kirysek platynki i neonki jedzą sera granulat menu , glonojad zjada tabletki z tropicala. Fitr aquael hobby przepływność 340l/h. 24h Oświetlenie 15 w Napowietrzacz JKA 2l / min Wodę uzdadniam aqua sefem Edited August 16, 2014 by mr_netlex Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzejkopp Posted August 16, 2014 Share Posted August 16, 2014 (edited) Akwarium jest dojrzałe ? Od dawna masz te ryby? Na Kosiarki i Zbrojnika masz za małe akwarium , Otoski trzymamy w większej grupie , pokaż zdjęcia jak wygląda ten guz. Edited August 16, 2014 by Dzejkopp Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr_netlex Posted August 16, 2014 Author Share Posted August 16, 2014 (edited) Akwarium jest dojrzałe. Poczytalem o objawach i stwierdziłem że to posocznica.Objawy pasują. Myślę czy nie zastosować omniforte? Edited August 16, 2014 by mr_netlex Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted August 16, 2014 Share Posted August 16, 2014 Lecz przed śmiercią wyrsół jej guz wewnątrz ciała na ogonie. Teraz zauważyłem , że coś jest kosiarce. Też ma guza tylko za skrzelami. Poczytalem o objawach i stwierdziłem że to posocznica.Objawy pasują. Czyżby objawy pasowały? Przy posocznicy nie występują żadne guzy. Nawet jeżeli tak to posocznica to choroba bakteryjna, omniforte tego nie wyleczysz, tym bardziej, że jest to lek "na wszystko i na nic", czyli stężenia odpowiedniego lekarstwa zapewne ma minimalne... (nie sprawdzałem składu leku). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr_netlex Posted August 16, 2014 Author Share Posted August 16, 2014 Chcialem kupic omniforte poniewaz na stronie sery napisano ze to na posocznice. A jesli chodzi o guzy to sie zle wyrazilem. To raczej obrzek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted August 17, 2014 Share Posted August 17, 2014 Jeśli nawet to posocznica w co wątpię to jej leczenie jest bardzo trudne i udaje się na ogół tylko w początkowej fazie choroby i to też nie zawsze. Porównaj objawy chorobowe u Twoich ryb z rybami chorymi na plistoforiozę. Być może to ta choroba atakuje Twoje ryby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr_netlex Posted August 17, 2014 Author Share Posted August 17, 2014 (edited) O tym że bardzo trudno wyleczyć posocznicę to ja wiem ale chce spróbować .Raczej to nie jest plistoforioza kosiarka ma obrzęk i odstające łuski oraz w jednym miejscu czerwoną plamkę. U jednego z neonków zauważyłem, że blakną łuski. Po za tym ryby robią galaretowate odchody. Wlałem kilkanaście kropli ichtio tropical i kilkanaście kropli helthostanu z tropicala. Edited August 17, 2014 by mr_netlex Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts