Jump to content

Zniknięcie ryby??

Recommended Posts

Witam

Jest to mój pierwszy post na forum i od razu pytanie z kosmosu, otóż w dniu wczorajszym wpuściłem do akwa samicę molinezji (czarną) a miałem już złotego samca, wiadomo chciałem łaciate małe ;) 

Wpuściłem o godzinie 15:00 -15:30.

O 18:00 dostaje telefon, że nie ma złotej, ale myślę "pewnie się schowała gdzieś".

Wróciłem o 22:00 no i dalej nie ma.. Przejrzałem akwa po całości nie ma..

Zwłok brak, w filtrze nie ma, rośliny wyjąłem sprawdziłem .. nie ma

Muszle, niemożliwe, żeby tam weszła bo otwór jest za mały, bo moli miała prawie 4-5 cm więc stosunkowo duża max otwór miał z 3mm.

Przejrzałem całe akwa, nie ma, wokół nie ma...

Zjadły ją? ale kto?

Skład na dzień wczorajszy g. 15:00

- molinezja x2 (złota i czarna)

- neonki inessa x9 

- gupiki x2 (samica i samiec)

- razbora klinowa x3

- kirys x2

- zbrojnik x1 

i świeży wysyp gupiczków, póki co naliczyłem 3 szt. około centymetrowe i dwie malutkie molinezje, resztę wyłapałem do innego akwa

Dodam tylko, że nie wyglądały na jakieś chore, śnięte, wszystkie były pełne energii i bardzo normalnie się zachowywały

• 2 weeks later...

Nie lubię krytykować nowych osób, ale ktoś musi to napisać.

Zamiast dokupować kolejne ryby i zastanawiać się potem gdzie podziały się zwłoki osobnika, który zdechł/wyskoczył ogarnij lepiej to co już masz. Bo ta obsada woła o pomstę do nieba...

Gatunki o różnych wymaganiach co do parametrów wody, w dodatku ryby stadne trzymane po kilka sztuk:

Skład na dzień wczorajszy g. 15:00 - molinezja x2 (złota i czarna) - neonki inessa x9 - gupiki x2 (samica i samiec) - razbora klinowa x3 - kirys x2 - zbrojnik x1

Nie podałeś litrażu zbiornika ani żadnych informacji odnośnie panujących w nim warunków, ale może to i lepiej.

Poczytaj o wymaganiach ryb, uporządkuj obsadę i pozbądź się takich zatwardzających wodę cudów:

Muszle

Pozdrawiam.

Edited by Luna