Sonisia Posted August 14, 2014 Share Posted August 14, 2014 Moim drugim akwarium jest zbiornik 120l. Mam w akwarium na razie 20 Neonów Innesa. Parametry wody się zgadzają z wymaganiami Molinezji. Jeżeli ktoś ma lub miał Molinezję, proszę odpowiedzieć na podane pytania: 1. Czy Molinezje brudzą tak bardzo w akwarium jak np. Welonki? 2. Czy Molinezje zjadają roślinki? 3. Jeżeli zjadają, to jak je karmić aby roślinek tak nie zjadały? 4. Czy nadają się do akwarium towarzyskiego? 5. Czy mogą być z mniejszymi rybkami takimi jak Neony Innesa? 6. Które Molinezje w akwarium roślinnym lepiej się wg was prezentują, czarne czy żółte? Dziękuję i pozdrawiam! Moim drugim akwarium jest zbiornik 120l. Mam w akwarium na razie 20 Neonów Innesa. Parametry wody się zgadzają z wymaganiami Molinezji. Jeżeli ktoś ma lub miał Molinezję, proszę odpowiedzieć na podane pytania: 1. Czy Molinezje brudzą tak bardzo w akwarium jak np. Welonki? 2. Czy Molinezje zjadają roślinki? 3. Jeżeli zjadają, to jak je karmić aby roślinek tak nie zjadały? 4. Czy nadają się do akwarium towarzyskiego? 5. Czy mogą być z mniejszymi rybkami takimi jak Neony Innesa? 6. Które Molinezje w akwarium roślinnym lepiej się wg was prezentują, czarne czy żółte? 7. Chciałabym się też dowiedzieć czy Molinezje są ciekawe ( w swoim zachowaniu ) . Dziękuję i pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted August 14, 2014 Share Posted August 14, 2014 1. Czy Molinezje brudzą tak bardzo w akwarium jak np. Welonki? 2. Czy Molinezje zjadają roślinki? 3. Jeżeli zjadają, to jak je karmić aby roślinek tak nie zjadały? 4. Czy nadają się do akwarium towarzyskiego? 5. Czy mogą być z mniejszymi rybkami takimi jak Neony Innesa? 6. Które Molinezje w akwarium roślinnym lepiej się wg was prezentują, czarne czy żółte? 1. Nie 2. Molinezje w swej diecie potrzebują spirulinę. Wystarczy ich dietę urozmaicać pokarmem zawierającym spiruline, np: Bio-Vit. Roślin raczej nie zjadają, natomiast lubią " poskubać " glony. 3. j.w. 4. Tak 5. Nie z neonami innesa ponieważ wymagają innych parametrów wody. 6. Według mnie czarne. Molinezje potrzebują twardej i zasadowej wody. Wskazany jest dodatek soli do wody. Można je trzymać tylko z rybami o podobnych wymaganiach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sonisia Posted August 14, 2014 Author Share Posted August 14, 2014 1. Nie 2. Molinezje w swej diecie potrzebują spirulinę. Wystarczy ich dietę urozmaicać pokarmem zawierającym spiruline, np: Bio-Vit. Roślin raczej nie zjadają, natomiast lubią " poskubać " glony. 3. j.w. 4. Tak 5. Nie z neonami innesa ponieważ wymagają innych parametrów wody. 6. Według mnie czarne. Molinezje potrzebują twardej i zasadowej wody. Wskazany jest dodatek soli do wody. Można je trzymać tylko z rybami o podobnych wymaganiach. Gdy już mówimy w tym temacie o karmieniu, to ile kosztuje taka spirulina i ile razy w tygodniu czy nadzień karmić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
richter Posted August 14, 2014 Share Posted August 14, 2014 1. Nie wiem jak bardzo brudzą welonki, ale skoro pytasz o czystość molinezji, to być może istotna będzie dla ciebie taka informacja. Molinezje, tak samo jak inne piękniczkowate (np. mieczyki) bardzo często pływają z odchodami ciągnącymi się za nimi, nieraz dłuższymi niż sama ryba. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrokalo Posted August 14, 2014 Share Posted August 14, 2014 A ja dzisjaj oddałem ze 20 sztuk razem z najstarszymi , jak ci się zaczną mnożyć to ciężko nad tym zapanować , co chwilę nowy wylęg . 1. Brudzą mniej niż welony ale do czystych nie należą 2. Moje oskubały całą sessiflore pomimo zróżnicowanej diety 3. J/w 4. Tak 5. U mnie były ale krótko , później neony oddałem , ale nie działo się nic niepokojącego 6. Miałem i takie i takie , oba gatunki prezentują się fajnie , a najlepiej mieszańce 7. Zachowują się fajnie , ale są bardzo bardzo żarłoczne i same wyjadają większość tego co się wrzuci . Jeżeli miałbym się decydować na molki drugi raz , to tylko z rybami które będą zjadały ich narybek . Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekbart Posted August 14, 2014 Share Posted August 14, 2014 (edited) Molinezje, tak samo jak inne piękniczkowate (np. mieczyki) bardzo często pływają z odchodami ciągnącymi się za nimi, nieraz dłuższymi niż sama ryba. Ciągnące się odchody nie są oznaka czystości, tylko są oznaką "nieproszonych gości",które to prowadzą do chorób i nawet do śmierci ryby. Edited August 14, 2014 by darekbart Link to comment Share on other sites More sharing options...
richter Posted August 14, 2014 Share Posted August 14, 2014 (edited) Kupa kupie nierówna Ciągnące się, ale jednocześnie też przeźroczyste, cienkie, jakby częściowo poprzerywane są oznaką nieproszonych gości. Długie odchody ciągnące się za rybą, ale przy tym powiedzmy takie "pełne" i kolorowe w zależności od barwy zjedzonego niedawno papu, już niekoniecznie świadczą o "bogatym życiu wewnetrznym" ryby. Molinezje mają szybką przemianę materii, jedzą i wydalają, po czym dla odmiany znowu szukają pokarmu, coś tam skubią z korzeni, liści i po chwili znowu robią długaśną, wlekącą się za rybą kupę. Edited August 14, 2014 by richter Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekbart Posted August 14, 2014 Share Posted August 14, 2014 (edited) Ciągnące się, ale jednocześnie też przeźroczyste, cienkie, jakby częściowo poprzerywane są oznaką nieproszonych gości. I tu kolego jesteś w błędzie. Wziełem dziś pod lupę kupę neona czerwonego. Kupa była długa jak on,zwarta i twarda oraz ciemna bez żadnych dodatków, i co się okazało? Nicienie.Myślisz że u Ciebie nic nie ma? Jest i to na 100% Także zastanów się dwa razy zanim coś napiszesz. Edited August 14, 2014 by darekbart Link to comment Share on other sites More sharing options...
richter Posted August 14, 2014 Share Posted August 14, 2014 Proszę czytać ze zrozumieniem. Długie odchody ciągnące się za rybą, ale przy tym powiedzmy takie "pełne" i kolorowe w zależności od barwy zjedzonego niedawno papu, już niekoniecznie świadczą o "bogatym życiu wewnetrznym" ryby. 1) "już niekoniecznie świadczą", nie znaczy "nigdy nie świadczą". Molinezje mają szybką przemianę materii, jedzą i wydalają, po czym dla odmiany znowu szukają pokarmu, coś tam skubią z korzeni, liści i po chwili znowu robią długaśną, wlekącą się za rybą kupę. 2) Neon to nie molinezja, która wiecznie je i wydala, a tym samym na co dzień charakterystyczne są dla niej długaśne kupska. Myślisz że u Ciebie nic nie ma? Jest i to na 100% W sensie - u moich ryb? Jeśli chodzi o ryby, to pewnie coś mają, póki co objawów brak - musiałbym im zdestabilizować baniak, to robactwo dałoby o sobie znać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
norisa612 Posted November 14, 2014 Share Posted November 14, 2014 Moim drugim akwarium jest zbiornik 120l. Mam w akwarium na razie 20 Neonów Innesa. Parametry wody się zgadzają z wymaganiami Molinezji. Jeżeli ktoś ma lub miał Molinezję, proszę odpowiedzieć na podane pytania: 1. Czy Molinezje brudzą tak bardzo w akwarium jak np. Welonki? 2. Czy Molinezje zjadają roślinki? 3. Jeżeli zjadają, to jak je karmić aby roślinek tak nie zjadały? 4. Czy nadają się do akwarium towarzyskiego? 5. Czy mogą być z mniejszymi rybkami takimi jak Neony Innesa? 6. Które Molinezje w akwarium roślinnym lepiej się wg was prezentują, czarne czy żółte? Dziękuję i pozdrawiam! 1. Nie 2. Moje molinezje nie zjadają roślin, co najwyżej skubią glony. 3. Daję im różny pokarm, m.in, roślinny 4. Tak, posiadam towarzyskie akwarium i nie zauważyłam nic niepokojącego 5. Tak, ja mam z neonami i jest wszystko w porządku 6. Ja mam te i te i obie wyglądają bardzo ładnie, srebrne też prezentują się nie nagannie Link to comment Share on other sites More sharing options...
nick1234 Posted November 14, 2014 Share Posted November 14, 2014 1. Nie 2. Moje molinezje nie zjadają roślin, co najwyżej skubią glony. 3. Daję im różny pokarm, m.in, roślinny 4. Tak, posiadam towarzyskie akwarium i nie zauważyłam nic niepokojącego 5. Tak, ja mam z neonami i jest wszystko w porządku 6. Ja mam te i te i obie wyglądają bardzo ładnie, srebrne też prezentują się nie nagannie Prosimy o nie wprowadzanie w błąd. Tak jak napisał powyżej Splend cytuje "Molinezje potrzebują twardej i zasadowej wody. Wskazany jest dodatek soli do wody. Można je trzymać tylko z rybami o podobnych wymaganiach" Neony do takich nie należą. Poza tym w innym poście piszesz,że zdechło Ci danio czerwone więc jednak jest coś niepokojącego Link to comment Share on other sites More sharing options...
norisa612 Posted November 14, 2014 Share Posted November 14, 2014 Rozumiem mój błąd. Aczkolwiek jeśli chodzi o danio to nie jest w tym samym akwarium, więc nie ma z tym nic wspólnego. To jest forum akwarystyczne, a nie archeologiczne, więc nie odkopuj starych tematów. Poza tym takimi radami jak w poprzednim Twoim poście wprowadzasz innych użytkowników w błąd. / splend Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts