mili89 Posted August 12, 2014 Share Posted August 12, 2014 Witam... jestem tu nowa i sprowadza mnie tu dolegliwosc mojej rybki, ktorej przyczyny nie znam.od jakiegos tygodnia welonka ma widoczne zylki na ogonie- z dnia na dzien sa coraz wyrazniejsze i ciemniejsze... rybka duzo czasu spedza na dnie akwarium- czasem sie ruszy i plywa szybko i sprawnie i znow osiada na dnie... myslalam, ze przyczyna jest podgryzanie przez mala welonke wiec ja odseparowalam jednak problem nie minal w ubieglym tygodniu zepsul mi sie filtr i 2 dni akwa bylo bez filtracji, na kamieniach osadzil sie brud wiec postanowilam wymienic prawie cala wode z akwarium, przeplukac zwirek i dodac plyn do usuniecia amoniaku i innych zwiazkow... wyjelam takze muszle, bo czytalam ze przyczyna moze byc twarda woda. akwarium ma 100 L sa w nim 4 welonki (teraz 3) i glonojad. temperatura odpowiednia parametrow niestety nie mam mozliwosci zmierzyc- musze zakupic sprzet. nie wiem jak moge te rybce pomoc... czy to moze byc zatrucie amoniakiem ? innym rybkom nic nie dolega... zalaczam zdjecie i z gory dziekuje za wszystkie sugestie i chec pomocy! Regulamin 6.1. Na forum wymagane jest używanie polskich znaków diaktrycznych. Mapet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted August 13, 2014 Share Posted August 13, 2014 1. Wypełnij szablon: "Jak zadawać pytania..." (jest na początku każdego działu). 2. Byc może grzyb. 3. Zatrucie to pochodna tego, tak samo jak parametry i cała reszta co masz w akwa. 4. Wycinek płetwy pod mikroskop i zdjęcia razem z podanym powiększeniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesio764 Posted August 15, 2014 Share Posted August 15, 2014 Po pierwsze to nie welonka tylko karaś do oczka wodnego moim zdaniem . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted August 15, 2014 Share Posted August 15, 2014 Według mnie jest to przekrwienie płetw spowodowane niewłaściwymi warunkami w akwarium. Jedna z głównych przyczyn może być to w ubieglym tygodniu zepsul mi sie filtr i 2 dni akwa bylo bez filtracji, na kamieniach osadzil sie brud wiec postanowilam wymienic prawie cala wode z akwarium, przeplukac zwirek i dodac plyn do usuniecia amoniaku i innych zwiazkow... Po prostu ryba pływa w niedojrzałym akwarium. To że pojawiło się to tylko u jednej z Twoich ryb ( pozostałym jak piszesz nic nie dolega ) może być spowodowane tym że ryba była już czymś osłabiona, a trzymanie jej w nieodpowiednich warunkach tylko spotęgowało objawy. Druga sprawa to parametry wody których nie znasz, a które również mogą być nieodpowiednie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts