Jump to content

Co to jest i jak się tego pozbyć?

tret260
 Share

Recommended Posts

Po restarcie zbiornika i zasadzeniu nowych roślin nie było mnie tydzień w domu. Wracam, a tu akwarium całe w glonach. Nie to jednak mnie zaniepokoiło, ponieważ glony już wyczyściłem. Na podłożu była kępka białej galaretki, którą już usunałem odmulaczem, a obok niej taki dziwny, zielony osad. Co to jest i jak się tego pozbyć? Teraz znowu wujeżdżam na dwa tygodnie, a od wczoraj to okropnie się rozrosło, więc do jakich rozmiarów dojdzie w dwa tygodnie? Proszę o szybką pomoc :( W akwarium są tylko trzy krewetki i Ampularia

post-20467-0-13184900-1407871232_thumb.jpg

Sinice. Teoretycznie za wysokie PO4 lub za niskie/niewykrywalne NO3.

Zrób testy i będzie wiadomo. Tu jest taki hint jak opisywać akwarium http://forum.superakwarium.pl/topic/30461-glony-potrzebujesz-pomocy-opisz-zbiornik/ , będzie łatwiej coś podpowiedzieć.

Na chwile obecną nic poza tym co teoretycznie oczywiste nikt odpowiedzi Tobie nie da.

Można by jeszcze zalecić poprawę cyrkulacji wody i pozbycie się stref beztlenowych w piasku ale to już dyrdymał w zaistniałej sytuacji jest.