Moje Akwarium ;-) Posted August 11, 2014 Share Posted August 11, 2014 (edited) Witam, Mam problem, prawdopodobnie z okrzemkami. Pojawiają się one na roślince , (zapomniałem jej nazwy ), a także w mniejszych ilościach na podłożu. Zauważyłem, że na podłożu pojawiają się bardziej tam gdzie świetlówka świeci mocniej. Drugi problem tym razem z Tripartitą sp. Japan, polega na blandnięciu brzegów liści, ale zdarza się też gnicie?? całych liści. Jak te problemy powstrzymać? Światło: 15w Akwarium 55l Filtr: 2x Diversa Claro 300 Podmiany wody co 2 tygodnie 15 litrów Obsada: 15 Neonów Innesa, 4 Otoski. Nawożenie: Sole, 2x w tygodniu 7,5 ml , i po podmianach żelazo Tropical. Proszę o pomoc. Edited August 11, 2014 by Moje Akwarium ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted August 11, 2014 Share Posted August 11, 2014 Nawożenie: Sole, 2x w tygodniu 7,5 ml A konkretnie jakie sole ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moje Akwarium ;-) Posted August 12, 2014 Author Share Posted August 12, 2014 Obecnie nawożę: No3 =8,5 Po4=0,4 K=16,3 Mg=5,9 Fe=0,2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted August 12, 2014 Share Posted August 12, 2014 "Zero siedem dwa i pół zgłoś się do jedynki..." Synek, co to jest co żeś napisał? Metry? Litry? Kilogramy? Tyle podajesz czy tyle masz w wodzie przed podmianą? Podaj jakieś konkrety. Albo fotkę jakąś. Te "okrzemki" to łatwo się usuwają pod palcem z liści, czy może takie szorstkie i nie bardzo chcą schodzić? A w ogóle to opisz akwa według schematu. A co Ty on garściami nawozi. Mapet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moje Akwarium ;-) Posted August 13, 2014 Author Share Posted August 13, 2014 A co Ty on garściami nawozi. Mapet Dzięki Mapet, dzięki Nawozy podałem w gramach, (z tylu gram mam mieszankę nawozu na 500ml wody.) "Okrzemki" nie chcą schodzić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moje Akwarium ;-) Posted August 13, 2014 Author Share Posted August 13, 2014 Koledzy, wiem że ze mną współpraca jest masakryczna @Ahr Te "okrzemki" to jednak schodzą łatwo, wystarczy przetrzeć palcami liście roślin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted August 14, 2014 Share Posted August 14, 2014 Dzięki Mapet, dzięki Ja serio myślałem, że garściami... Nawozy podałem w gramach, (z tylu gram mam mieszankę nawozu na 500ml wody.) To nam nadal nic nie mówi bo nikt wróżką nie jest i nie wie ile czego pobierają Twoje rośliny, nas obchodzą cotygodniowe testy sprzed podmiany. Możesz lać nawozy nawet taczkami a wciąż możesz mieć braki. Te "okrzemki" to jednak schodzą łatwo, wystarczy przetrzeć palcami liście roślin. Więc albo to brunatnice albo dopiero pierwsza faza okrzemek a rośliny się dość dobrze trzymają. Wiesz co najlepiej by pomogło rozwiązać Twój problem... taki szblon co jest na początku każdego działu. Jesteś już tyle czasu na forum a jeszcze nie wiesz, że to bardzo pomaga w pomocy? A to chyba Tobie powinno zależeć na czasie i pomocy innych, a teraz weź każdą informację wyciągaj... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts