mrokalo Posted August 11, 2014 Share Posted August 11, 2014 (edited) Witam , temat podobny do kolegi pysio . Mam "mały" problem z roślinnością . Po wymianie oświetlenia myślałem że bedzie och i ach , a tu roślinki które dobrze sobie radziły przy starym oświetleniu zaczęły niedomagać , żółkną a raczej brązowieją , a niektóre liście żabienic , strzałki , blyxy po prostu gniją . Nie wiem co może być przyczyną i proszę was o pomoc i rady . Dane baniaka : 70x35x40 Podłoże : Jbl aquabasis plus cienka warstwa jbl manado piach Oświetlenie : 2x24W - 55cm Sylvania aquastar 10000k z przodu OSRAM DE LUXE HO 6500k z tyłu Filtracja : Jbl e901 wkłady od dołu : Ceramika duża Jbl micromec + gąbka bio wkład + multi zeolite 80/20 , na to cienka warstwa włókniny JBL fabryczny Nawozy : Cała linia WATER BOOST - carbo , mikro , makro , potas jbl ferropol 24 To chyba wszystko , ja podejrzewam że przyczyną może być albo multi zeolite który wciąga nawozy , albo temperatura z którą pewnie większość ma problem . Zdjęcia . Edited August 11, 2014 by mrokalo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekbart Posted August 11, 2014 Share Posted August 11, 2014 (edited) Przy tak dużym oświetleniu rośliny potrzebują dodatkowego nawożenia co2, Zeolit też swoje robi, wyjaławiając wodę,wywal go. Zrób dodatkowo testy wody, być może nieodpowiednio je nawozisz ,czyli poprostu mogą mieć braki. Edited August 11, 2014 by darekbart Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted August 16, 2014 Share Posted August 16, 2014 Zwiększ potas o 50% i poczekaj 2 tyg. na efekty. Jeśli nie pomoże to wróć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrokalo Posted August 16, 2014 Author Share Posted August 16, 2014 Wywaliłem zeolit , zwiększyłem lekko nawozy i wszystko wraca do normy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted August 17, 2014 Share Posted August 17, 2014 Szybko oceniłeś. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts