GosiaM Posted August 10, 2014 Share Posted August 10, 2014 Wymiary i litraż: 60x35x45, czyli około 94litrów Filtracja, rodzaje filtra: Fluval 3 Plus Oświetlenie: Standardowe oświetlenie 2x15 watt, ze zwykłymi świetlówkami. Podłoże: Aktualnie zwykły żwirek, docelowo na ziemi ogrodowej Dekoracje: Korzenie, kawałki kokosa Fauna: (zwierzęta) 3 dorosłe gupiki + trochę młodych, 5 zbrojników niebieskich, niechciane ślimaki Flora: hmm, jest . Ogólnie nie znam się, dostałam, wsadziłam, może się przyjmą Nawozy, CO2, preparaty: Pewnie nie będzie. Akwarium jest w trakcie tworzenia. Powstaje, żeby udowodnić mojemu facetowi, że nie inwestując góry pieniędzy w akwarium można mieć śliczny zbiornik. No i tu też jest prośba do Was o porady, co z tym dalej. Trochę poczytałam, trochę pooglądałam, coś wiem, jeszcze więcej nie wiem. Akwarium obecnie kosztowało mnie mniej więcej 30zł i mam nadzieję, ze kwota ta dużo nie podskoczy Akwarium stoi zalane około 40dni. Zwierzęta pływają od kolo tygodnia. Dlaczego "Eksperymentarium"? Dlatego, że się uczę Mała porcja zdjęć: Roślinki (z prośbą o identyfikacje): Proszę o KONSTRUKTYWNĄ krytykę. Pozdrawiam GosiaM Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted August 10, 2014 Share Posted August 10, 2014 Podłoże: Aktualnie zwykły żwirek, docelowo na ziemi ogrodowej Jak już musisz użyć tej ziemi (chociaż jest zbędna przy obecnym zielsku) to zamiast przykrywać ją żwirkiem użyj piasku- jest tańszy, a odpowiedni dla wszystich ryb. Czego nie można powiedzieć o żwirku...Zbrojniki to za duże ryby na tak krótki zbiornik. Może i litraż to "aż" 94L, ale powierzchnia dna jest niewiele większa aniżeli w standard 54/63L. Tak więc te ryby do wydania.Akwarium drogie być nie musi, ale wiąż się z wydatkami, które są obowiązkowe i tego nie przeskoczysz- TESTY. Musisz zakupić chociaż podstawowe testy by wiedzieć jaką wodą dysponujesz. Wtedy będzie można myśleć nad konkretną obsadą...Ogólnie wyszło bardzo fajnie bo mocno naturalnie. Tutaj masz wielki plus i oby tak dalej. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted August 10, 2014 Share Posted August 10, 2014 Rośliny: 1. Najas guadelupensis 2. Chyba giganea moss, ale nie jestem pewien 3. Subwestang 4. To nie to samo co nr. 1? 5. Hydrocotyle leucocephala Zbrojniki niebieskie są za duże na to akwarium, a co dopiero 5szt. Czego wody tak mało jest? Ja nalewam jakiś 1cm od końca szyby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GosiaM Posted August 10, 2014 Author Share Posted August 10, 2014 To jest wersja przejściowa. Właśnie taki zbiorniczek do eksperymentów. Część roślin wstawiona jest w doniczkach z domowej roboty substratem, część w zwykły żwir. W przyszłości dojdzie ziemia ogrodowa pod żwir, co wierze się z restertem. Szukam pomysłów na obsadę oraz aranzacje. Korzenie zostawic wszystkie czy nie. (ogólnie jest około 5). Żwirku mam sporo (leży w workach kolo szafki). Rośliny dojdą jeszcze inne. Planuje mało wymagające ze względu na warunki świetlne. Zbrojniki podobają mi się. Docelowa ilość miała być zredukowana do pary, ale widzę, że chyba będę musiała się ich pozbyć. Tylko co dać w ich miejsce? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted August 10, 2014 Share Posted August 10, 2014 Musisz zakupić chociaż podstawowe testy by wiedzieć jaką wodą dysponujesz. Wtedy będzie można myśleć nad konkretną obsadą... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted August 10, 2014 Share Posted August 10, 2014 2. Chyba giganea moss, ale nie jestem pewienKonkretnie Willow gidantea 4. To nie to samo co nr. 1?Nie, to moczarka Egeria najas. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miniu Posted August 10, 2014 Share Posted August 10, 2014 Po pierwsze - witamy na Forum !A teraz odnośnie akwarium. Jak już kolega wcześniej wspomniał - masz strasznie mało wody, nalej jej prawie do pełna. Tak jak jest teraz według mnie nie wygląda estetycznie. Akwarium sprawia wrażenie bardzo zatłoczonego - na Twoim miejscu uszczupliłbym ilość korzeni o 1 może 2. I na koniec - nie bardzo rozumiem dlaczego posadziłaś roślinki w przyciętych butelkach plastikowych Nie lepiej posadzić je prosto w gruncie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GosiaM Posted August 10, 2014 Author Share Posted August 10, 2014 Aranżacja ulegnie zmianie podczas restartu, o którym wspomniałam dwa posty wcześniej. W owym poście wyjaśniona jest również kwestia butelek. Dziękuję za powitanie i sugestię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miniu Posted August 10, 2014 Share Posted August 10, 2014 No tak, ale te rośliny, które masz u siebie spokojnie sobie poradzą z pomocą odchodów ryb/ew. z dodatkiem kulki/pałeczki nawozowej - wygodniejsze rozwiązanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GosiaM Posted August 10, 2014 Author Share Posted August 10, 2014 Planuję zakup kryptokoryn i nurzańca, one też będą rosły w zwykłym żwirku bez problemu? Nie chcę znowu robić zupy rybnej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miniu Posted August 10, 2014 Share Posted August 10, 2014 Zwykły żwir(dość drobnej granulacji)/piach będzie OK. Prawdziwego kopa dostaną jednak, gdy będą miały pod sobą kulkę/koreczek/pałeczkę nawozową Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts