adrian033 Posted August 9, 2014 Share Posted August 9, 2014 Witam chce zrobić restart mojego akwarium , chce wywalić piach i ziemie ogrodową i wsadzić czarny żwir . Jak to zrobić szybko i bez szkody dla ryb i bakterii? nie moge sobie pozwolić na to aby trwało to całymi dniami bo wynajmuje mały pokoik i nie mam miejsca na wiadra itp, wiadomo jeśli by tp trwało w miarę krótko tak aby nie przeszkadzało moim współlokatorom proszę o dobre rady dziękuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted August 9, 2014 Share Posted August 9, 2014 chce wywalić piach i ziemie ogrodową i wsadzić czarny żwir Chcesz wymienić najlepsze podłoże jakim jest piach i substrat którym jest ziemia na czarny żwir? Tak z ciekawości tylko pytam, przemyślałeś to posunięcie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
adrian033 Posted August 9, 2014 Author Share Posted August 9, 2014 Wiem ,że jest najlepszy ale nie moge sobie poradzić z tzw kurzem w wodzie podejrzewam ,że to przez podłoże Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted August 9, 2014 Share Posted August 9, 2014 (edited) e moge sobie poradzić z tzw kurzem w wodzie podejrzewam ,że to przez podłoże Może lepiej załóż wątek jak się pozbyć tego problemu "kurzu" (w odpowiednim dziale, nie w "obsadach" , a w ostateczności zrób restart. Opisz zbiornik, odpowiedz na pytania : co masz na myśli pisząc "kurz"? Chodzi Tobie o kożuch na tafli, czy coś co pływa w toni? Edited August 9, 2014 by andy102 Link to comment Share on other sites More sharing options...
adrian033 Posted August 9, 2014 Author Share Posted August 9, 2014 coś w toni pływa dałem water perlonową do filtra już bardzo dawno temu i nie pomogła mi tego wyłapać Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekbart Posted August 10, 2014 Share Posted August 10, 2014 Chcesz wymienić najlepsze podłoże jakim jest piach i substrat którym jest ziemia na czarny żwir? Tak z ciekawości tylko pytam, przemyślałeś to posunięcie? Jeśli ktoś zadaje pytanie, to należało by na nie odpowiedzieć, a nie cwaniakować.Piasek jest najtańszą alternatywą na podłoże, niemniej jednak nie wszystkim on odpowiada. Wracając do tematu; możesz przeprowadzić restart akwarium szybko, używając 100% starej wody, oraz nie czyścić filtrów. Wymiana podłoża wiąże się z zachwianiem równowagi biologicznej w akwarium, co nie świadczy o tym że akwarium dojrzewa na nowo. Do tak przeprowadzonego restartu możesz praktycznie odrazu wpuszczać ryby. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adrian033 Posted August 10, 2014 Author Share Posted August 10, 2014 Jeśli ktoś zadaje pytanie, to należało by na nie odpowiedzieć, a nie cwaniakować.Piasek jest najtańszą alternatywą na podłoże, niemniej jednak nie wszystkim on odpowiada. Wracając do tematu; możesz przeprowadzić restart akwarium szybko, używając 100% starej wody, oraz nie czyścić filtrów. Wymiana podłoża wiąże się z zachwianiem równowagi biologicznej w akwarium, co nie świadczy o tym że akwarium dojrzewa na nowo. Do tak przeprowadzonego restartu możesz praktycznie odrazu wpuszczać ryby. tak właśnie zaplanowałem to zrobić Link to comment Share on other sites More sharing options...
adrian033 Posted August 13, 2014 Author Share Posted August 13, 2014 Już po restarcie ale nie uwierzycie co dziś zauwarzyłem ten syf co pływał pływa dalej jestem w szoku,zamulenie wody mineło ale ten kurz dalej sie unosi w wodzie nie mam już sił co mam codziennie odmulać dno? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts