Omate Posted August 9, 2014 Share Posted August 9, 2014 (edited) Witam, Cchiałby prosić was o pomoc w identyfikacji glonów, które głównie atakują moje roślinki. Zastanawiam się czy nie są to krasnorosty. Zbiornik - 112LOświetlenie - 24W PHILIPS Aquarelle 10000K oraz 24W PHILIPS MASTER TL5 865 6500K, świeci 8h dziennie - odbłyśniki zdjęte inie używane od dawna.Filtr - JBL e900 + Deszczownica, Filtr czyszczę co ok .2 miesiące przepłukując wkłady wodąz akwarium.Wkłady filtra - gąbka, ceramika, JBL CLEARMEC PLUS PAD (rozkłada NO3,NO2,NH4) oraz JBL PHOSEX ULTRA PAD (usuwa fosforany PO4).Wiek zbiornika - prawie 2 lataPodmiany - w ostanim czasie z powodu wyjazdumraz na dwa tygodnie ok. 20%. Wcześniej raz w tygodniu ok. 20%. Woda wlewana do akwarium to kranówka uzdatniona AquaSafe - odstana 1,5h.Używane preparaty antyglonowe - BrakLampa UV - BrakGrzebanie w akwarium - przy każdej podmianie odmulanie, czyszczenie szyb. Podejrzewam, że za często odmulałem i przewałem tym samym żwir do góry nogami.Grzałka - posiadam z termostatem, ale z racji wysokich tempreratur nie włącza się - ustawiona na 26 stopni, obecnie temperatura w akwarium 27-28 stopniPodawane nawozy - Brak, pozostałoścu kulek nawozowych JBL pod korzeniamiPosiadanie CO2 - BrakObsada - 2 Bocje Wspanaiłe, 3 Kiryski Spiżowe, 3 Otoski, 2 Glonojady, 2 Pielęgniczki Ramireza, 6 Krewetek AmanoRośliny - w średiej ilości, nazw nie znamPodłoże - żwirek bez podkłądu, 1 kamień, rurka ceramiczna i kokos ceramicznyKarmienie - głównie raz dziennie, czasami dwa, suchy pokarm. Ostatnio zakupiłem mrożonki.Parametry wody - testami Azoo sprawdzane NO2 i PO4. PO4 wyszło 0 a NO2 0,1 mg/l. Test robiony dwa dni po czyszczeniu.Podjęte działa:Czas oświetlenia zmniejszyłem z 9 do 8 godzin.Kupiłęm krewetki Amano - 6szt.Trochę przykręciłem kurek filtra aby zmniejszyć prędkośc wylatującej wody z deszczownicy.Parę dni temu wymieniłem wkłady do filtra JBL Clearmec Plus i JBL Phosex Uktra, wyczyściłem filtr oraz rurki doprowadzające/wyprowadzajace wodę do akwarium. Powycinałem najbardziej zaglonione liście. Zastanawiam sie nad kupnem CO2 w płynie EasyLife EasyCarbo.Objawy:Zielonkawy "dywan" pokrywający liście roślin.Odstające kłaczki - niektóre lekko brązowe.Zazielenienie żwirku - z tego co zuaważyłem tylko pod przednią szybą na wysokości deszczownciy.Szybko atakowane są liście, które były dopiero przycinane. Nowowyrastające wyglądaja na zdrowie i jasnozielone. Edited August 9, 2014 by Omate Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted August 9, 2014 Share Posted August 9, 2014 Wkłady filtra - gąbka, ceramika, JBL CLEARMEC PLUS PAD (rozkłada NO3,NO2,NH4) oraz JBL PHOSEX ULTRA PAD (usuwa fosforany PO4). Podawane nawozy - Brak, pozostałoścu kulek nawozowych JBL pod korzeniami Bieda w wodzie, głodzisz rośliny. Rośliny, które nie rosną tracą swoją powłokę ochronną i z liści uwalniają się związki organiczne co wykorzystują glony i mają szwedzki stół. Poczytaj poradnik Łorena o nawożeniu dużo Ci to rozjaśni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Omate Posted August 9, 2014 Author Share Posted August 9, 2014 (edited) Dziękuję za wskazówki. Wstępnie dzisiaj zakupiłem Tetra CO2 Plus i dodałem zalecaną przez producenta dawkę oraz Tetra PlantaMin i dodałem pół zalecanej dawki - drugą połowę dodam po jutrzejszej podmianie wody. Pytanie tylko czy glony, który występuj to krasnorosty czy może inny twór? Edited August 9, 2014 by Omate Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted August 9, 2014 Share Posted August 9, 2014 (edited) Tetra CO2 PlusTo tylko/aż "węgiel w płynie", nie nawóz. A tu Tetra PlantaMinproducent poza żelezem nie specjalnie się chwali składnikami, więc cholera wie co lejesz do akwa. Glony to Rhodophyta - krasnorosty, szantrasje. Edited August 9, 2014 by Sławek121 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dfhdhsfhsdh Posted August 12, 2014 Share Posted August 12, 2014 To krasnorosty. Moi starzy niechciani przyjaciele Nie wiem jak się inni na to zapatrują ale ja proponuje przedawkować CO2. Wystarczy Easy carbo. Ja tak zrobiłem i w ciągu 2 miesięcy krasny odeszły. Teraz ich nie ma. To zalecenia dorażne a długofalowe to inwestycja w prawdziwy Co2 czyli butla. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted August 13, 2014 Share Posted August 13, 2014 No popatrz a ja myślałem, że odpowiednie podmiany długofalowo wystarczają, żeby się nie gromadziło DOC... Czas wyciągnąć zakurzoną butlę z szafy i gazować... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dfhdhsfhsdh Posted August 13, 2014 Share Posted August 13, 2014 (edited) Nie wiem o co ci chodzi ale ja też miałem bardzo duży problem z krasnorostami. Pełno tego było na roślinach i korzeniach. Zacząłem stosować EC potem zainwestowałem w butle i przeszło. Po 2 miesiącach krasny przeszły. --- Proszę to dla kolegi zainteresowanego: http://krewetkarium.eu/tag/jak-zwalczyc-krasnorosty/ Rada konkretna. Podmieniać wode, czyścić filtr i sprawdzić jakie CO2. Edited August 13, 2014 by duch_pl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts