Jump to content

Identyfikacja glonów - krasnorosty?

Omate
 Share

Recommended Posts

Witam,

Cchiałby prosić was o pomoc w identyfikacji glonów, które głównie atakują moje roślinki. Zastanawiam się czy nie są to krasnorosty.

Zbiornik - 112L
Oświetlenie - 24W PHILIPS Aquarelle 10000K oraz 24W PHILIPS MASTER TL5 865 6500K, świeci 8h dziennie - odbłyśniki zdjęte inie używane od dawna.
Filtr - JBL e900 + Deszczownica, Filtr czyszczę co ok .2 miesiące przepłukując wkłady wodąz akwarium.
Wkłady filtra - gąbka, ceramika, JBL CLEARMEC PLUS PAD (rozkłada NO3,NO2,NH4) oraz JBL PHOSEX ULTRA PAD (usuwa fosforany PO4).
Wiek zbiornika - prawie 2 lata
Podmiany - w ostanim czasie z powodu wyjazdumraz na dwa tygodnie ok. 20%. Wcześniej raz w tygodniu ok. 20%. Woda wlewana do akwarium to kranówka uzdatniona AquaSafe - odstana 1,5h.
Używane preparaty antyglonowe - Brak
Lampa UV - Brak
Grzebanie w akwarium - przy każdej podmianie odmulanie, czyszczenie szyb. Podejrzewam, że za często odmulałem i przewałem tym samym żwir do góry nogami.
Grzałka - posiadam z termostatem, ale z racji wysokich tempreratur nie włącza się - ustawiona na 26 stopni, obecnie temperatura w akwarium 27-28 stopni
Podawane nawozy - Brak, pozostałoścu kulek nawozowych JBL pod korzeniami
Posiadanie CO2 - Brak
Obsada - 2 Bocje Wspanaiłe, 3 Kiryski Spiżowe, 3 Otoski, 2 Glonojady, 2 Pielęgniczki Ramireza, 6 Krewetek Amano
Rośliny - w średiej ilości, nazw nie znam
Podłoże - żwirek bez podkłądu, 1 kamień, rurka ceramiczna i kokos ceramiczny
Karmienie - głównie raz dziennie, czasami dwa, suchy pokarm. Ostatnio zakupiłem mrożonki.
Parametry wody - testami Azoo sprawdzane NO2 i PO4. PO4 wyszło 0 a NO2 0,1 mg/l. Test robiony dwa dni po czyszczeniu.

Podjęte działa:
Czas oświetlenia zmniejszyłem z 9 do 8 godzin.
Kupiłęm krewetki Amano - 6szt.
Trochę przykręciłem kurek filtra aby zmniejszyć prędkośc wylatującej wody z deszczownicy.
Parę dni temu wymieniłem wkłady do filtra JBL Clearmec Plus i JBL Phosex Uktra, wyczyściłem filtr oraz rurki doprowadzające/wyprowadzajace wodę do akwarium.

Powycinałem najbardziej zaglonione liście.

Zastanawiam sie nad kupnem CO2 w płynie EasyLife EasyCarbo.

Objawy:
Zielonkawy "dywan" pokrywający liście roślin.
Odstające kłaczki - niektóre lekko brązowe.
Zazielenienie żwirku - z tego co zuaważyłem tylko pod przednią szybą na wysokości deszczownciy.
Szybko atakowane są liście, które były dopiero przycinane. Nowowyrastające wyglądaja na zdrowie i jasnozielone.

post-16285-0-15073900-1407595296_thumb.jpg

post-16285-0-15753900-1407595310_thumb.jpg

post-16285-0-53520300-1407595323_thumb.jpg

post-16285-0-37761500-1407595341_thumb.jpg

post-16285-0-38722200-1407595364_thumb.jpg

Edited by Omate

Wkłady filtra - gąbka, ceramika, JBL CLEARMEC PLUS PAD (rozkłada NO3,NO2,NH4) oraz JBL PHOSEX ULTRA PAD (usuwa fosforany PO4).

Podawane nawozy - Brak, pozostałoścu kulek nawozowych JBL pod korzeniami

Bieda w wodzie, głodzisz rośliny.

Rośliny, które nie rosną tracą swoją powłokę ochronną i z liści uwalniają się związki organiczne co wykorzystują glony i mają szwedzki stół.

Poczytaj poradnik Łorena o nawożeniu dużo Ci to rozjaśni.

Dziękuję za wskazówki. Wstępnie dzisiaj zakupiłem Tetra CO2 Plus i dodałem zalecaną przez producenta dawkę oraz Tetra PlantaMin i dodałem pół zalecanej dawki - drugą połowę dodam po jutrzejszej podmianie wody.

Pytanie tylko czy glony, który występuj to krasnorosty czy może inny twór?

Edited by Omate

Tetra CO2 Plus

To tylko/aż "węgiel w płynie", nie nawóz.

A tu

Tetra PlantaMin

producent poza żelezem nie specjalnie się chwali składnikami, więc cholera wie co lejesz do akwa.

Glony to Rhodophyta - krasnorosty, szantrasje.

Edited by Sławek121

To krasnorosty. Moi starzy niechciani przyjaciele ;) Nie wiem jak się inni na to zapatrują ale ja proponuje przedawkować CO2. Wystarczy Easy carbo. Ja tak zrobiłem i w ciągu 2 miesięcy krasny odeszły. Teraz ich nie ma. To zalecenia dorażne a długofalowe to inwestycja w prawdziwy Co2 czyli butla.

Nie wiem o co ci chodzi ale ja też miałem bardzo duży problem z krasnorostami. Pełno tego było na roślinach i korzeniach. Zacząłem stosować EC potem zainwestowałem w butle i przeszło. Po 2 miesiącach krasny przeszły.

---

Proszę to dla kolegi zainteresowanego:

http://krewetkarium.eu/tag/jak-zwalczyc-krasnorosty/

Rada konkretna. Podmieniać wode, czyścić filtr i sprawdzić jakie CO2.

Edited by duch_pl