Jump to content

Zapadnięte oczy u kirysków panda

michalk88
 Share

Recommended Posts

Witam, tak jak w temacie, moje kiryski pandy mają zapadnięte oczy, niektóre miały białe plamy, niektóre tylko te oczy. Dwa już zdechły i widzę że kolejne powoli też idą w tę stronę...Proszę o pomoc, co może być przyczyną? Oprócz pand mam też jednego kirysa albinosa, 4 kiryski sterby, glonojada jednego oraz kilkanaście sztuk neona czerwonego i one wszystkie wydają się być ok. Przyznam się też że podałem rybkom stary pokarm, który był nieotwierany, nie wiem czy może być to ta przyczyna. Ale wtedy też pewnie i inne ryby by padały. Zwłaszcza takie jak neon czerwony, bo one są przecież bardzo czułe na parametry itp.

1. Zbiornik 54 l; założony 2,5 roku temu wraz z dojrzewaniem + bakterie na start;

2. Filtr zewnętrzny Aqua Nova NCF 600 pracuje non stop;

3. Ryby tak jak pisałem kirysków pand jest póki co 7 sztuk, 4 kiryski sterbe, 1 kirysek albinos, 1 glonojad, 14 neonów czerwonych;

4. Roślin niestety nie znam, jest ich około 10 sztuk - wszystkie liściaste typu żabienice;

5. Grzałka z termostatem, teraz jest na 27 stopni, gdyż mieszkam w wieżowcu i na przedostatnim piętrze - więc mam ciepło w mieszkaniu; 

6. Woda lana non stop z filtra ro, ph ok. 5,5 (mam tak od kiedy założony zbiornik i nigdy problemów nie było);

7. Wodę podmieniam ok. 20 procent raz na tydzień (raz mi się zdarzyło całkiem niedawno nie podmienić wody przez 3 tygodnie);

Udało mi się sfotografować jednego kiryska z tymi objawami: inne rybki uciekały, a on taki bez życia dał się z bliska sfotografować bo akurat leżał przy samej szybie

http://zapodaj.net/983fb48798d37.jpg.html

Edited by michalk88

Czym je karmisz?

Dokładnie wymień i opisz.

No i ten bazalt... aż przykro.

Ostatnimi pokarmami jakie podawałem, były mrożony solowiec oraz suchy pokarm, o którym pisałem że kupiłem go chyba ze 2 lata temu i dopiero parę dni temu podałem pierwszy raz (wcześniej był nie otwierany). A ten pokarm to Azoo 9 in 1 micro pellet: http://www.petsglobal.com/UploadFile/productimg/200810241436589976.jpg