Jump to content

Z akwarium zniknął Karlik Szponiasty

Recommended Posts

Witam!

Mam nietypową zagadkę. W akwarium 25l miałem dwa gupiki, trzy żabki i ślimaka Helenkę. Dwie żabki zdechły - nie wiem dlaczego (wrzucałem ochotkę, ale może nie zdążyły jej zjeść przed gupikami?). Ostatni Karlik trzymał się bardzo dzielnie, ale po weekendzie zauważyłem, że zniknął :| Przeszukałem całe akwarium, ruszałem podłoże, zaglądałem w filtr i nic. Akwarium oczywiście ma pokrywę.

Czy jest opcja, aby żabka zdechła i zjadła ją Helenka?

Kilka dni temu gupik urodził mi narybek - około 25 sztuk. Dwie sztuki znalazłem w filtrze, a reszty nie ma. Od porodu trwało to 4 dni. Czy jest możliwośc aby gupiki wszystkie je zjadły?

Pozdrawiam

Mam inna zagadkę. Czy ty w ogóle masz pojecie o akwarystyce oraz o swoich rybach? Niestety odpowiedź znam. Po tonie w jakim piszesz kładziesz laske na ryby. Ochotka to chyba najgorszy pokarm dla ryb. Nie dziwię się,że zjadły się na wzajem. Helenka je padline ,więc zniknięcie karlika to raczej jej robota.

Wysłane od siebie

Karliki szponiaste jedzą bardzo dużo co nie oznacza że trzeba je często karmić. W naturze zdobywanie pożywienia nie jest dla nich łatwe dlatego są bardzo żarłoczne. Mogły zjeść narybek. Jeśli z jakiegoś powody wcześniej zdechły ci 2 to znaczy, że temu mogło też coś zaszkodzić i zjadły go helenki.

Mam inna zagadkę. Czy ty w ogóle masz pojecie o akwarystyce oraz o swoich rybach? Niestety odpowiedź znam. Po tonie w jakim piszesz kładziesz laske na ryby. Ochotka to chyba najgorszy pokarm dla ryb. Nie dziwię się,że zjadły się na wzajem. Helenka je padline ,więc zniknięcie karlika to raczej jej robota.

Wysłane od siebie

Nie ukrywam, że jestem początkującym akwarystą i jest to moje pierwsze akwarium. O co Ci dokładnie chodzi? Kładę laskę? Niby czemu?

Rybki dostają różny pokarm. Dopóki nie było żabek karmiłem je codziennie inaczej: dafnia, pokarm witaminowy, wodzień i tak w kółko, robiąc w jeden dzień głodówkę.

Do akwarium doszły żabki, więc dodałem im ochotki. W czym tkwi problem? Pewnie w moim 'tonie' :banan:

Ochotka to pokarm bezwartościowy. Na karlikach się nie znam ale na pewno coś jest z nimi z wodą w akwarium skoro zdychają. Opisz akwarium ,daj parametry wody w jakiej trzymasz ryby. Może wtedy powstrzymamy zgony i poszukiwania zwłok.

Wysłane od siebie

Czy jest opcja, aby żabka zdechła i zjadła ją Helenka?

Jest ;) .

Kilka dni temu gupik urodził mi narybek - około 25 sztuk. Dwie sztuki znalazłem w filtrze, a reszty nie ma. Od porodu trwało to 4 dni. Czy jest możliwośc aby gupiki wszystkie je zjadły?

Jest ;) .

Przeszukałem całe akwarium, ruszałem podłoże, zaglądałem w filtr i nic.

Zapewne narobiłeś tymi poszukiwaniami takiego bajzlu, że nie zdziwią mnie następne "zejścia" ;) .

Zacznij od tego opisz zbiornik  (klik)