Jump to content

Choroba skalara :/

szylkret5
 Share

Recommended Posts

Witam ,mam oto taki problem, gdyż jestem początkującym akwarystą i nie znam się na chorobach rybek . Gdyby ktoś był tak miły i pomógł mi rozwiązać ten problem bedę wdzięczny , chodzi o to jak leczyć co to za choroba itp itd :)....  post-21376-0-54887500-1407427432_thumb.jpg Chdzi o te ''2 kulki nad okiem''.. Pozdrawiam :)

Edited by szylkret5

Dużo tych pytań, na niektóre niestety nie dam rady odpowiedzieć gdyż nie znam się , ale to co wiem to napiszę, no więc :

1 Problem raczej widać na zdjęciu więc to pominę

2 Zbiornik ma dł 60, wys 40 i szer. 35 ( tak wiem, że dla skalara to za małe, ale z racji tego, że dopiero zacząłem niedawno nie wiedziałem, że rosną takie duże, a nie pomyślałem żeby poczytać w internecie itp , poprostu spodobały mi się :D.)

3 Pod pokrywą jest jedna gruba jarzeniówka , która ma 230v ~ 50 Hz , nic więcej o niej nie wiem , jeszcze tyle, że daje trochę różową poświatę , a wlączone jest średnio 7-8 godzin dziennie

4 Zbiornik założony ok 5 miesięcy temu

5 Wodę podmieniam tak co 2-3 tygodnie około 1/3 wody , parametrów nie podam, nie posiadam testów :c... muszę zakupić

6 Nie używałem

7 Nie używam lampy UV

8 Roślinki przycinam, przesadzam itp ''grzebiąc'' w zbiorniku wtedy gry wymieniam w nim wodę , i oczyszczam kamyczki takim ''odkurzaczem'' którym się zasysa brudy

9 Temperatura w dzień 27-30st , a w nocy 24-26st  , tak posiadam grzałkę z termostatem

10 Co jakiś czas( co tydzień- dwa) wlewam nawóz do roślin , ale firmy nie znam, bo dostałem w słoiczku od kolegi,  tego daję kilka kropelek

11 Nie posiadam CO2

12 Posiadam 3 molinezje , 1 dużą 2 dosyć małe, 5 neonek, 2 skalary, 4 mieczyki i 1 glonojada, wszystkie rybki były wpuszczone w jednym dniu po odstaniu zbiornika przez 3 tygodnie od zalania, była jeszcze 1 duża molinezja i 1 neonka, ale niedawno zdechły.

13 Posiadam 2 krzaczki mikrozorium oskrzydlonego, 4 krzaczki kryptokoryny wendty zielonej ( niektóre liście niestety robią się żółte) i 2 krzaczki takiej ''świderkowatej'' trawy , nie znam nazwy, ona jest wysoka, co do przycinania przycinam trawę gdy jest za wysoka i odcinam żółte liście

14 Podłoże to zwykłe różne mieszane kamyki, jedne kupione jedne nie, wszystkie były wyparzane bez wyjątku, warstwa tak 5-6 cm , dlatego dolewam nawozu dla roślin, gdyż nie mam podłoża roślinnego. Mam duży korzeń, który ma sporą dziurę dla rybek, i 2 buteleczki , w jednej są bursztyny a druga jest pusta, taka ozdoba :)

15 Filtr posiadam dokładnie ten

http://allegro.pl/filtr-wewnetrzny-turbo-550n-aqua-szut-gratis-i4401281466.html , jako wkład mam gąbkę, czyszczę ją wodą z akwarium ( odlewam trochę do miski ) i płukam gąbeczkę, i płukam pod zlewem wężyk , są różne daty kiedy go myję czasem raz na 2 tygodnie, czasem raz na 3, zależy. Filtr działa ciągle

16 Jedzenie dostają 2 razy dziennie rano i wieczorem, karma to Tropical Ichtio-Vit, kupuję różne, raz wieloskładnikowe, raz roślinne, a raz mięsne, obecnie posiadają mięsne. Czasami dostają też takie białe robaczki ( nie znam ich nazwy ;d)

Nie mam pojęcia czy to pomoże, ale martwię się trochę o tego skalara :c...co to możebyć na zdjęciu :/ .... Jak cos jeszcze będzie potrzeba to napiszę jeśli będę wiedział . Do tej pory to pierwsza rybka, która zachorowała inne zdychały bez objawów. Pozdrawiam

Edited by szylkret5

Phhhhh, zapewne oczekujesz odpowiedzi krótkiej i prostej. Jednak problemów w Twoim baniaku mnóstwo.

2 Zbiornik ma dł 60, wys 40 i szer. 35 ( tak wiem, że dla skalara to za małe, ale z racji tego, że dopiero zacząłem niedawno nie wiedziałem, że rosną takie duże, a nie pomyślałem żeby poczytać w internecie itp , poprostu spodobały mi się :D.)

Tak masz rację za małe, i to zdecydowanie

5 Wodę podmieniam tak co 2-3 tygodnie około 1/3 wody

Wodę podmieniamy co tydzień, około 20%.

parametrów nie podam, nie posiadam testów :c... muszę zakupić

Bezapelacyjnie, zakup testów jest niezbędny, jeśli cokolwiek chcesz wiedzieć o wodzie w akwarium.

9 Temperatura w dzień 27-30st , a w nocy 24-26st , tak posiadam grzałkę z termostatem

Zbyt duże wahania temperatury.

10 Co jakiś czas( co tydzień- dwa) wlewam nawóz do roślin

Rośliny nawozimy jak stwierdzimy czego im brakuje. A czego im brakuje nie wiesz bo nie masz testów ;) .

12 Posiadam 3 molinezje , 1 dużą 2 dosyć małe, 5 neonek, 2 skalary, 4 mieczyki i 1 glonojada

Obsada do uporządkowania. Proponuję założyć w tym celu oddzielny temat w dziale "obsady zbiorników".

15 Filtr posiadam dokładnie ten http://allegro.pl/fi...4401281466.html , jako wkład mam gąbkę, czyszczę ją wodą z akwarium ( odlewam trochę do miski ) i płukam gąbeczkę, i płukam pod zlewem wężyk , są różne daty kiedy go myję czasem raz na 2 tygodnie, czasem raz na 3, zależy

Od czego zależy? Filtr czyścimy jak spada przepływ przefiltrowanej wody.

Do tej pory to pierwsza rybka, która zachorowała inne zdychały bez objawów.

Zapewne objawy były, tylko ich nie dostrzegłeś ;) . No chyba że odeszły ze starości, w co bardzo wątpię...

Reasumując tak pokrótce. Masz nieodpowiednią obsadę w zbyt małym zbiorniku, podmiany wody wykonujesz zbyt rzadko, czyścisz za często filtr rozbijając w ten sposób życie biologiczne i ciągle destabilizujesz zbiornik. I najważniejsze, nie posiadasz testów, więc tak na prawdę nie można stwierdzić jakie masz parametry wody w zbiorniku. Zacznij od ich zakupu, napisz co Tobie wyjdzie i będziemy działać dalej...

Chdzi o te ''2 kulki nad okiem''..

I na dolnej wardze, czy pomiędzy oczami on ma dziury?

Jeżeli tak to pasożyty i to nie jeden rodzaj a conajmniej dwa, które zrzerają rybę od środka, jak tą to inne ryby tak samo... Pomijam koszmarne warunki w jakich ryby trzymasz co dodatkowo je osłabia i otwiera drogę pasożytom.

Spójrz w lustro i podziękuj sobie za taką sytuację i za męczenie ryb.

Phhhhh, zapewne oczekujesz odpowiedzi krótkiej i prostej. Jednak problemów w Twoim baniaku mnóstwo.

Tak masz rację za małe, i to zdecydowanie

Wodę podmieniamy co tydzień, około 20%.

Bezapelacyjnie, zakup testów jest niezbędny, jeśli cokolwiek chcesz wiedzieć o wodzie w akwarium.

Zbyt duże wahania temperatury.

Rośliny nawozimy jak stwierdzimy czego im brakuje. A czego im brakuje nie wiesz bo nie masz testów ;) .

Obsada do uporządkowania. Proponuję założyć w tym celu oddzielny temat w dziale "obsady zbiorników".

Od czego zależy? Filtr czyścimy jak spada przepływ przefiltrowanej wody.

Zapewne objawy były, tylko ich nie dostrzegłeś ;) . No chyba że odeszły ze starości, w co bardzo wątpię...

Reasumując tak pokrótce. Masz nieodpowiednią obsadę w zbyt małym zbiorniku, podmiany wody wykonujesz zbyt rzadko, czyścisz za często filtr rozbijając w ten sposób życie biologiczne i ciągle destabilizujesz zbiornik. I najważniejsze, nie posiadasz testów, więc tak na prawdę nie można stwierdzić jakie masz parametry wody w zbiorniku. Zacznij od ich zakupu, napisz co Tobie wyjdzie i będziemy działać dalej...

Domyślałem się, że problemów będzie więcej, postaram się poprawić to co napisałeś, a testy na wszystko dostanę jutro i tutaj je dodam, przy okazji pomożesz mi ogarnąć sytuację w moim baniaku, gdyż tak jak mówię dosyć niedawno zacząłem... źle się czuję z tym, że rybkom jest źle, ale nie potrafię sam sobie z tym poradzić, bo najzwyczajniej się nie znam :c, a i postaram się zakupić testy na to co ty robiłeś w swoim akwarium, chyba , że już nie starczy środków na wszystkie testy, ale postaram się wszystkie mieć

Edit:

Zmiana planów. Zamiast robić testy które nie wiadomo, czy są one nawet wiarygodne mam załatwione testy w laboratorium, gdzie produkowane są napoje, tam trzeba bardzo dokładnie sprawdzać wodę, będą dokładne i zrobione takie jakie się tylko da :)... Jednak na te wyniki muszę czekać do niedzieli.

Regulamin 6.2. Edytuj posty. Mapet

Edited by Mapet

To laboratotium to przerost formy nad treścią i popadanie ze skrajności w skrajność

Byś kupił testy kropelkowe i byś miał święty spokój.

Ciekawi mnie czy jak będziesz zmieniał parametry wody to 3 razy dziennie będziesz biegał do laboratorium?

Zapewne odpowiedzi dotyczącej dziur się nie doczekam, więc powiem Ci tylko tyle, że jeżeli ryby mają to co się domyślam to żadna tam Ci długo nie pożyje, każda nowa ryba  będzie nowym daniem dla tych "gadów".

Może się mylę, ale chyba żadna z ryb, które posiadasz nie nadaje się do tej wielkości akwa,  więc akwa do wysterylizowania, ryby do oddania i wtedy możesz zacząć od nowa.