Fubu Posted August 5, 2014 Share Posted August 5, 2014 Mam takie pytanie czy ten gupik co na zdjęciu jest chory? Cały czas stoi obok filtra tak jak na tym zdjęciu. Rusza całym ciałem tak jakby jakaś fala po nim przechodziła ma postrzępione płetwy. Inne ryby (gupiki molinezje mieczyki) pływają normalnie. Czy on jest chory? Sory za jakość zdjęcia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miniu Posted August 5, 2014 Share Posted August 5, 2014 Na pewno mu coś dolega, ale żebyśmy mogli cokolwiek pomóc to musisz najpierw odpowiedzieć na te pytania: 1. Litraż zbiornika.2. Kiedy został założony / czy dojrzewał 2-3 tygodnie bez ryb.3. Rodzaj i model filtra / czy jest włączony cały czas.4. Gatunki i ilość ryb.5. Ilość i rodzaj roślin.6. Inne sprzęty: co2, napowietrzanie, grzałka itp.7. Stosowane nawozy, pokarmy, preparaty itp.8. Parametry wody (no2, no3, ph, kh, gh, po4 itp.).9. Temperatura w zbiorniku.10. Jak wyglądają porządki w akwarium (podmiana wody, odmulanie, czyszczenie filtra).11. Problem jaki mamy z podopiecznymi (objawy, od kiedy zaobserwowane).12. Zdjęcie chorej rybki. 13. Zdjęcie zbiornika. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fubu Posted August 5, 2014 Author Share Posted August 5, 2014 1.25l 2.2 tygodnie temu/Dojrzewał 2 dni 3.aquael 400l/h jest włączony 4.gatunki podałem łącznie 9 ryb 5.nie znam gatunku ale bardzo dużo roślin 6.Napowietrzanie mam z filtrem i grzałką 7.2 rodzaje pokarmu 8.No2 w normie 9.26-29C jest lato 10.Podmieniam co tydzień. Jeszcez nie odmulałem bo nie było potrzeby 11.Objawy podałem dziś zaobserwowałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miniu Posted August 5, 2014 Share Posted August 5, 2014 * okres dwóch dni nie można nazwać dojrzewaniem * przerybienie * co to znaczy "NO2 w normie"? Znaczy ile dokładnie wynosi? Jak wyglądają pozostałe parametry? Reasumując - wpuściłeś o wiele za dużo ryb niż pozwala na to litraż, ryby zostały wpuszczone do niedojrzałego akwarium, w którego woda miała bliżej nieokreślone parametry. Takie postępowanie to tylko proszenie się o problemy. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fubu Posted August 5, 2014 Author Share Posted August 5, 2014 0,5mg/l innych parametrów nie mam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miniu Posted August 5, 2014 Share Posted August 5, 2014 Jeżeli NO2 jest wyższe niż 0 to NO3 to zapewne kosmos. Czym mierzyłeś? Jak najszybciej musisz się zaopatrzeć w podstawowe testy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fubu Posted August 5, 2014 Author Share Posted August 5, 2014 Paskami. Teraz się nie zaopatrze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted August 5, 2014 Share Posted August 5, 2014 Fubu aby cieszyć się fajnym akwarium i aby ryby czuły się w nim dobrze należy to akwarium odpowiednio urządzić i stworzyć w nim rybom odpowiednie warunki. Tak naprawdę to Ty poszedłeś na skróty: nie pozwoliłeś aby akwarium odpowiednio długo dojrzewało, obsadę pewnie wybrałeś taką jak Ci się podobało, nie odpowiednią do litrażu akwarium i być może do parametrów wody których jak sam napisałeś nawet nie znasz. Takie postępowanie jak zauważył Miniu prosi się o problemy. Akwarystyka nie polega na wpuszczeniu byle jakich ryb do byle jakiego akwarium, ale na tym aby rybom stworzyć jak najlepsze warunki. Masz akwarium 25 l. Naprawdę i tak niewielkie akwarium można fajnie urządzić i dobrać do niego odpowiednią obsadę. Co do gupika to ryba mogła być już wcześniej na coś chora niewykazując wcześniej objawów chorobowych, a mogły się one spotęgować przebywaniem ryby w wodzie o nieodpowiednich parametrach fizyko - chemicznych. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ibrachim12 Posted August 6, 2014 Share Posted August 6, 2014 (edited) 0,5mg/l innych parametrów nie mam Do akwarium dałeś odstaną kranówę? Parametrów wody poszukaj na stronie wodociągów. Paskami. Teraz się nie zaopatrze Paski nie są dokładne, czasami kłamią. Gupików nie powinno się trzymać z molinezjami, mogą się krzyżować (rzadko ale mogą). A z takiej krzyżówki wychodzi g*wno. Mieczyki nie nadają się do 25l. Ja bym ci radził większe akwa. Większe jest łatwiej utrzymać. I NIGDY nie słuchaj pana z zoologa!!!!!! Prosimy o zdjęcia akwarium!!!!!!!!!! Edited August 6, 2014 by ibrachim12 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafik50 Posted August 7, 2014 Share Posted August 7, 2014 Ja w moim akwa mam to samo mimo,że dojrzewało 42dni . Sprawdż wszystkie parametry wody szczególnie pH i NO Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brt Posted August 7, 2014 Share Posted August 7, 2014 0,5mg/l innych parametrów nie mam Czym mierzyłeś? Paskami. Testy paskowe z jednym parametrem ... bardzo ciekawe. Drogi kolego, popełniłeś błąd, jak większość początkujących akwarystów, ale jeśli nie masz jaj, żeby się do tego przyznać to niestety nic tu nie zdziałamy. Zmyślanie / przekręcanie jakże istotnych faktów nie pomoże, a wręcz przeciwnie, zaszkodzi Twoim pupilom. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts