Aisulim Posted August 5, 2014 Share Posted August 5, 2014 Witam Chciałbym zasięgnąć Waszej opini na temat zestawu Aquaela PAO-60 (https://sklep.aquaelzoo.pl/ryby/akwaria/zestawy-dla-poczatkujacych/aquael-zestaw-akwariowy-pao-60-classic-leddy,2251.html). Głównie chodzi mi o oświetlenie. Zanstalowana jest tam belka 2x3W leddy. Czy takie oświetlenie da radę przy cieniolubnych roślinach? Jeśli macie jakieś opinie na temat tego zestawu nie wiążące się z oświetleniem a z ogólnym użytkowaniem to również chętnie wysłucham Jedyne co więcej mogę napisać to to, że nawet jeśli bym się na ten zestaw decydował to filtr i tak dam mocniejszy . Z góry dzięki za wszelkie info Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted August 5, 2014 Share Posted August 5, 2014 Nie miałem z tym zestawem styczności, ale nie ma cudów, nie wierzę że to oświetlenia starczy choćby dla roślin cieniolubnych. Tzn. może na ich utrzymanie jakoś wystarczy, ale na satysfakcjonujący wzrost bym nie liczył. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robteos Posted August 5, 2014 Share Posted August 5, 2014 (edited) W tej cenie to bym poszukał większego zestawu albo samemu złożył z 112l (80x35x40). Bo jak to mówiąc apetyt rośnie w miarę jedzenia. Kupisz ten a później za dwa trzy miesiące będziesz się *gryźć* dlaczego takie małe kupiłeś.Bo kupienie takiego 112l to nie wyjdzie o wiele więcej,jak i sam koszt utrzymania miesięczny też nie będzie tak ogromny.Bo jak dla mnie 400zł za akwarium i filltr z pokrywą to trochę dużo jak na taki mały litraż. Edited August 5, 2014 by Robteos Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aisulim Posted August 6, 2014 Author Share Posted August 6, 2014 (edited) ale nie ma cudów, nie wierzę że to oświetlenia starczy choćby dla roślin cieniolubnych. Zasmuciłeś mnie Sławku niestety ponieważ przyznam się, że zakupiłem już to akwa (w wersji prostokątnej). Akurat byłem przejazdem w Płocku i ten zestaw był w bardzo przystępnej cenie. Na połowę jak ten z linku który podałem. Na szybko sprawdzałem i pisali w necie, że te ledy dają tyle światła co 15W zwykłej świetlówki. No ale z tego co piszesz to chyba tak nie jest. W tej cenie to bym poszukał większego zestawu albo samemu złożył z 112l (80x35x40). Tak jak pisałem wyżej zakupiłem go za połowę ceny także spokojnie no a na większe nie mam miejsca w tej chwli... może za jakiś czas Teraz nie wiem co zrobić. Akwa będę zalewał dopiero ok. stycznia. Co radzicie? Czy sprawdzić jak będą rosły roślinki na tym oświetleniu czy może sprzedać pokrywę i kupić inną ze zwykłą świetlówką 15W? Edit: Znalazłem taki opis samej belki. "Lampy LEDDY 390, to przełom w akwarystycznej technice oświetleniowej. Mają postać płaskich, aluminiowych listew o długości 390mm (przystosowane do zbiorników o szerokości 40cm). LEDDY 390 jest wyposażony w dwie diody LED po 3W każda o podwyższonej emisji świetlnej. Łącznie dają ilość światła porównywalną z tradycyjną 24-25-watową świetlówką akwarystyczną. Co więcej, nowe lampy zużywają bardzo mało energii oraz posiadają wyjątkowo długą żywotność (do 50 tys. godzin). Barwa światła została dobrana w taki sposób, aby doskonale odwzorowywała i podkreślała naturalne kolory roślin i ryb (temperatura barwowa ca 6500K)." ... ale czy to prawda to ciężko powiedzieć. Może należałoby sprawdzić to namacalnie Edited August 6, 2014 by Aisulim Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted August 6, 2014 Share Posted August 6, 2014 Możesz dokupić do tego Led intenso i będzie gitarka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aisulim Posted August 6, 2014 Author Share Posted August 6, 2014 Dzięki Sławku myślę, że przetestuję to co jest w pokrywie przez jakiś czas i zobaczę jakie będą efekty. Przy okazji może komuś się przyda ocena tego co oferuje Aquael Jeśli się nie sprawdzi to będę kombinował nad wzmocnieniem oświetlenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aisulim Posted August 7, 2014 Author Share Posted August 7, 2014 Możesz dokupić do tego Led intenso i będzie gitarka Jakiej mocy polecasz te led intenso? Nie chciałbym przesadzić aby rybom było dobrze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted August 7, 2014 Share Posted August 7, 2014 Jeżeli na pewno jesteś zdecydowany na niewymagające rośliny to 1x7,2W, jak nie jesteś pewny to wersję 2x7,2W. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts