jac76 Posted August 4, 2014 Share Posted August 4, 2014 Witam, pomóżcie w zdiagnozowaniu choroby u moich ryb. Zaczeło się od tego że zauważyłem u jednej z prystelek biały wyprysk na boku zbagatelizowałem sprawę myśląc że ryba zraniła się przeganiana przez Ramirezki, niestety po 2 dniach u samiczki Ramireza na głowie pojawił się guzek, który zmienił się w rankę.Dziś u samca Ramireza zauważyłem dwa malutkie guzki. Poczytałem trochę w necie i objawy wskazują na Spironukleozę, czy ryby da się jakoś uratować? Foto http://imgur.com/a/8iBaO Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted August 4, 2014 Share Posted August 4, 2014 Nie ma czegoś takiego jak wicienie, są wiciowce. Masz dostęp do mikroskopu? Jakie ryby mają odchody, jak się zachowują, nie pobladły/pociemniały? Opisz akwarium według schematu znadującego się na samej górze w dziale. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jac76 Posted August 4, 2014 Author Share Posted August 4, 2014 (edited) Mikroskopu nie mam, ryby wyglądają normalnie żadnych zmian w ubarwieniu nie zauważyłem, ciągnących odchodów też nie widziałem (nie widziałem żadnych tak nawiasem mówiąc) 1. Litraż- 72L2. Kiedy został założony / czy dojrzewał 2-3 tygodnie bez ryb.- listopad 20133. Rodzaj i model filtra / czy jest włączony cały czas- Aquael FZN1 i Fan 1 z małą gąbka jako napęd deszczowni4. Gatunki i ilość ryb- Para pielegniczek Ramireza+ 8 Pristelek barwnych+ 6 Kirysków panda5. Ilość i rodzaj roślin- żabienice 3szt, kryptokoryny, nurzaniec, kabomba, anubias6. Inne sprzęty: co2, napowietrzanie, grzałka itp- grzałka7. Stosowane nawozy, pokarmy, preparaty itp.- mikro, makro i carbo blue line8. Parametry wody (no2, no3, ph, kh, gh, po4 itp.)- jutro zrobię testy9. Temperatura w zbiorniku-26C ( w te upały doszła do 29 zamontowałem wentylator z kompa i zbijam do 25-26)10. Jak wyglądają porządki w akwarium (podmiana wody, odmulanie, czyszczenie filtra)- podmieniam co tydzień 15 litrów na RO11. Problem jaki mamy z podopiecznymi (objawy, od kiedy zaobserwowane). ryby zachowują się normalnie, jedzą z apetytem nie chowają się, nie są apatyczne. Ramirezki miały dwa dni temu tarło.12. Zdjęcie chorej rybki. 13. Zdjęcie zbiornika. Edited August 4, 2014 by jac76 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts