skorpino88 Posted August 3, 2014 Share Posted August 3, 2014 Witam zakupiłem sobie akwarium 300l. Obecnie posiadam 162l akwarium które stoi na szafce zakupionej w normalnym sklepie. Oto ona: w środku są normalnej grubości ok 1,8 cm (pionowo) deski, dodatkowo blat jest grubości 3 cm. Pytanie jest takie czy jak pod szafkę włożę 2 belki które będą szły wzdłuż niej by ciężar rozkładał się równomiernie (jedna z tyłu druga w środku a trzecia to oryginalnie z szafki z przodu), i na tył przykręcę dodatkowo deskę o grubości 1,8 cm na całą jej szerokość (zamiast dykty która jest z tyłu) by szafka się nie rozjechała, oraz skręcę wszystko śrubami, to ta szafka utrzyma mi bez obaw takie obciążenie ? Dodam że deski te to normalne prasowane dechy z wiórów żadne jakieś pełne drewno. (Chociaż podejrzewam że szafki pod akwaria nie są własnie z jakiejś kosmicznej technologi). Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
włóczykij Posted August 4, 2014 Share Posted August 4, 2014 Deski to standard i dadzą radę, szafki pod akwarium też z takich są robione. Jeśli w środku są 2 pionowe płyty + boki to myślę, że do środka nic nie trzeba dawać. Wywal dyktę z tyłu ale nową płytę daj do tej wnęki a nie przykręcaj od zewnątrz. Ważne też aby szafka była dobrze wypoziomowana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skorpino88 Posted August 4, 2014 Author Share Posted August 4, 2014 Czyli wkomponować ją w środek a nie na całe boki dobrze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted August 4, 2014 Share Posted August 4, 2014 Z tymi podporami dobrze kombinujesz, ale wystarczy raczej tylko z tyłu, z przodu podparcie na tej desce co jest. Ważne żeby podparte były te dwie pionowe płyty w środku, żeby się blat nie wygiął. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skorpino88 Posted August 4, 2014 Author Share Posted August 4, 2014 Dla świętego spokoju dam w tych 2 miejscach. Belka nie majątek a 300l po domu piechotą niech nie chodzi bo się sąsiedzi wkur...... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts