Jump to content

Zakładanie akwarium 112 l

Recommended Posts

Witam !

Nie dawno kupiłem akwarium 112 litrów, chciałbym a by było oparte na biotopie Amazonii .

Na obsadę chciałbym:

Kirysy x8

Neony czarne x40-50'

oraz Pielęgnice Ramireza parę lub dwie pary

Wiem że do tego rośliny tylko mam problem ponieważ chce mieć ich dużo.

I nie mam pojęcia jakie dać nawozy czy muszą być czy nie ?

Bo nie chcę zainwestować długo zbieranych pieniędzy a rośliny mi zgniją zniszczą się czy co kolwiek innego.

Do tego mam dwa korzenie i piasek kwarcowy i kolejne pytanie czy nada się ten piasek do tego biotopu  ?

Proszę o pomoc >!

Piasek jest wskazany dla Ramirez. Pooglądaj akwaria w odpowiednim dziale. Każdy chwali się raczej stabilnymi baniakami. Podpatrz i wyciągnij wnioski (morzesz zerknąć i na mój klikając fotografię poniżej). :) Jeśli ma to być "sałaciak" to zainetersowałbym się mocno oświetleniem i nawożeniem. Pozdrawiam.

Edited by przemo-lukas

Piasek jest wskazany dla Ramirez. Pooglądaj akwaria w odpowiednim dziale. Każdy chwali się raczej stabilnymi baniakami. Podpatrz i wyciągnij wnioski (morzesz zerknąć i na mój klikając fotografię poniżej). :) Jeśli ma to być "sałaciak" to zainetersowałbym się mocno oświetleniem i nawożeniem. Pozdrawiam.Troch

Trochę już się na oglądałem tych baniaków ale nadal nie wiem co zastosować jakie nawozy ? Oświetlenie 2 x 18 w 

O i jeszcze jedno pytanko czy piasek kwarcowy wystarczy i pod to jakis nawoz a jak to jaki ?

czy szukać jakiego podłoża taniego z nawozem który się uwalnia przez rok czy jakoś tak ?

Edited by akwariumarcin1

Nawozy ja polecam sole, to tylko tak strasznie wygląda ;) Do tego ja podaje carbo + bimbrownia i problemów z roślinami nie ma. Pod korzenie kulki g-t. Nie znajdziesz dokładniejszego i tańszego nawożenia niż sole.

Nowicjuszowi polecasz sole ? Toć to dla niego czarna magia i proszenie się o kłopoty , potem kolejnych 20 stron dotyczących rozrabiania , dawkowania i walki z glonami . Moim zdaniem powinien wdrożyć się w temat powoli , urzywając gotowców np. AquaArtu , Macro , Micro , K , Carbo , ewentualnie jeszcze Fe.

Nowicjuszowi polecasz sole ? Toć to dla niego czarna magia i proszenie się o kłopoty , potem kolejnych 20 stron dotyczących rozrabiania , dawkowania i walki z glonami . Moim zdaniem powinien wdrożyć się w temat powoli , urzywając gotowców np. AquaArtu , Macro , Micro , K , Carbo , ewentualnie jeszcze Fe.

Tak polecam sole bo to, że ktoś jest nowicjuszem to chyba nie znaczy. Dla każdego sole to była na poczatku czarna magia, a jak będzie miał sobie narobić kłopotów z nawozami to prędzej narobi gotowcami gdzie nie wiesz dokładnie co i ile czego wlewasz. Na forum jest mnóstwo poradników gdzie sole sa opisane, a jak będzie miał pytania to niech pisze - od tego to forum chyba jest.

Ja zaczynałam od gotowców i ciągle cos było nie tak, do tego lepiej nie wspominać ile na te gotowe nawozy szło w miesiącu kasy. Żałuje, że od razu nie nawoziłam solami, wszystkiego się przecież idzie nauczyć...

Edited by V_i