akwariumarcin1 Posted August 2, 2014 Share Posted August 2, 2014 Witam ! Nie dawno kupiłem akwarium 112 litrów, chciałbym a by było oparte na biotopie Amazonii . Na obsadę chciałbym: Kirysy x8 Neony czarne x40-50' oraz Pielęgnice Ramireza parę lub dwie pary Wiem że do tego rośliny tylko mam problem ponieważ chce mieć ich dużo. I nie mam pojęcia jakie dać nawozy czy muszą być czy nie ? Bo nie chcę zainwestować długo zbieranych pieniędzy a rośliny mi zgniją zniszczą się czy co kolwiek innego. Do tego mam dwa korzenie i piasek kwarcowy i kolejne pytanie czy nada się ten piasek do tego biotopu ? Proszę o pomoc >! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo-lukas Posted August 2, 2014 Share Posted August 2, 2014 (edited) Piasek jest wskazany dla Ramirez. Pooglądaj akwaria w odpowiednim dziale. Każdy chwali się raczej stabilnymi baniakami. Podpatrz i wyciągnij wnioski (morzesz zerknąć i na mój klikając fotografię poniżej). Jeśli ma to być "sałaciak" to zainetersowałbym się mocno oświetleniem i nawożeniem. Pozdrawiam. Edited August 2, 2014 by przemo-lukas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
akwariumarcin1 Posted August 2, 2014 Author Share Posted August 2, 2014 (edited) Piasek jest wskazany dla Ramirez. Pooglądaj akwaria w odpowiednim dziale. Każdy chwali się raczej stabilnymi baniakami. Podpatrz i wyciągnij wnioski (morzesz zerknąć i na mój klikając fotografię poniżej). Jeśli ma to być "sałaciak" to zainetersowałbym się mocno oświetleniem i nawożeniem. Pozdrawiam.Troch Trochę już się na oglądałem tych baniaków ale nadal nie wiem co zastosować jakie nawozy ? Oświetlenie 2 x 18 w O i jeszcze jedno pytanko czy piasek kwarcowy wystarczy i pod to jakis nawoz a jak to jaki ? czy szukać jakiego podłoża taniego z nawozem który się uwalnia przez rok czy jakoś tak ? Edited August 2, 2014 by akwariumarcin1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nick1234 Posted August 2, 2014 Share Posted August 2, 2014 Nawozy ja polecam sole, to tylko tak strasznie wygląda Do tego ja podaje carbo + bimbrownia i problemów z roślinami nie ma. Pod korzenie kulki g-t. Nie znajdziesz dokładniejszego i tańszego nawożenia niż sole. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesio764 Posted August 4, 2014 Share Posted August 4, 2014 Nawozy ja polecam sole, to tylko tak strasznie wygląda Do tego ja podaje carbo + bimbrownia i problemów z roślinami nie ma. Pod korzenie kulki g-t. Nie znajdziesz dokładniejszego i tańszego nawożenia niż sole. Nowicjuszowi polecasz sole ? Toć to dla niego czarna magia i proszenie się o kłopoty , potem kolejnych 20 stron dotyczących rozrabiania , dawkowania i walki z glonami . Moim zdaniem powinien wdrożyć się w temat powoli , urzywając gotowców np. AquaArtu , Macro , Micro , K , Carbo , ewentualnie jeszcze Fe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nick1234 Posted August 4, 2014 Share Posted August 4, 2014 (edited) Nowicjuszowi polecasz sole ? Toć to dla niego czarna magia i proszenie się o kłopoty , potem kolejnych 20 stron dotyczących rozrabiania , dawkowania i walki z glonami . Moim zdaniem powinien wdrożyć się w temat powoli , urzywając gotowców np. AquaArtu , Macro , Micro , K , Carbo , ewentualnie jeszcze Fe. Tak polecam sole bo to, że ktoś jest nowicjuszem to chyba nie znaczy. Dla każdego sole to była na poczatku czarna magia, a jak będzie miał sobie narobić kłopotów z nawozami to prędzej narobi gotowcami gdzie nie wiesz dokładnie co i ile czego wlewasz. Na forum jest mnóstwo poradników gdzie sole sa opisane, a jak będzie miał pytania to niech pisze - od tego to forum chyba jest. Ja zaczynałam od gotowców i ciągle cos było nie tak, do tego lepiej nie wspominać ile na te gotowe nawozy szło w miesiącu kasy. Żałuje, że od razu nie nawoziłam solami, wszystkiego się przecież idzie nauczyć... Edited August 4, 2014 by V_i Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts