Corvus Albus Posted July 31, 2014 Share Posted July 31, 2014 (edited) Po kilku miesiącach zdecydowałem się na restart 30 litrów. To pierwsze (ale nie ostatnie) z tegorocznych nowych akwariów. Zbiorniczek będzie eksperymentalny. Jeżeli się wszystko powiedzie - postawię kolejne w tym klimacie. Akwarium: 30 litrów, 40 x 25 x 25 centymetrów; Oświetlenie: świetlówka 9W, 2700k; Filtr: Aquael FZN-1 - wata, gąbka i Biocera Max 1600; Ogrzewanie: Tetra TECH TW-25; Woda: pH 5,5, GH <1, KH <1; Podłoże: biały piasek kwarcowy i torf wysoki kwaśny; Ozdoby: korzeń red moor, pół łupiny kokosa, siekanina z liści dębu i buku, zewnętrzne tło strukturalne; Flora: ceratopteris thalictroides, cryptocoryne wendtii, cryptocoryne balansae; Planowana fauna: parosphromenus sp. 1+1; Planowane pokarmy: banana worms, artemia, dafnia, wodzień (wszystko żywe). Najpierw była przymiarka na sucho: Zbiorniczek zalany 26 lipca. Początkowo testy z malutką żaróweczką 7W: 30 lipca wymieniłem oświetlenie na świetlówkę 9W i doszła zielenina: Najbliższe plany - kiedy korzeń będzie już dobrze tonął, wyjmuję obciążający go kamień. Potem dojdzie coś pływającego na powierzchnię, najpewniej jeszcze trochę ceratopterisu. Na razie świecę pięć godzin, co tydzień dojdzie jedna, aż do dziesięciu. Poza tym nie zamierzam w baniaku robić absolutnie NIC. Niech sobie do września dojrzewa. Wtedy zmierzę parametry, zobaczymy jak się ma zielenina i zdecyduję co dalej. Edited July 31, 2014 by Corvus Albus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nick1234 Posted July 31, 2014 Share Posted July 31, 2014 Fajny klimat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KUBKENS Posted August 1, 2014 Share Posted August 1, 2014 Zazdroszcze tym którzy mają rękę do aranżu. Pięknie wyszło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Corvus Albus Posted August 2, 2014 Author Share Posted August 2, 2014 Podziękował za miłe komentarze. Jak się coś zmieni - dam znać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Corvus Albus Posted September 17, 2014 Author Share Posted September 17, 2014 No i chyba zbiorniczek dojrzał. Parametry bez zmian. Wendtii wyginęła, balansae pięknie rośnie. Dodałem ceratopterisa. Chyba już czas na mieszkańców. Tylko zebrać się na podróż 300 kilometrów w jedną stronę, jakiś wolny weekend trzeba będzie znaleźć :/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
leszek_00 Posted September 17, 2014 Share Posted September 17, 2014 Bardzo fajne akwarium. Nie spodziewałem się, że w takim małym zbiorniczku można stworzyć taki klimat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DawW Posted September 17, 2014 Share Posted September 17, 2014 (edited) Wymiary: 40x25x25 to jest 25L Klimat faktycznie fajny. Ciekawą rybkę chcesz wpuścisz, czy możesz jakiegoś linka dać z jej opisem? Jest kilka w necie Parosphromenus deissneri, Parosphromenus filamentosus, Parosphromenus nagyi a który będzie u Ciebie?Balansea jest wysoką rośliną i może być tak, że zakryje Ci całą taflę wijąc się jak szalona. (mi też zwrócili Forumowicze uwagę na to a mam akwa wysokie na 40cm ) Edited September 17, 2014 by DawW Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luna Posted September 20, 2014 Share Posted September 20, 2014 Cześć Corvus Ciekawa i bardzo naturalnie wyglądająca aranżacja oraz fajna bursztynowa herbatka. Planowana fauna: parosphromenus sp. 1+1; Zapowiada się interesująco. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deadmau5 Posted September 21, 2014 Share Posted September 21, 2014 Fajny klimat naprawdę stworzyłeś-masz rękę czekam na zdjęcia rybek z niecierpliwością.A tak w ogóle to jak z dostępnością tych ryb? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Corvus Albus Posted September 21, 2014 Author Share Posted September 21, 2014 (edited) @leszek - dzięki za opinię. @DawW - wysłałem link jako PW. Akwarium ma 30 cm wysokości i 30 litrów, pomyłka w metryczce. U mnie będzie najpewniej parosphromenus linkei. A balansae niech rośnie i się wije, najwyżej przerzedzę w swoim czasie @Luna - witaj, kopę lat Tak ostatnio stabilizacja w baniakach, więc niestety jest mniej do chwalenia się na forum. Ale już niedługo duże akwarystyczne zmiany, będę częściej postował i komentował. Dzięki za opinię @Deadmau - również dzięki za miłe słowa. Dostępność taka sobie, w sklepie i na serwisach aukcyjnych nie widziałem, jest kilka osób które hoduje i czasem ma coś do odsprzedania. Jakbyś był zainteresowany namiarami, pisz PW. Edited September 21, 2014 by Corvus Albus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts