Capinho Posted July 31, 2014 Share Posted July 31, 2014 Niedawno zakupiłem moczarke kanadyjską,niestety dość szybko zaczęła ona żółknąć.Reszta roślin dobrze się zaaklimatyzowała i nie ma problemów z wzrostem lub utrzymanie rozmiarów,natomiast moczarka wyjątkowo nie daje sobie rady.Wraz z nią zakupiłem tabletki wzmacniające rośline po posadzeniu jej.Reszcie roślinek naprawdę pomogły,ale i tym razem moczarka była "buntowniczką".Podawane nawozy to: żelazo 1ml/dzień(od niedawna),mikro,makro,Co2 w płynie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil123 Posted July 31, 2014 Share Posted July 31, 2014 Jaka temperatura w zbiorniku? Przy wyższych jej wartościach zimnolubna moczarka po prostu się rozpuszcza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Capinho Posted July 31, 2014 Author Share Posted July 31, 2014 24 stopnie właśnie,więc chyba niezbyt ciepła? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil123 Posted August 1, 2014 Share Posted August 1, 2014 Czyli raczej nie chodzi tu o temperaturę, wydaje mi się, że moczarka rozpuszcza się przy ponad 25 stopniach. Jakie oświetlenie? Pod jakim względem moczarka nie daje sobie rady? Żółknieje cała, czy tylko dolne partie rośliny? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Capinho Posted August 1, 2014 Author Share Posted August 1, 2014 Oświetlenie:0.53W/L więc powinna dawać radę. Żółknieje cała prócz czubków.Przesadziłem ją w miejsce gdzie są mniej "agresywne" rośliny,mam nadzieje że odżyje mimo że zostało właściwie parę centymetrów zdrowej rośliny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted August 4, 2014 Share Posted August 4, 2014 Bez znajomości stężeń tego co podajesz to czarna magia. To tak jak bym ci napisał: wsypałem garść cukru 2 razy dziennie do herbaty. Wiesz ile gramów podałem na litr ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarus Posted August 7, 2014 Share Posted August 7, 2014 Ludzie, bez przesady z tymi problemami z nawożeniem przy moczarce! Ona będzie rosła w każdym baniaku bo potrzebuje tylko odrobiny odchodów rybich i których ciągnie potrzebne jej pierwiastki. Ona jest jak chwast - rośnie bez żadnych problemów przy świetle 0,3 w/l. Aby utrzymać jej dobrą kondycje dolnych partiach przydaje się więcej światełka (lubi łysieć od dołu przy słabym świetle). Rośnie w każdym baniaku bez względu na temperaturę (nawet przy 18 stopniach). Kolega Capinho ma z nią problem ponieważ truje ją aldehydem glutarowym (czyli popularnym EasyCarbo - węglem w płynie). Ta roślina podobnie jak nurzaniec marnieje przy jego podawaniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Capinho Posted August 11, 2014 Author Share Posted August 11, 2014 Przepraszam że dopiero teraz powracam do tematu.Przepraszam że nie podałem danych akwarium,parametrów.Od ostatniego wpisu troszkę się zmieniło. Powodem było dosyć inwazyjne zachowanie nurzańców rozwijających się jak szalone.Roślina zaczęła lepiej rosnąć kiedy obniżyłem parę stopni temperaturę wody,oczywiście bezpiecznie.Jarus:akurat u mnie nie sprawdza się ta zasada...zarówno nurzaniec jak i moczarka nie mają żadnych problemów z węglem w płynie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arhkoe Posted August 19, 2014 Share Posted August 19, 2014 Kolega Capinho ma z nią problem ponieważ truje ją aldehydem glutarowym (czyli popularnym EasyCarbo - węglem w płynie). Ta roślina podobnie jak nurzaniec marnieje przy jego podawaniu. Miałem moczarkę (przed restartem) podawałem EasyCarbo - miałem również nurzańce i moczarka jak i nurzańce rosły jak szalone i były w świetnej kondycji. Jarus:akurat u mnie nie sprawdza się ta zasada...zarówno nurzaniec jak i moczarka nie mają żadnych problemów z węglem w płynie Dokładnie, tak jak u mnie, czyli zasada się nie sprawdza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts