Jump to content

Tajemnicze zdychanie rybek.

Szewo11
 Share

Recommended Posts

1. Litraż zbiornika. 30l
2. Kiedy został założony / czy dojrzewał 2-3 tygodnie bez ryb. Rok temu/Dojrzewał 2,5tyg.
3. Rodzaj i model filtra / czy jest włączony cały czas. Filtr wewnętrzny./Cały dzień włączony,na noc wyłączam.
4. Gatunki i ilość ryb.3 szt.zbrojnik niebieski,1 szt. molinezja black molly,2 szt.mieczyk czerwony.
5. Ilość i rodzaj roślin. Przyznam,że brak...była sztuczna,ale dziś wyrzuciłem.Kupie naturalną,żywą.
6. Inne sprzęty: co2, napowietrzanie, grzałka itp. grzałka(z której praktycznie nie korzystam)
7. Stosowane nawozy, pokarmy, preparaty itp. Z nawozów,preparatów nie korzystam.Pokarm urozmaicam MIX(ochotki,daphnia) oraz pokarm suchy płatki firmy sera.
8. Parametry wody (no2, no3, ph, kh, gh, po4 itp.).
9. Temperatura w zbiorniku.
25-26,chociaż ostatnio przy tych upałach sięga 28.
10. Jak wyglądają porządki w akwarium (podmiana wody, odmulanie, czyszczenie filtra). Do akwarium dolewam odparowaną wodę co 1.5-2 tyg.Wtedy również czyszczę szyby z glonów.Filtr czyszczę co 1tydz.
11. Problem jaki mamy z podopiecznymi (objawy, od kiedy zaobserwowane).

Problem wygląda,tak że patrząc na rybki wszystko jest ok.Nie widać żadnych zmian na ciałach,dziwnych zachowań.

Raz na jakiś czas zupełnie zdrowa rybka dostaje "wstrząsów",wiruje w okół swojej osi,zatacza się,robi obroty.Uderza o wszystko w akwarium...po czym pada...Przy tym nie ma żadnych innych oznak...

Kilka rybek już mi tak padło m.in.parka ramirez,samica mieczyka i wczoraj samien molinezji.

12. Zdjęcie chorej rybki.

13. Zdjęcie zbiornika.

Edited by Szewo11

Żeby móc cokolwiek powiedzieć musisz najpierw odpowiedzieć na te pytania:

1. Litraż zbiornika.
2. Kiedy został założony / czy dojrzewał 2-3 tygodnie bez ryb.
3. Rodzaj i model filtra / czy jest włączony cały czas.
4. Gatunki i ilość ryb.
5. Ilość i rodzaj roślin.
6. Inne sprzęty: co2, napowietrzanie, grzałka itp.
7. Stosowane nawozy, pokarmy, preparaty itp.
8. Parametry wody (no2, no3, ph, kh, gh, po4 itp.).
9. Temperatura w zbiorniku.
10. Jak wyglądają porządki w akwarium (podmiana wody, odmulanie, czyszczenie filtra).
11. Problem jaki mamy z podopiecznymi (objawy, od kiedy zaobserwowane).
12. Zdjęcie chorej rybki.

13. Zdjęcie zbiornika.

Z tego co napisałeś do tej pory wynika jedynie tyle, że masz tragiczną obsadę.

• Like 1

Witaj,

Gatunki i ilość ryb.3 szt.zbrojnik niebieski,1 szt. molinezja black molly,2 szt.mieczyk czerwony.

Kilka rybek już mi tak padło m.in.parka ramirez,samica mieczyka i wczoraj samien molinezji.

I Ty to wszystko trzymałeś w 30l ?? Przecież to jest katowanie zwierząt - masz co najmniej 3- jak nie 4-krotnie za małe akwarium na ryby które trzymasz. Nic dziwnego, że zaczęły Ci padać. Możliwe, że zaczął się proces karłowacenia i w końcu ciała ryb nie wytrzymały.

Szewo11, powinieneś się gruntownie dokształcić w kwestii tego jakie gatunki w jakich warunkach należy trzymać, bo tak jak jest być nie może. Albo większe akwarium albo czym prędzej ryby oddać do sklepu lub innemu akwaryście.

Edited by Limak86

Witaj,

I Ty to wszystko trzymałeś w 30l ?? Przecież to jest katowanie zwierząt - masz co najmniej 3- jak nie 4-krotnie za małe akwarium na ryby które trzymasz. Nic dziwnego, że zaczęły Ci padać. Możliwe, że zaczął się proces karłowacenia i w końcu ciała ryb nie wytrzymały.

Szewo11, powinieneś się gruntownie dokształcić w kwestii tego jakie gatunki w jakich warunkach należy trzymać, bo tak jak jest być nie może. Albo większe akwarium albo czym prędzej ryby oddać do sklepu lub innemu akwaryście.

Nie nie nie źle mnie rozumiecie...Ja nie miałem tych wszystkich ryb w jednym czasie.

Mając pielęgniczki nie było żadnych molinezji i mieczyków.Była parka tylko i 2 zbrojniki.

Do wczoraj miałem obsadę 2 molinezje,2 mieczyki i 3 zbrojniki.Teraz nie ma 1 molinezji.

Te rybki ,które mi padły miałem wcześniej.

Edited by Szewo11

Po kolei:

* zbyt mały zbiornik jak na tą obsadę

* filtr ma być włączony 24 godziny na dobę!

* brak roślin + filtr wyłączany na noc + przerybienie + tylko dolewanie tego co wyparuje -> parametry wody masz pewnie kosmiczne

* podmianka to wymiana 25-30% wody raz w tygodniu

Takie niespokojne ruchy, skoki występują przy zatruciu związkami azotu - podmień jak najprędzej 50% wody na odstaną. Musisz koniecznie skorygować obsadę.

Obsada faktycznie zła. Może wyciągnij chociaż zbrojniki, ale na pewno pierwszą rzeczą jaką musisz zrobić to kupić testy wody ( najlepiej kropelkowe), kolejny zakup- większe akwarium. Po przetestowaniu wody na 99% będziesz miał odpowiedź. Powodzenia.

@Stanek, tu i bez testów i to na 100% widać w czym jest problem.

Nie chce mi się wierzyć, że ktoś, kto się na forum akwarystycznym zarejestrował prawie 1,5 roku temu, tak bardzo nie miał czasu aby chociaż  "liznąć" podstawowych podstaw tego hobby... W tej kwestii więcej nie można pomóc tym biednym rybkom.

• 5 months later...
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...