king1000 Posted July 29, 2014 Share Posted July 29, 2014 Mam wrażenie, że woda w moim akwarium jest nieco zielonkawa, dodatkowo pojawia się pył na szybie. Od 3 tygodni testuje wodę z pobliskiego źródełka. Owa woda ma następujące parametry: NO3 - 1 PO4 - 0 PH - 7,5 Gh - 8 Kh - 4 Po dwóch tygodniach fosfor spadł do 0, więc podbiłem do 1mg/l w trzech dawkach. Następnie testy przed podmianą i wyszło 1:10. Od soboty podaje takie stężenia aby tygodniowo podać również 1:10. Czy owa woda może być powodem glonów, bo przytargałem z nią jakieś zarodniki. Czy to może wynik ostatnich zabaw z octem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted August 4, 2014 Share Posted August 4, 2014 (edited) Glony zawsze są w akwarium, nawet jak ich nie widać. Ocet nie powoduje glonów. Ile go dawkowałeś ? Woda zakwita przy N:P powyżej 20:1, ale nie zawsze. Opisz akwarium http://forum.superakwarium.pl/glony-potrzebujesz-pomocy-opisz-zbiornik-t48154.html Edited August 4, 2014 by tomeksup Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted August 5, 2014 Share Posted August 5, 2014 Jakichś wynalazków mogłeś w tej wodzie mieć. Cóż to za źródełko? Jakieś badanie tej wody przeprowadzałeś? Żebyś jakiejś hodowli pasożytów czy innego świństwa nie zrobił sobie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts