Ducha Posted July 27, 2014 Share Posted July 27, 2014 Jakie podłoże jest łatwiejsze w utrzymaniu czystości piasek czy żwirek 1-3 mm i jak o te podłoża dbać aby były czyste ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted July 27, 2014 Share Posted July 27, 2014 Piasek. Najtańszy i najbardziej uniwersalny. W OBI piach do piaskownic 10zł za 20kg. Czyścisz tak jak każde podłoże-odmulasz wężykiem przy cotygodniowej podmianie. Jak dasz na piach trochę liści to wytworzy się detrytus, czyli dobry syfek na dnie. Będzie on rozkładał kupy i inne nieczystości, więc nie ma potrzeby nawet odmulać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo73 Posted July 27, 2014 Share Posted July 27, 2014 hmmm... a mnie zastanawia czy odmulacz mi piasku nie będzie zasysał Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted July 27, 2014 Share Posted July 27, 2014 (edited) hmmm... a mnie zastanawia czy odmulacz mi piasku nie będzie zasysał Krzysiek napisał : odmulasz wężykiem przy cotygodniowej podmianie Nie odmulaczem, a wężykiem ściągasz nieczystości z dna. Przy prawidłowo założonymi i funkcjonującym zbiorniku, jest ich naprawdę tak nie wiele, że odmulanie przy użyciu innych urządzeń niż wężyk jest zbędne. Edited July 27, 2014 by andy102 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted July 27, 2014 Share Posted July 27, 2014 Przy zachowaniu odpowiedniego odstępu nie będzie. Odstęp musisz dobrać sam, bo na siłe zasysania ma wpływ grubość wężyka, wysokość na jakiej jest akwarium itp z tego co wiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ducha Posted July 27, 2014 Author Share Posted July 27, 2014 A dokładnie jakie liście masz na myśli i jak je przygotować by włożyć je do akwarium ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted July 27, 2014 Share Posted July 27, 2014 (edited) A dokładnie jakie liście masz na myśli i jak je przygotować by włożyć je do akwarium ? Np. liście dębu lub migdałecznika. Możesz kupić na aukcjach internetowych lub sama zebrać z drzew po pierwszych solidnych mrozach (dębowe, oczywiście z drzew oddalonych od naszych dróg). Edited July 27, 2014 by andy102 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ducha Posted July 27, 2014 Author Share Posted July 27, 2014 a ile takich liści mogę włożyć na raz do akwarium Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted July 27, 2014 Share Posted July 27, 2014 U siebie mam bukowe o ile dobrze pamiętam Migdałecznik wychodzi drogo jeśli nie ma się swojego drzewka (ok. 1zł za 1 liść). Liście sparzyć jeśli nie chcesz aby bardzo barwiły wodę, ale po gotowaniu szybciej się rozwalają w akwarium. Na akwarium 30x30x30 ja dałem ok. 25 liści. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ducha Posted July 27, 2014 Author Share Posted July 27, 2014 dzięki A jeszcze tak przy okazji jaki filtr polecacie do akwarium 95 l jakiś dobry wewnętrzny Załóż temat w dziale "Napowietrzanie i filtracja" i opisz akwarium. Warto dodać jaką kwotę jesteśmy w stanie przeznaczyć na filtr. Wtedy dużo łatwiej doradzić. Ten temat zamykam. Krzysiek1702 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts