Jump to content

NAROŚL NA OCZACH PILNE! :(

Sypiies
 Share

Recommended Posts

Witam mam problem z moimi sewerum po powrocie z niemiec zauwazylem u nich biala narosl na oczach. Jedna z nich ma to w zaawansowanym stopniu a reszta tak roszke. Temp 27-28 Ciagle schladzam. Karmione ochotka ciagla filtracja akwarium 300l.

Filmik jak to wyglada. Prosze o pomoc !

http://forum.superakwarium.pl/topic/8125-przeczytaj-zanim-za%C5%82o%C5%BCysz-nowy-temat/

http://forum.superakwarium.pl/topic/20284-infekcje-oczu-u-ryb/

Czy to jest jakaś prowokacja?

To akwa delikatnie mówiąc nie wygląda najlepiej, na pierwszy rzut oka masz przerybienie.

Ja tam też widzę problemy z płetwami, i pewnie jakby poszukać bardziej to znajdzie się jeszcze szereg innych chorób.

Przy takich warunkach to wręcz zdziwiłabym się gdyby te ryby były zdrowe, tragedia :(  Jeszcze karmisz ochotką czyli największym syfem jaki można podać. Echch chyba nic nie poczytałeś zanim zająłeś się akwarystyką albo z zoologu wcisnęli Ci wszystko co im nie schodziło...

z rybami bylo wszystko dobrze zadna nie miala pokaleczonych pletw nikt sie nie gonil wrecz idealnie. Niestety jak wyjechalem i akwarium poszlo pod opieke matki tak sie stalo... wrocilem dzis nad ranem i odrazu pisze z moim problemem ja je karmilem platkami i czasami takimi dzydzownicami a co do ochotki to jak wrocilem to zostalem poinformowany ze to jadly zamoast tego co kazalem ... zamiast teraz mowic jakie jest moje akwarium byscie mi pomogli troche mi zajmie zanim znowu wroci do stanu w jakim odjechalem :/

1. Litraż zbiornika. 300l

2. Kiedy został założony / czy dojrzewał 2-3 tygodnie bez ryb. ok 2 lata temu, dojrzewał

3. Rodzaj i model filtra / czy jest włączony cały czas. 3 filtry cały czas nie wiem jakiej firmy etykietki nie czytelne

4. Gatunki i ilość ryb. 2gold severum 3red severum 3rotkeil severum 2plamookie 1akara błękitna 1akara itaka 1pawiooka 3zbrojniki gibicepsy i 2 sumy kirysniki 2 sumy linowe

5. Ilość i rodzaj roślin.

6. Inne sprzęty: co2, napowietrzanie, grzałka itp. 2 wewnetrzne i 1 zewnetrzny, napowietrzacz

7. Stosowane nawozy, pokarmy, preparaty itp. Płatki i dzdzownice (podczas mojej nieobecnosci ochotka)

8. Parametry wody (no2, no3, ph, kh, gh, po4 itp.). Nie bawiłem sie w to

9. Temperatura w zbiorniku. 27-28 schładzam do 25-26

10. Jak wyglądają porządki w akwarium (podmiana wody, odmulanie, czyszczenie filtra). 1/3 wody na 2 tyg filtr zew. na miesiac a wew. co tydzien na zmiane raz jeden raz drugi

11. Problem jaki mamy z podopiecznymi (objawy, od kiedy zaobserwowane). Od mojego przyjazdu, narośl na oczach

12. Zdjęcie chorej rybki. Filmik

13. Zdjęcie zbiornika. Filmik

Edited by Sypiies

Całkiem możliwe że choroba która zaatakowała Twoje ryby to katarakta wywołana przez larwy przywr Diplostomum. Niestety jeśli to katarakta to jest to chroba bardzo trudna w leczeniu, a w wielu przypadkach wręcz niewyleczalna.

• Like 1

Bo ta choroba powoduje właśnie ślepotę u ryb. Duże ryb są w stanie żyć z tą chorobą, choć będą ślepe, natomiast u małych następuje zaczopowanie przez wnikające przez skórę przywry, naczyń krwionośnych prowadzące do śmierci ryb.

Oczywiście to jest tylko przypuszczenie, a nie postawienie diagnozy że może to być katarakta. Można to dokładnie sprawdzić badając pod mikroskopem oko, oczywiście już u padniętych ryb, czy są w nim przywry wywołujące tą chorobę.

Edited by splend
  • Like 1

Masakra :o Teraz moja rodzina pojechała do zoologa w którym spytają sie o porade tamtejszego pana i on da leki nie jest to byle jaki sprzedawca zna sie chłop nie raz mi uratował rybki. Jezeli leki nie pomogą ktore da o ile nie powie ze to ta karakta ;/. Jak jakas ryba padnie wezme ją pod mikroskop i dam znać. Dziękuje za odpowiedzi i pomoc :>>

Jeszcze chcialbym sie dopytac czy jak ktos wklada reke do akwarium z pomalowanymi paznokciami i pierscionkami to moga od tego ryby zachorowac lub cos sie z nimi stac?

Osobiście pierścionki zawsze zdejmuje ale z pomalowanymi paznokciami wkładałam - zawsze wcześniej myłam ręce (wysoko) i dobrze spłukiwałam wodą i nic nie zauważyłam aby się coś działo. Moja rada, zacznij "bawić się" w parametry bo to podstawa (bez nich nawet teraz nie wiesz czy trzymasz ryby w odpowiednich warunkach, litaż akwa to nie wszystko), poczytaj o prawidłowym czyszczeniu filtra i wymaganiach ryb jakie posiadasz. Wodę podmienia się raz w tygodniu 20%. Poczytaj trochę bo to są naprawdę podstawy, a lepiej zapobiegać niż potem leczyć. Jeśli nie wyeliminujesz tych nieprawidłowości to prędzej czy później zacznie się coś dziać i będzie Ci ciężko pomóc, tym bardziej jeśli nie znasz parametrów wody.

Okazalo sie ze jest to przez nieodkazana ochotke ktora dawala moja mama ryby sa do wyleczenia. Leczyc bede ich baktoforte s. I co do Ciebie V_i przez cale 2 lata bylo dobrze z rybami zero chorob zadnych walk itd a ty zachowujesz sie jakbym byl nowicjuszem... Na czesta podmiane nie mam zabardzo czasu dlatego podmieniam tak jak napisalem wiem o moich rybach bardzo duzo wyczytalem wiele stron o nich. Niepozdrawiam i Dziekuje za pomoc Splend

To dziwne bo wcześniej pisałeś,że Twój Pan z zoologu wiele razy Ci już ryby wyleczył, a teraz nagle, że nie miałeś wcześniej żadnych problemów... O rybach wiesz bardzo dużo ale nie wiesz w jakiej wodzie je trzymasz... Z tego co piszesz to popełniasz wiele podstawowych błędów, ja Ci dobrze radzę abyś w przyszłości nie miał więcej problemów z rybami ale widzę, że reagujesz agresywnie i uważasz się za doświadczonego akwarystę więc tracę czas... Mimo wszystko ja POZDRAWIAM

Edited by V_i
  • Like 2

1. Litraż zbiornika. 300l

4. Gatunki i ilość ryb. 2gold severum 3red severum 3rotkeil severum 2plamookie 1akara błękitna 1akara itaka 1pawiooka 3zbrojniki gibicepsy i 2 sumy kirysniki 2 sumy linowe

wiem o moich rybach bardzo duzo wyczytalem wiele stron o nich

Chyba raczej nie poczytałeś i nie wiesz za dużo.... :)

Leczyc bede ich baktoforte s

Dziekuje za pomoc Splend

Ten lek nie działa na przywry więc nie ma to co dał Ci "sklepikarz" nic wspólnego z tym co zaproponował Ci Splend. Na przywry są potrzebne inne substancje aktywne w leku.

Przy leczeniu tym lekiem ponieważ niszczy on flore bakteryjną powinno się najpierw wykonać parę rzeczy ale na pewno Ty wiesz lepiej i Cie o tym poinformował Pan ze sklepu. :)

A ja bardziej obstawał bym za tym co napisał Pley, takie cuda z oczami zadarzają się przy spadku pH, przy okazji rybom też popaliło płetwy.

One wcale nie muszą być chore, zwykła większa podmiana na wodę o  odpowiednich dla nich parametrach powinna pomóc.

• Like 3

A czy ja takie dane podałem do tych Twoich 300 L czy Ty?

Jak jakas ryba padnie wezme ją pod mikroskop i dam znać.

Jak masz taką możliwość to chciałbym zobaczyć z żywej wycinek skrzela (ewentualnie wymaz spod pokrywy), śluz ze skóry ryby, i świerze odchody.

Zdjęcia z opisem skąd i powiększenie.

Podmień wodę w ilości około 30- 40 % a za kilka dni to zniknie.

Identyczne zmiany miały moje dyski kiedy ph za bardzo spadło.

To widać i po ich płetwach bo są ,,popalone" 

Pozdro 

Fajnie sie znacie... jakbym was posluchal to bym nic nie mial... Zrobilem im kompiel w lekach (tabletkach co wyzej napisalem) i polowie poschodzilo tylko niektore maja ale juz minimum po jutrze jak nie zejdzie mam zrobic jeszcze raz i powinno zejsc zero strat :) A wy mi tu o PH i innych .... ;_;
Tak na margines nie bede juz odwiedzac tego forum wiec nie oczekujcie ode mnie jakiejkolwiek odpowiedzi Pozdrawiam

Regulamin 6.1. Tak na marginesie, jak już odwiedzisz to zrób mi laske (czytaj łaskę) i zacznij używać polskich liter. Mapet

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...