Ducha Posted July 25, 2014 Share Posted July 25, 2014 Mam akwarium 95l wymiary 70 cm dłu. 40 cm wys. 34 cm sze. myślałam o ławicy jakiś razbory , jakieś kiryski , otoski lub kosiarki , i jeżeli mogę to cierniooczek kuhla . Prosiła bym o pomoc w ilości tych ryb i w dobraniu rodzaju gatunków. Nie wiem czy czasem nie wyszła mi zupa rybna . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted July 25, 2014 Share Posted July 25, 2014 Jeśli cokolwiek mamy doradzić, to ujawnij paramerty wody. Ph, Gh i Kh. Jakie podłoże? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ducha Posted July 25, 2014 Author Share Posted July 25, 2014 (edited) jeszcze nie mam założonego akwarium na razie chce ustalić obsade. Planuje podłożę drobny żwirek 1-3 mm Edited July 25, 2014 by Ducha Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted July 25, 2014 Share Posted July 25, 2014 (edited) jeszcze nie mam założonego akwarium na razie chce ustalić obsade Do ustalenia obsady niezbędna jest znajomość parametrów o których pisałem wyżej. Orientacyjnie możesz je poznać na stronie wodociągów, jeśli taką wodą będziesz zalewać zbiornik. Jednak podczas dojrzewania akwarium mogą one ulegać zmianą. Moja propozycja : najpierw zalej zbiornik z roślinami, podłożem itd. następnie gdy baniak będzie można uznać za dojrzały, zbadaj Ph, Gh i Kh i dopiero wtedy rozważymy możliwą obsadę. Planuje podłożę drobny żwirek 1-3 mm Jako podłoże proponuję piach, da to większe możliwości w doborze mieszkańców. Edited July 25, 2014 by andy102 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ducha Posted July 25, 2014 Author Share Posted July 25, 2014 (edited) Wolała bym żwirek ponieważ moim zdaniem piasek jest trudniejszy w utrzymaniu czystości . Woda w wodociągach ph- 7,3 twardość 8,96-10,08 znalazłam tylko tyle . Edited July 25, 2014 by Ducha Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted July 25, 2014 Share Posted July 25, 2014 Nie ma piachu to nie ma kirysków, piskorków i otosków. Kosiarki są za duże na to akwarium. Piach jest najłatwiejszym podłożem. Jeśli odpowiednio przygotuje się akwarium nie trzeba go nawet odmulać (podmiany trzeba). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ducha Posted July 25, 2014 Author Share Posted July 25, 2014 Co masz na myśli "Jeśli odpowiednio przygotuje się akwarium nie trzeba go nawet odmulać" czyli co lepszy filtr czy co ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Coolfon1988 Posted January 11, 2015 Share Posted January 11, 2015 (edited) Ja też chcę wiedzieć jak przygotować ten piach Co do obsady ja w 98 l mam kiryski panda , pielęgnice ramireze i neony ( mam złe parametry pod neony sie dowiedziałem więc to złe połączenie ) I +1 znaczy 2 za spam! Edited January 11, 2015 by nemo130 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts