mrokalo Posted July 25, 2014 Share Posted July 25, 2014 Witam , jako iż postanowiłem w najbliższym czasie przestawić się na kubeł , bardzo proszę o pomoc w wyborze . Zbiornik 70x35x40 Interesujące mnie modele : Eheim 2213+++ Jbl e901 Tetra ex700 Czytałem trochę na forum , ale wypowiedzi z przed roku - dwóch więc może opinie się pozmieniały . Chodzi mi o prostotę i bezawaryjność , no i oczywiście o jak najlepszą filtrację . Moim pierwszym wyborem był eheim , gdyż mam teraz wewnętrzny 2012 i jestem zadowolony , ale co do kubełków to już zgłupiałem . pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fubu Posted July 25, 2014 Share Posted July 25, 2014 Oglądnij to nie będziesz żałował No i co to wnosi do tematu? Nie ma w nim mowy o żadnym filtrze, który interesuje autora. To już drugi post, który nic nie wnosi do tematu. Za trzecim razem daje +2 za SPAM. Krzysiek1702 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nick1234 Posted July 25, 2014 Share Posted July 25, 2014 Ja mam kubeł JBLa i jestem bardzo zadowolona.Jest mega cichy, jedyne co słyszę to delikatny szum wody od deszczownicy ale to też można zniwelować i dać ją niżej. Ja akurat lubię ten szum wody-usypia mnie nie raz zdarzyło mi się zasnąć w salonie z głową przy akwarium, a hałasu nie znoszę. To już lodówkę mam głośniejszą Dodatkowo prosty w obsłudze, łatwy w czyszczeniu i do tego dobrze filtruje, a deszczownica napowietrza. Kubełki zajmują znacznie mniej miejsca w akwarium, na pewno wygląda to estetyczniej. JBL to dobra firma, części zamienne ogólnie dostępne. Jak dla mnie wart każdej złotówki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrokalo Posted July 25, 2014 Author Share Posted July 25, 2014 Fubu dzięki za film ale taniego chińskiego shitu nie będę kupował , niby fajnie pięknie a w końcu coś padnie , zacznie cieknąć itp . Cena dla mnie nie gra roli , ma być sprawdzony sprzęt i tyle . Co do eheima przekonuje mnie jakość wykonania i niezawodność , czytałem że te sprzęty potrafią wytrzymać kilkanaście lat , jest wyposażony we wszystkie media . Martwi mnie trochę mały przepływ , mniejsza pojemność od konkurencji no i nie ma odpowietrzacza .Ale jednak eheim to eheim . . Co do Jbl'a , jest duży , ma odpowietrzacz , ma duży przepływ . Tylko czytałem że jakość wykonania slabsza i potrafi cieknąć . V_i jaki ty masz model ? W akwarystyczny24 jest już nowy e901 podobno poprawiony , miał już ktoś z nim do czynienia ? Co do tetry to już chyba zrezygnowałem , ale może ktoś mnie przekona . Jeszcze jedno , być może istotne . Kubeł będzie stał na poziomie zbiornika obok . Niestety albo stety nie mam możliwości umiejscowienia go pod szafką , węże będą prowadzone od tyłu zbiornika , pokrywa pewnie będzie musiała zostać przycięta . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted July 25, 2014 Share Posted July 25, 2014 Jak cena nie gra roli bierz Eheima, mam JBLe900 i polecam, ale EHEIM to EHEIM. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nick1234 Posted July 25, 2014 Share Posted July 25, 2014 V_i jaki ty masz model ? Ja mam e701 w 112l, daje radę ale gdybym teraz jeszcze raz miała wybrać dałabym e901. Też miał wszystkie media w komplecie. Co do jakości wykonania to nie mam porównania do eheima ale nie powiedziałabym,że to bubel, wręcz przeciwnie. Użytkuje go od 1,5 roku i nie miałam przypadku żeby ciekł. Wydaje mi się,że JBL i Eheim to będzie mniej więcej ta sama półka. Ja swojego kocham za tą ciiiiszę... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
włóczykij Posted July 25, 2014 Share Posted July 25, 2014 (edited) Jeśli chcesz mieć kubełek na poziomie zbiornika to dobrym rozwiązaniem może być midikani 800. Tutaj jest duża rzesza zwolenników JBL i ogólnie drogich sprzętów, Ja zaryzykowałem kupno midikani i nie żałuję. Mam go w 128L, wypełnionego do max mediami + plefilter a i tak jest ustawiony na minimum bo ma za mocny przepływ. Po paru miesiącach użytkowania jestem bardzo zadowolony, Filtr jest bardzo cichy, dużo tańszy niż przereklamowany JBL, mały pobór mocy, banalne użytkowanie i podobno doskonały serwis(nie wiem, nie korzystałem). Moim całkiem prywatnym zdaniem dodatkowym plusem jest to, że to jest polska firma a nie jakaś chińska czy niemiecka. Uważam, że powinno wspierać się polskie produkty a nie zagraniczne w szczególności, że nasze nie odbiegają jakościowo. Minusem jest jedynie brak deszczownicy ale wydatek 15zł da się przeżyć, Edited July 25, 2014 by włóczykij Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted July 25, 2014 Share Posted July 25, 2014 Jeśli chcesz mieć kubełek na poziomie zbiornika to dobrym rozwiązaniem może być midikani 800. Zaletą tego filtra jest również to że może on być ustawiony pod, obok, a nawet nad akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrokalo Posted July 26, 2014 Author Share Posted July 26, 2014 No i totalnie zgłupiałem , czytam , czytam , i z godziny na godzinę jestem coraz bardziej głupi :/ Jak pisałem wcześniej bitwa toczy się już tylko między e901 a 2213+++ Co do Jbl'a jego rzeczywisty przepływ to 450l/h , jak jest z eheimem ? Czy to jedyny producent który nie zawyża , i będzie te 440 czy jednak dużo mniej ? Na korzyść Jbl'a wskazuje fakt że ma odpowietrzacz . Przeraża mnie jakoś fakt że w eheimie będę się bawił w odpowietrzanie po czyszczeniu . Na korzyść eheima wskazują opinie użytkowników na temat jego niezawodności . Jak jest z filtracją , który sprawdzi się lepiej ? Czy pojemność wkładów ma tak duże znaczenie ? 3-3.5l do prawie 5 w Jbl'u to jednak duża różnica . Ja jestem już głupi . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted July 26, 2014 Share Posted July 26, 2014 (edited) Jak jest z filtracją , który sprawdzi się lepiej ? Czy pojemność wkładów ma tak duże znaczenie ? Z filtracją to jest tak, że zależy ona od wielu czynników panujących w akwarium. Nawet najlepszy z najlepszych filtrów nie da rady przy zaniedbanym zbiorniku. Wiele osób, oczekuje że kupując droższy, wg. nich lepszy filtr, pozbędą się z dna wszelkich zalegających nieczystości, a to niestety prawdą nie jest. Rolą filtra (serca) w akwarium oprócz oczywiście filtracji przepływającej przez niego wody, jest również utrzymanie stabilizacji biologicznej. Do tego niezbędna jest jak największa pojemność na wkłady filtracyjne tj. miejsce gdzie zadomowią się pożyteczne bakterie biorące udział w cyklu azotowym. Reasumując, wybrałbym na Twoim miejscu filtr który posiada większą od pozostałych pojemność wkładów, zasypałbym go jak największą ilością ceramiki wspomaganej przez gąbkę. Choć są tacy, którzy robią na odwrót i też sobie chwalą. Edited July 26, 2014 by andy102 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kodi280 Posted July 26, 2014 Share Posted July 26, 2014 (edited) Mam e901 i 2215, to można porownać. 2213 jest słabszy od e901. Eheim też podaje wydajność na pusto, sprawdzałem. Wygodniejszy jest JBL, nie chodzi o pompke (nigdy jej nie używałem). Lepiej jest mi czyścic filtr z koszykami, z Eheima trzeba wszystko wywalić. Jakość wykonania podobna, lepsze rurki wlotowe i wylotowe ma Eheim. Części tańsze ma JBL, gwarancje dłuższą też JBL.. Prostrzy w budowie eheim, nie ma sie co zepsuc. Trudny wybór. Nowy JBL albo urzywany Eheim. Edited July 26, 2014 by kodi280 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrokalo Posted July 27, 2014 Author Share Posted July 27, 2014 No dobra , wybór padł na JBL'a e901 ! Przyznam szczerze że na jego korzyść przeważyła powierzchnia filtracyjna i pompka do odpowietrzania Teraz kolejne pytanie . Kupował będe w sklepie akwarystyczny24 , tam jako media filtracyjne są : kulki , gabka , gąbka , gąbka , do tego w gratisie jest : biowkład 1l i multi zeolite . Czy dokupić od razu ceramikę ? Zrobiłbym tak ( od dołu ) : -ceramika -gąbka -kulki -gąbka lub : -ceramika -włóknina ( cienka warstwa pomiędzy kosze ) -kulki -włóknina (j.w) -biowkład+zeolit 50/50 -gąbka Proszę o rady . pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted July 28, 2014 Share Posted July 28, 2014 Kup ceramikę i zrób tak: ceramika ceramika biowkład 1l i multi zeolite gąbka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts