Jump to content

jaki rozmiar i barwa świetlówki

mrokalo
 Share

Recommended Posts

Witam, jako że zamierzam zmienić fabryczne oświetlenie pokrywy 1x15W na 2x24W, bardzo proszę was o pomoc.

Świetlówek na rynku jest tyle że już mnie głowa boli.

A więc :

Akwa 70x35x40

rośliny :

Moczarka, cabomba, bacopa, limnophilia, rogatek, blyxa, strzałka, żabienice, mchy.

Pokrywa 70cm, więc czy dać świetlówki 55 czy 44cm?

Barwa nad jaką myślałem to 8000-8500k i 6500k jako druga , bedzie dobrze czy za jasno ?

Pozdrawiam .

Za jasno nie będzie. Z wymiarów, które podałeś Twoje akwarium ma 98l pojemności. Licząc 2x24W otrzymujemy 48W, które podzielone przez litraż daje prawie 0,5W/l wody, czyli naprawdę nieźle. Przy takim oświetleniu możesz się pokusić o bardziej wymagające rośliny niż te, które masz do  tej pory. Ja stojąc na Twoim miejscu wybrałbym świetlówki dłuższe - boki akwarium będą lepiej doświetlone.

EDIT: jeśli chodzi o barwę - ja zawsze miałem albo 6500K, albo philips aquarelle (tu nie każdemu odpowiada landrynkowo-różowa barwa światła) i nigdy nie narzekałem.

Edited by Miniu

Barwa nad jaką myślałem to 8000-8500k i 6500k jako druga , bedzie dobrze czy za jasno ?

Dla roślin które posiadasz w zupełności wystarczy.

Pytanie, co z obsadą zbiornika? Są tam ryby? One solarki nie lubią. Zwiększając moc światła musiałbyś zapewnić im cień w postaci np. roślin pływających po powierzchni, lub łodygowych, długich przykrywających taflę w akwarium.

Mieszkańców oczywiście też mam ;) ale jest sporo zacienionego miejsca ( tak mi się przynajmniej wydaje )

Wygląda to mniej więcej tak , tylko cabomba sporo urosła i sięga już do tafli wody , rogatek i bacopa też dużo poszły do góry .

Myślę jeszcze nad jakimś nurzańcem.

post-21096-0-25953800-1406292842_thumb.jpg

Edited by mrokalo