mrokalo Posted July 25, 2014 Share Posted July 25, 2014 Witam, jako że zamierzam zmienić fabryczne oświetlenie pokrywy 1x15W na 2x24W, bardzo proszę was o pomoc. Świetlówek na rynku jest tyle że już mnie głowa boli. A więc : Akwa 70x35x40 rośliny : Moczarka, cabomba, bacopa, limnophilia, rogatek, blyxa, strzałka, żabienice, mchy. Pokrywa 70cm, więc czy dać świetlówki 55 czy 44cm? Barwa nad jaką myślałem to 8000-8500k i 6500k jako druga , bedzie dobrze czy za jasno ? Pozdrawiam . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miniu Posted July 25, 2014 Share Posted July 25, 2014 (edited) Za jasno nie będzie. Z wymiarów, które podałeś Twoje akwarium ma 98l pojemności. Licząc 2x24W otrzymujemy 48W, które podzielone przez litraż daje prawie 0,5W/l wody, czyli naprawdę nieźle. Przy takim oświetleniu możesz się pokusić o bardziej wymagające rośliny niż te, które masz do tej pory. Ja stojąc na Twoim miejscu wybrałbym świetlówki dłuższe - boki akwarium będą lepiej doświetlone. EDIT: jeśli chodzi o barwę - ja zawsze miałem albo 6500K, albo philips aquarelle (tu nie każdemu odpowiada landrynkowo-różowa barwa światła) i nigdy nie narzekałem. Edited July 25, 2014 by Miniu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nick1234 Posted July 25, 2014 Share Posted July 25, 2014 http://forum.superakwarium.pl/topic/37295-o%C5%9Bwietlenie-odpowiednie-dla-ro%C5%9Blin/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted July 25, 2014 Share Posted July 25, 2014 Barwa nad jaką myślałem to 8000-8500k i 6500k jako druga , bedzie dobrze czy za jasno ? Dla roślin które posiadasz w zupełności wystarczy. Pytanie, co z obsadą zbiornika? Są tam ryby? One solarki nie lubią. Zwiększając moc światła musiałbyś zapewnić im cień w postaci np. roślin pływających po powierzchni, lub łodygowych, długich przykrywających taflę w akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrokalo Posted July 25, 2014 Author Share Posted July 25, 2014 (edited) Mieszkańców oczywiście też mam ale jest sporo zacienionego miejsca ( tak mi się przynajmniej wydaje ) Wygląda to mniej więcej tak , tylko cabomba sporo urosła i sięga już do tafli wody , rogatek i bacopa też dużo poszły do góry . Myślę jeszcze nad jakimś nurzańcem. Edited July 25, 2014 by mrokalo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrokalo Posted July 27, 2014 Author Share Posted July 27, 2014 Witam ponownie Zakupiłem : Sylvania AquaStar 10000k i Osram De Luxe HO 6500k Teraz moje pytanie , którą dać na przód a którą na tył ? pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts