wachcio Posted July 22, 2014 Share Posted July 22, 2014 Witam serdecznie jako, że jest to mój pierwszy post Od kilku lat mam zbiornik narożny DELTA 180 litrów z zewnętrznym filtrem JBL. Obsadę stanowiły pielęgnice papuzie kilka sztuk, skalar, sumik rekini, sumik, gurami oraz glonojady. Zdaję sobie sprawę, że nazwy nie są fachowe za co przepraszam. Niestety z czasem rybki ze starości lub przez choroby padały. W chwili obecnej od 2 tygodni zostały tylko 3 glonojady i jeden skalar. Trzeba by uzupełnić obsadę lecz nie wiem czym. Pielęgnice choć ładne niestety nie żyją za długo. Widział bym jakieś atrakcyjne rybki podobnych rozmiarów co pielęgnice papuzie. Co byście doradzili i gdzie je kupować - internet czy stacjonarny sklep? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted July 22, 2014 Share Posted July 22, 2014 Pielęgnice choć ładne niestety nie żyją za dług Zdrowe żyją latami, ale papuzie to dziwolągi, których nie należy kupować. Te ryby nie mają szans żyć długo. One nie powinny istnieć.Wymiary proszę podaj tego akwarium. Parametry wody i opcjonalnie opis aranżacji (lub zdjęcie). Masz piasek jako podłoże? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wachcio Posted July 22, 2014 Author Share Posted July 22, 2014 (edited) Wymiary akwarium to (DŁxSZERxWYS): 70x70x56 http://www.rybarium.pl/akwarium-corner-180-l-wym-70x70x56-cm.html Wstyd się przyznać ale parametrów wody nie znam. Leję zwykła "kranówkę" od kilkunastu lat i nigdy tych parametrów nie sprawdzałem... Opisz akwarium wg. tego linka. Im więcej informacji tym lepiej. http://forum.superakwarium.pl/topic/1063-zanim-za%C5%82o%C5%BCysz-nowy-temat-przeczytaj/ Krzysiek1702 Temperatura wody 29oC. Tak jak pisałem na tę chwilę nie znam innych parametrów wody. Jeśli to konieczne kupię dziś testy i sprawdzę. Napowietrzanie i filtrowanie JBL CRISTALPROFI e900 i deszczownica. Oświetlenie to dwie świetlówki firmy Hagen T-8 20W - Sun-GLO i Flora GLO Nie nawożę roślin. Ryby to: skalar i trzy glonojady (zbrojniki ale nie wiem dokładnie jakie) Rośliny jak na zdjęciu w większości jak pamiętam to kilka rodzajów kryptokoryn Reszta wyposażenia to grzałka z termostatem, korzeń, pokrywa ABS Wromak i jako podłoże różne frakcje kamieni Pokarm to Tropical Supervit Edited July 23, 2014 by wachcio Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrKubinarj Posted July 23, 2014 Share Posted July 23, 2014 Jeżeli chcesz możesz ewentualnie założyć akwarium malawi, polecam także skalary, ale spokojnie mógłbyś założyć akwarium z rybkami ławicowymi, ale jak chcesz. Dla mnie post bez sensu. Jak będzie się to powtarzało polecą punkty za SPAM lub złe rady. Krzysiek1702 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wachcio Posted July 23, 2014 Author Share Posted July 23, 2014 Myślałem o kilku dodatkowych skalarach ale jak zachowa się ten którego już mam? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nick1234 Posted July 23, 2014 Share Posted July 23, 2014 (edited) Bez parametrów wody to wróżenie z fusów bo to kluczowe przy doborze obsady...zakup chociaż te podstawowe testy bo będzie Ci bardzo ciężko bez nich. Nie daj Boże jak będzie się coś dziać-choć skoro ryby Ci padają to widzę,że już się dzieje i bez testów nikt Ci nie pomoże. Posiadanie ich to naprawdę podstawa. Trochę też biedna ta dieta tych Twoich rybek. Jakaś też była przyczyna tego,że te rybki Ci padały i jeśli chcesz tego uniknąć w przyszłości to należałoby się tym zainteresować. Powodzenia Edited July 23, 2014 by V_i Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wachcio Posted July 23, 2014 Author Share Posted July 23, 2014 Ok będę musiał o tym pomyśleć. Jednak rybki nie padły tak od razu. Pielęgnic papuzich miałem 10 przez ostatnich 5 lat i żyły średnio ok 2,5-3 lata co uważam za krótki okres. W poprzednim zbiorniku 60l który założyłem jakieś 16 lat temu i dalej w obecnym od 2009 żyły dwie rybki sum i sumik rekini ok 13-14 lat. Inne żyją średnio ok 4-7 lat. Po prostu nie chcę więcej takich hybryd jak papuzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted July 23, 2014 Share Posted July 23, 2014 Po prostu nie chcę więcej takich hybryd jak papuzie. Myślałem o kilku dodatkowych skalarach Akwarium jest za małe na skalary. Minimum dla nich to standardowe 240l, a najlepiej dużo więcej, ponieważ to ryby stadne. Akwarium jest narożne, co też zmniejsza wybór obsady. Powierzchnia dna jest mniejsza i akwarium jest krótsze niż prostokątne 180l. Aby wybrać prawidłową obsadę do akwarium potrzebne są własnie testy. pH zooleka kosztuje ok. 20zł, gH i kH w jednym opakowaniu też ok. 20zł. Ps. Korzeń wygląda bardzo ciekawie, pomyśl o wysunięciu go bardziej na przód, aby było go lepiej widać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wachcio Posted July 23, 2014 Author Share Posted July 23, 2014 Zrobiłem testy wody. Oto wyniki twardości: kH-5, gH-16. Natomiast kwasowość pomimo tego, że robiłem testy dwa razy to wyniki testu ogólnego i dokładnego się różni o 1pH tzn - test ogólny wykazał mi pH7 a dokładny pH8... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted July 23, 2014 Share Posted July 23, 2014 Zbrojnik do oddania. To jest L. pardalis i albo wyrośnie z tego akwarium albo skarłowacieje... Tak czy inaczej- nie powinien się znaleźć w tym akwarium.Akwarium widać zadbane, ale jest jeden podstawowy błąd- podłoże. Zastanów się nad zmianą na piasek.Przy takich parametrach (i lekkiej korekcji) i takim akwarium zastanowiłbym się... Nad Ameryką Centralną lub Tanganiką W przypadku tego pierwszego mógłbyś pójść w pojedyńczą parkę pielęgnic z rodzaju Cryptoheros/ mniejszych Thorichthys, a jako uzupełniacz obsady dodałbym harem mieczyków lub molinezji .W przypadku Tanganiki mógłbyś pomyśleć nad naskalnikami/ szczelinowcami +/ lub muszlowcami. Przy Tanganice lepiej zostałaby wykorzystana wysokość akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wachcio Posted July 24, 2014 Author Share Posted July 24, 2014 Jak na razie zakupy to mieczyki i gupiki. Czekam aż w zoologicznym "upoluję" pielęgnice. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted July 24, 2014 Share Posted July 24, 2014 Czekam aż w zoologicznym "upoluję" pielęgnice. Przed upolowaniem pielęgnic wymień podłoże na piasek. Zwykły do piaskownic. Uporządkowałeś już obecna obsadę, że kupujesz już nową? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wachcio Posted July 24, 2014 Author Share Posted July 24, 2014 Nie mam komu oddać rybek i nie wyrzucę ich tak po prostu więc jakoś będą musiały się "dogadać"... Poza tym zmierzyłem dziś akwarium i coś mi się musiało pomylić przy zakładaniu tematu. To nie jest wersja 180 a 210 litrów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Limak86 Posted July 25, 2014 Share Posted July 25, 2014 Nie mam komu oddać rybek To oddaj do sklepu, z reguły przyjmują bez większych problemów. jakoś będą musiały się "dogadać". To nie najlepsze podejście niestety. Jeśli już pytasz o obsadę na forum, to musisz się liczyć z tym, że jak trzeba coś poprawić to trzeba i już - oddać co konieczne lub dokonać zmian w akwarium (wspomniana wymiana na piach) jeśli chce się kupić pewne gatunki. Odpowiedz sobie na pytanie: " Czy chce stworzyć akwarium jak należy i w zgodzie ze "sztuką"... czy wrzucę co chcę i zrobię piękną zupkę rybną gdzie ryby źle się będą czuły?? " 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted July 25, 2014 Share Posted July 25, 2014 Olx, inne serwisy ogłoszeń lokalnych, lokalne fora akwarystyczne i jak wspomniał kolega wyżej sklepy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts