Jump to content

Nagły spadek NO3 do 0

Recommended Posts

Witam. Mam taki problem.

Akwarium od kilku miesięcy utrzymywało poziom NO3 na poziomie 5-10

Wymieniłem filtr na kubełkowy unimax 250( wcześniej był wew) i nagły spadek NO3,

Nic innego nie przychodzi mi do głowy jako powód spadku tego parametru.

Obsada umiarkowana ( 15 neon czerwony, 4 otoske) akwarium 112l/

Co sądzicie?

Większa pojemnośc filtra , to i zbiornik na media większy= więcej bakterii i spadek, azotanów.

W naszych fitrach nie następuje proces pełnej denitryfikacji, tylko nitryfikacji (to są dwa różne pojęcia i dwa różne procesy za pomocą różnych bakterii).

Bez denitryfikatora azotany nie "wyparują" z wody z akwarium (pomijam pobieranie azotu przez rośliny czy wkłady typu zeolit itd.).

W naszych fitrach nie następuje proces pełnej denitryfikacji, tylko nitryfikacji (to są dwa różne pojęcia i dwa różne procesy za pomocą różnych bakterii).

Bez denitryfikatora azotany nie "wyparują" z wody z akwarium (pomijam pobieranie azotu przez rośliny czy wkłady typu zeolit itd.).

Zeolitu w filtrze nie mam.

Roślin nie przybyło ( choć trochę się rozrosły, przyrost jakieś 15-20%)

Z innych zmian przychodzi mi do głowy wrzucenie szyszek olchy niedawno, ale to chyba nie ma wpływu.

Sam nie wiem.

Czyli możemy przyjąć, że wzrosło "zużycie" NO3 spowodowane większą masą roślinną.

Możesz jeszcze przeanalizować "drugą stronę", czyli dostarczanie azotanów do akwarium. Nie zmieniałeś nic w diecie ryb, częstotliwości i ilości karmienia? Może wodociągi poprawiły jakość wody?

Czyli możemy przyjąć, że wzrosło "zużycie" NO3 spowodowane większą masą roślinną.

Możesz jeszcze przeanalizować "drugą stronę", czyli dostarczanie azotanów do akwarium. Nie zmieniałeś nic w diecie ryb, częstotliwości i ilości karmienia? Może wodociągi poprawiły jakość wody?

Karmienie naprzemiennie płatki i wodzień.

Tym bardziej odczyt 0 był wykonany po ponad tygodniu od ostatniej podmiany.

Może w kranie coś się zmieniło.

Nie pozostaje minic innego jak monitorować i podawać azot...