Jump to content

małe ślimaki

Recommended Posts

Hej, 

mam problem jakiś czas temu, pewnie na roślince dostarczyłam do swojego akwarium małego ślimaczka (pewnie większość z Was doskonale wie o jakiego mi chodzi), zamiast od razu się go pozbyć potraktowałam go jako atrakcję, poza tym jakoś nie miałam sumienia go usuwać. Dziś spoglądam do zbiornika i mam kilkanaście różnej wielkości małych kolegów. 
Wiem, że skoro teraz jest ich -naście, wkrótce będzie ich -dzieści i tak dalej. Co robić? 
Mam akwarium 25l, w nim bojownika i ampularię. Jak pozbyć się kolegów, nim będzie to nie do opanowania?
Niedawno myłam akwarium, więc nie chciałabym teraz tego robić znowu... 
Czytałam o jakiś ślimakach i rybach, które żywią się tymi ślimakami, ale czy nie mam za małego akwarium? 

Lepiej nie kombinować z rybami. Raczej w tak małym zbiorniku ślimaki albo przestaną się w końcu rozmnażać, albo zabraknie pożywienia dla wszystkich i ich ilość stanie w miejscu. Jednak ich ilość i tak może być duża z czasem. Mimo wszystko są w 100% nieszkodliwe a nawet pożyteczne. Tylko jakie to ślimaki zatoczki, rozdętki, świderki ? Zobacz w google zdjęcia pewnie to którenś z tych.

Anentome helena-mały ślimaak w którego skład diety wchodzą ślimaki. Nie musisz się martwić o ich dietę gdy w zbiorniku są inne ślimaki oprócz nich. Jednak jest problem że w kilka osobników mogą zaatakować ampularię (Choć mało prawdopodobne, u mnie była duża ampularia z helenami i nie było problemu-nie atakowały jej w ogóle).

Ogólnie mało pokarmu=mało ślimaków więc dawaj tyle pożywienia żeby starczyło tylko bojkowi i ampularii.

Google powiedziało mi, że to zatoczki. Poczytałam troszkę o tej helence i boję się ją wprowadzać do akwarium, bo moją ampularia jest ostatnio bardzo osowiała i zastanawiam się czy helenka zamiast zająć się ślimaczkami, nie poczęstuje się łatwym kąskiem w postaci ampularii.

Nie poczęstuje się, ampularia jest(nie wiem jak z wielkością u cb) dużo większa od heleny, A co do zatoczków to nie przejmuj się ja w 30l akwa mam 2 helcie(chyba już 1 bo nie wiedzę 1:D) od ponad roku i efekty są... Teraz nimi(zatoczkami) się nie przejmuję bo jest ich mało:D
Tak że jak chcesz to możesz je wyławiać i po jakimś czasie znikną w 70-80% ale tak samo przy pomocy helci w tym samym czasie.

Ampularia jak najbardziej może stać się obiadem,kolacja ,śniadaniem Heleny. Rozmiar nie ma tu znaczenia. Tak było u mnie. Chyba ,że miałem strasznie żarłoczny egzemplarz.

Wysłane od siebie