ika-mind Posted July 21, 2014 Share Posted July 21, 2014 Hej, mam problem jakiś czas temu, pewnie na roślince dostarczyłam do swojego akwarium małego ślimaczka (pewnie większość z Was doskonale wie o jakiego mi chodzi), zamiast od razu się go pozbyć potraktowałam go jako atrakcję, poza tym jakoś nie miałam sumienia go usuwać. Dziś spoglądam do zbiornika i mam kilkanaście różnej wielkości małych kolegów. Wiem, że skoro teraz jest ich -naście, wkrótce będzie ich -dzieści i tak dalej. Co robić? Mam akwarium 25l, w nim bojownika i ampularię. Jak pozbyć się kolegów, nim będzie to nie do opanowania?Niedawno myłam akwarium, więc nie chciałabym teraz tego robić znowu... Czytałam o jakiś ślimakach i rybach, które żywią się tymi ślimakami, ale czy nie mam za małego akwarium? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted July 22, 2014 Share Posted July 22, 2014 Lepiej nie kombinować z rybami. Raczej w tak małym zbiorniku ślimaki albo przestaną się w końcu rozmnażać, albo zabraknie pożywienia dla wszystkich i ich ilość stanie w miejscu. Jednak ich ilość i tak może być duża z czasem. Mimo wszystko są w 100% nieszkodliwe a nawet pożyteczne. Tylko jakie to ślimaki zatoczki, rozdętki, świderki ? Zobacz w google zdjęcia pewnie to którenś z tych. Anentome helena-mały ślimaak w którego skład diety wchodzą ślimaki. Nie musisz się martwić o ich dietę gdy w zbiorniku są inne ślimaki oprócz nich. Jednak jest problem że w kilka osobników mogą zaatakować ampularię (Choć mało prawdopodobne, u mnie była duża ampularia z helenami i nie było problemu-nie atakowały jej w ogóle). Ogólnie mało pokarmu=mało ślimaków więc dawaj tyle pożywienia żeby starczyło tylko bojkowi i ampularii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekbart Posted July 22, 2014 Share Posted July 22, 2014 Ślimaki będą się rozmnażać na potęgę.Do takiego małego akwa kup ślimaka Helenke,są to ślimaki mięsożerne,zjadające inne ślimaki. Wysyłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ika-mind Posted July 22, 2014 Author Share Posted July 22, 2014 Google powiedziało mi, że to zatoczki. Poczytałam troszkę o tej helence i boję się ją wprowadzać do akwarium, bo moją ampularia jest ostatnio bardzo osowiała i zastanawiam się czy helenka zamiast zająć się ślimaczkami, nie poczęstuje się łatwym kąskiem w postaci ampularii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
break456 Posted July 25, 2014 Share Posted July 25, 2014 Nie poczęstuje się, ampularia jest(nie wiem jak z wielkością u cb) dużo większa od heleny, A co do zatoczków to nie przejmuj się ja w 30l akwa mam 2 helcie(chyba już 1 bo nie wiedzę 1:D) od ponad roku i efekty są... Teraz nimi(zatoczkami) się nie przejmuję bo jest ich mało:DTak że jak chcesz to możesz je wyławiać i po jakimś czasie znikną w 70-80% ale tak samo przy pomocy helci w tym samym czasie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
psyho39 Posted July 26, 2014 Share Posted July 26, 2014 Ampularia jak najbardziej może stać się obiadem,kolacja ,śniadaniem Heleny. Rozmiar nie ma tu znaczenia. Tak było u mnie. Chyba ,że miałem strasznie żarłoczny egzemplarz. Wysłane od siebie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts