Jump to content

Kilka pytań dotyczących nowego akwarium

Recommended Posts

Witam szanownych forumowiczów.

Jakiś czas temu, zdecydowaliśmy z żoną założyć dla naszej 4-letniej córki akwarium (jako bezpieczna alternatywa dla pieska :).

Niestety sam inicjalny zakup odbył się dość spontanicznie i był oparty wyłącznie o wytyczne akwarysty ze sklepu (teraz już wiem, że to grzech).

Po zainicjowaniu akwarium, w oczekiwaniu aż minie "pięć dni" pana sklepowego akwarysty, zacząłem pogłębiać swoją wiedzę na forach.

No i z 5 dni zrobiły się 2 tygodnie :) I pojawiło się kilka pytań.

Dane akwarium:

Akwarium 60l

Oświetlenie: 1 świetlówka 15W (wiem, mało... taka była w pokrywie). Świeci od 9:00 do 21:00 na włączniku czasowym.

Temperatura: nastawiona 24C na grzałce, aktualnie 26C

Grzałka: 50W

Filtr: wewnętrzny 500l/h z gąbką i wkładem ceramicznym - skręcony na minimum

Dno: Żwirek naturalny

Rośliny: 3 typy, jakie nie wiem :( (to jedno z mich pytań)

Zdjęcie z dojrzewania: http://i.imgur.com/I7q80YM.jpg

Co do gadżetów w akwarium, to wg. mojej córki to: w muszli będą rybki mieszkać, przy korzeniu odpoczywać, a przez to koło przepływać w zabawie.

PS. Muszla sztuczna, nie oddaje wapnia do wody.

Woda po 2 tygodniach dojrzewania:

NO2: 0

NO3: 0

Ph: 7.2

GH: 16

KH: 16

Planowana obsada:

10x Neon Innesa

6x Gupik

6x Otoski (opcja: 6x Kiryski)

No i zastanawiam się nad haremem Bojownika 1+2 lub 1+3.

Niestety wczoraj przy zakupie pierwszych ryb (miały być neonki) bardziej młodej właścicielce do gustu przypadły neonki czerwone, akwarysta nie widział w tym problemu, a ja zostałem zaskoczony, gdyż ich nie planowałem. No i kupiliśmy 10 sztuk :\

Zdjęcia: http://imgur.com/a/5nMrj

Pytania:

1. Czy neonki czerwone przeżyją w tak alkalicznej i twardej wodzie?

2. Czy mogę łączyć Gupiki i Neonki?

3. Czy Otoski wystarczą i dodawanie 6x Kiryski to już przesada?

4. Czy mogę dołączyć harem Bojownika do obsady?

5. Czy w powyższym akwarium możemy dołożyć jakiś rodzaj krewetek?

6. Czy ktoś rozpoznaje rośliny jakie posiadam? (ta pośrodku jest przywizana do korzenia, bo ma mieć odsłonięte kłącze)

7. Rośliny dość dobrze rosną, czy używać jakiegoś nawozu (CO2 chyba mają pod dostatkiem, patrząc na wysoką twardość węglową wody?)

8. Czy oświetlenie wystarczy, czy obowiązkowo muszę dodać jeszcze jedną świetlówkę?

9. Na muszli i na żwirku pojawiły się dropbne czarne pręciki (widać na zdjęciach troche) - czy to normalne?

10. No i mam ślimaki! Chyba Rozdętki (widać go trochę na ostatnim zdjęciu). Walczyć czy czekać?

11. Jakie błędy popełniłem i na co powinienem uważać?

Z góry dziękuje za podpowiedzi i pozdrawiam

Piotr

Witam

Oświetlenie: 1 świetlówka 15W (wiem, mało... taka była w pokrywie). Świeci od 9:00 do 21:00 na włączniku czasowym.

Wystarczające oświetlenie :) zwłaszcza dla roślin cieniolubnych (http://forum.superakwarium.pl/topic/5271-lista-roślin-cieniolubnych/). Zmniejsz świecenie do 10h.

Muszla sztuczna, nie oddaje wapnia do wody.

Wszelkie sztuczności usunąć z wody. Mogą wpływać na jej jakość i zdrowie ryb.

Co do obsady to neonki jak i otoski potrzebują wody miekkiej i kwaśnej, a Ty masz twardą i zasadową co jest bardziej odpowiednie dla gupików.

Dla ryb dennych i pielęgnic wymagany jest piasek na dnie. To kwestia zdrowia i natulanego zachowania ryb.

10. No i mam ślimaki! Chyba Rozdętki (widać go trochę na ostatnim zdjęciu). Walczyć czy czekać?

Możesz ręcznie walczyć ze ślimakami bo jak je tak zostawisz to raczej szybko zrobi się z tego plaga lub możesz kupić ślimaki Helenki które skutecznie poradzą sobie z niechcianymi gośćmi.

Rozumiem, że filtr chodzi 24h/dobę? Wyłącz bąbeki przy filtrze i skieruj go tak aby poruszał taflą wody, to wystarczy do napowietrzenia. Ja bym go zawiesił na bocznej ścianie akwarium i skierował pod kątem do góry.

Co do roślin to ta przywiązana do korzenia to Anubias. Po prawe żabienice i na tyle nurzaniec śrobowy (jeśli się nie mylę :) ). W akwa masz same wysokie rośliny wiec dałbym je na tył i poszukał coś niższego i posadził na drugi plan.

Co do reszty się nie wypowiem bo nie chcę wprowadzać w błąd. :) Pozdrawiam i życzę sukcesów :)

• Like 1

Pytania: 1. Czy neonki czerwone przeżyją w tak alkalicznej i twardej wodzie? 2. Czy mogę łączyć Gupiki i Neonki? 3. Czy Otoski wystarczą i dodawanie 6x Kiryski to już przesada? 4. Czy mogę dołączyć harem Bojownika do obsady? 5. Czy w powyższym akwarium możemy dołożyć jakiś rodzaj krewetek? 6. Czy ktoś rozpoznaje rośliny jakie posiadam? (ta pośrodku jest przywizana do korzenia, bo ma mieć odsłonięte kłącze) 7. Rośliny dość dobrze rosną, czy używać jakiegoś nawozu (CO2 chyba mają pod dostatkiem, patrząc na wysoką twardość węglową wody?) 8. Czy oświetlenie wystarczy, czy obowiązkowo muszę dodać jeszcze jedną świetlówkę? 9. Na muszli i na żwirku pojawiły się dropbne czarne pręciki (widać na zdjęciach troche) - czy to normalne? 10. No i mam ślimaki! Chyba Rozdętki (widać go trochę na ostatnim zdjęciu). Walczyć czy czekać? 11. Jakie błędy popełniłem i na co powinienem uważać?

1. Przeżyć to pewnie przeżyją ale nie będą się czuły komfortowo. Jeśli chcesz je zachować pomyśl o jakiejś formie zmiękczania wody (filtr RO itp, sporo o tym na forum napisano już :) ). Jeśli nie chcesz zmiękczać to ja bym je oddał.

2. Gupiki i neonki mają odmienne wymagania - neony kwaśna i miękka woda, a gupiki zasadowa i twardsza.

3. Wystarczą do czego? Otoski to glonojady więc jeśli o to CI chodziło to wystarczą ,ale dla nich też woda raczej kwaśna i miękka - no i są dość wrażliwe na złe warunki.

Kiryski odpadają bo nie masz piasku jak już napisał Aisulim.

4. W 60L harem bojownika to chyba nie będzie dobry pomysł ale samego samca możesz dać.

5. Krewetki generalnie mogą być, ale np dając bojownika ryzykujesz że się nimi zajmie - różnie bywa w tej materii z bojownikami ;)

7. Co do nawożenia to jest sporo opcji, ja bym na razie dawał tylko carbo w płynie i czekał, jak zobaczysz niedobory to wtedy rozbudować nawożenie. (ilość dostępnego dla roślin węgla nie ma wiele wspólnego z węglanami odpowiedzialnymi za twardości)

8. Przy mało wymagających roślinach powinno wystarczyć, ja bym na razie się wstrzymał a jak zobaczysz że jest za mało to za kilka tygodniu coś możesz pomyśleć.

9. Po pierwsze radzę wywalić muszlę, nie wiadomo co to za "dziwo" i jaką chemię będzie oddawało do wody.

10. Walka z nimi najlepiej wychodzi przez Helenki jak już też wspomniał Aisulim ;) ... możesz dać te 2-3 helenki to powinny ogarnąć inne ślimaki a przy tym są ładną ozdobą (jak dla mnie przynajmniej).

11. Błąd jest taki, że nie poczekałeś z rybami na dojrzenie zbiornika, bo obecnie nie jest on dojrzały na pewno.

• Like 1

Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi, podsumowując:

1. Muszla do wywalenia

2. Światło z 12h do 10h

3. Otoski i Kiryski nie wchodzą w rachubę (zły typ wody, złe podłoże), pytanie - czy potrzebuję ryb żerujących na glonach w akwarium?

4. Nawożenie CO2 zalecane, z żelazem na razie się wstrzymam

5. Powinienem trochę zwiększyć kwasowość wody i zmniejszyć twardość Kh, jeżeli chce utrzymać neonki (i wtedy mogę dołączyć Otoski do obsady)

6. Warto dorzucić ślimaki Helenki do kontroli populacji Rozdętek.

@Limak: co do Twojego punku 11, to nie jest tak, że jak 60L stało ponad 2 tygodnie i na testach miałem NO2=0 i NO3=0 to akwarium już było gotowe?

7. Pytanie o krewetki do takiej wody - co polecacie?

@Limak: co do Twojego punku 11, to nie jest tak, że jak 60L stało ponad 2 tygodnie i na testach miałem NO2=0 i NO3=0 to akwarium już było gotowe?

Po pierwsze to 2 tygodnie to za mało na zamknięcie cyklu azotowego, zwłaszcza przy tak małej ilości roślin jakie masz :)

Podczas dojrzewania związki azotowe zachowują się w konkretny sposób, tzn. w uproszczeniu:

wzrasta amoniak--> zanika amoniak a wzrasta NO2 --> zanika NO2 a wrasta NO3 --> NO3 spada i się stabilizuje.

Żeby uznać, że dojrzało Ci akwarium to powinieneś na testach zaobserwować właśnie wzrost NO2 a potem jego spadek a wzrost NO3. Dopiero po tym można uznać, że akwa jest dojrzałe - można też po prostu odczekać ok 4 tygodni a potem jak testy wyjdą ok (NO2 =0 a NO3 = 10 -max 20) to uznać akwa za dojrzałe.

Jeżeli masz teraz NO3=0 to pewnie cykl jeszcze się nie zamknął.

Powiedzmy, że"maksymalny umiar".  ;-) 

Poważnie rzecz biorąc, ustaw wylot filtra na tylną ścianę, tak aby woda lekko falowała i była rozprowadzana po tylnej ścianie (zapewniamy obieg wody w akwarium), lub zainwestuj w deszczownice.

7. Co do nawożenia to jest sporo opcji, ja bym na razie dawał tylko carbo w płynie i czekał, jak zobaczysz niedobory to wtedy rozbudować nawożenie. (ilość dostępnego dla roślin węgla nie ma wiele wspólnego z węglanami odpowiedzialnymi za twardości)

Własnie Panowie pytanie dotyczące tego tematu.

Co do relacji CO2 w wodzie dostępnego dla roślin z twardością węglową kH, to odniosłem wrażenie, że ona istnieje, uruchamiając kalkulator, zlinkowany w poradach dla początkujących:

http://www.holenderskie.pl/?m=12/a/kalkulator_co2

Wynika z tego, ze CO2 jest funkcją kH i kwasowości wody...

Co do relacji CO2 w wodzie dostępnego dla roślin z twardością węglową kH, to odniosłem wrażenie, że ona istnieje,

No ameryki tym nie odkryłeś, Ilość CO2 w wodzie zawsze była zależna od twardości węglanowej.

Im mniejsze KH tym bardziej możemy zbić pH dzięki CO2 (większy bufor wody) i większa jego ilość jest rozpuszczana w wodzie.

Ale jeżeli będziesz miał w akwarium jakieś inne kwasy, które zmniejszają twardość, lub coś co zatwardza wodę takie klakulatory/tabele możesz od razu wywalić do kosza bo będzie to zakłamywało prawidłowy odczyt.

No ameryki tym nie odkryłeś, Ilość CO2 w wodzie zawsze była zależna od twardości węglanowej.

A czy ja twierdzę, że coś odkrywam? Zupełnie się na tym nie znam, i widziałem tylko kalkulator, gdzie była pokazana zależność funkcyjna CO2 i kH, a @Limak, który ma doświadczenie napisał, że "ilość dostępnego dla roślin węgla nie ma wiele wspólnego z węglanami odpowiedzialnymi za twardości".

Dlatego chciałem to wyjaśnić, aby zrozumieć te zależności, nie trzeba od razu opryskliwości.

Oczywiste jest, że modele to uproszczone odwzorowanie rzeczywistości, ale jeżeli model wprost wskazuje wzrost ppm CO2 w wodzie wzrast ze wzrostem kH, a CO2 nie ma izomerów, to myślałem, że to CO2 występuje w formie wolnej, dostępnej dla roślin - ale najwyraźniej tak nie jest?

Widzę,że chyba moje stwierdzenie wprowadziło Cię w błąd...

Chodziło mi o to,że mając twardą wodę a więc duzo węglanów nie działa to tak, ze masz duzo CO2 w więc węgla gotowego do przyswajania dla roślin. Dlatego twardość twardością ale dobrze jest węgiel roślinom dostarczać np. przez dodawanie carbo.