grzesiek.krosno Posted July 13, 2014 Share Posted July 13, 2014 Witam. Mam akwarium 54 litry i trochę roślinek (ryby oczywiście również). Używam do nawożenie Planta Gainer Classic raz na 5 dni jedno naciśnięcie oraz po podmianie wody. Chciałbym zapytać o to czy może uważacie, że powinienem go używać częściej/rzadziej. Może stosować tez inne zastępcze lub dodatkowe metody nawożenia akwarium tak by nieco pomóc roślinkom aby rosły i nie zaszkodzić rybom. Poproszę o rady Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted July 13, 2014 Share Posted July 13, 2014 (edited) Dokup sobie nawóz Makro. A najlepiej stosuj Makro i Mikro oddzielnie, o ile oczywiście chcesz nawozy "w płynie", a nie sole. Edited July 13, 2014 by Sławek121 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Motorniczy Posted July 17, 2014 Share Posted July 17, 2014 Widziałem na allegro nawozy z serii blue line mają MIKRO MAKRO i " co2 " w płynie http://allegro.pl/blue-line-kompletny-zestaw-do-nawozenia-z-co2-i4374585192.html Zastanawiam się nad kupnem i stosowaniem tych płynów ( bez carbo bo podaje z bimbrowni ) akwa 112l raczej srednia ilość roślin + rybki Boję się nawozić żeby nie " uszkodzić " wody Czy trzymając sie dawek podanych przez producenta jesteśmy w stanie sobie tym zaszkodzić czy raczej wyjdzie nam na dobre ? nigdy nie nawoziłem i mam pewne obawy dlatego pytam was czy to jest bezpieczne ? a z mojego testu JBL 6in1 mam tylko NO3 i NO2 które są w normie. Warto kupić i używać wg zalecen na opakowaniu ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted July 17, 2014 Share Posted July 17, 2014 (edited) Czy trzymając sie dawek podanych przez producenta jesteśmy w stanie sobie tym zaszkodzić czy raczej wyjdzie nam na dobre ? Napiszę krótko. Stosując linię nawozową Aqua Art, dawki podawane na etykiecie przez producenta mają się ni jak do tego co podaję. Gdybym się trzymał rad na opakowaniu, to z roślin pewnie za wiele by mi nie zostało a zamiast akwarium bym miał glonarium. Ten fakt potwierdza regułę, że każde akwarium jest inne i dawki nawozów powinno się dostosowywać indywidualnie badając na bieżąco parametry wody i obserwując rozwój roślin. Edited July 17, 2014 by andy102 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Motorniczy Posted July 17, 2014 Share Posted July 17, 2014 Gdybym się trzymał rad na opakowaniu, to z roślin pewnie za wiele by mi nie zostało a zamiast akwarium bym miał glonarium Mam rozumieć że, odradzasz i lepiej zrobić test tych 20-30 elementów i zbudować własny nawóz bazujący na stanie akwarium ? Testy na wszystkie składniki to bedzie kosmiczna cena dlatego szukam czegoś bezpiecznego i skutecznego. Może jakiś inne propozycje nawozów ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted July 17, 2014 Share Posted July 17, 2014 (edited) Mam rozumieć że, odradzasz i lepiej zrobić test tych 20-30 elementów i zbudować własny nawóz bazujący na stanie akwarium ? Po pierwsze, żaden z producentów gotowców nie podaje kompletnego składu nawozów na etykiecie (jest duża szansa, że mając czegoś braki możemy przedawkować inny pierwiastek). Nie sądzę żeby te nawozy składały się z 20-30 elementów Po drugie, mój post odnosił się do wpisu na etykiecie np. " stosować 1ml. nawozu na każde 20 litrów średnio zarośniętego akwarium". Jak to rozumieć? Jakie akwarium to mało, jakie średnio a jakie mocno zarośnięte? Pojęcie względne. Czy odradzam? Nie, nie odradzam. Po prostu trzeba nawozić z głową, bacznie obserwując rośliny i to co się dzieje w zbiorniku oraz robić testy. Aqua Art stosuje od początku i z powodzeniem. Póki co nie mam zamiaru zmieniać czegoś z czego jetem zadowolony. Edited July 17, 2014 by andy102 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted July 17, 2014 Share Posted July 17, 2014 (edited) Po drugie, mój post odnosił się do wpisu na etykiecie np. " stosować 1ml. nawozu na każde 20 litrów średnio zarośniętego akwarium". Jak to rozumieć? Należy to rozumieć tak, że jest to bezpieczna dawka, testowana ( przynajmniej u mnie ) na kilku akwariach, nie ma po niej problemów z plagą glonów i w większości przypadków jest odpowiednia, jednak zdarza się, że czasem występują braki, właśnie ze względu na to, że każde akwarium jest inne i wtedy należy zwiększyć dozowanie. Dawkę tą podaje się po to, żeby jakiś amator nie wlał sobie do akwa np. 10ml nawozu na 20L i narobił sobie problemów, jednak dokładne dozowanie trzeba już sobie ustalić indywidualnie do każdego akwarium na podstawie testów lub obserwacji akwarium. Edited July 17, 2014 by Sławek121 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Motorniczy Posted July 17, 2014 Share Posted July 17, 2014 To w temacie testów jakie trzeba mieć ( te podstawowe ) żeby zacząc zabawe z nawożeniem ? NO3, Fe, PO4 i coś jeszcze ? Gdzie znajde dobre ilości wyżej wymionionych elementów ? ( mam namysli prawidłowe proporcje oraz zawartości w 1 litrze ) Widziałem w zoologu firme AquaFlora czyli mikro i makro w jednym, aqua-art ma K+ jednak niczego nie kupiłem ponieważ wole zapytać doświadczonych kolegów niż z mojego baniaczka robić poligon doświadczalny 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted July 17, 2014 Share Posted July 17, 2014 (edited) NO3, Fe, PO4 i coś jeszcze ? Dorzuciłbym do tego jeszcze K+ (choć osobiście nie używam, ale Ty będziesz zaczynał przygodę z nawożeniem i może się przydać). To jeśli chodzi o rośliny. Powinieneś mieć jeszcze testy na Ph, Gh i Kh jeśli chodzi o podstawowe parametry chemiczne wody. Gdzie znajde dobre ilości wyżej wymionionych elementów ? ( mam namysli prawidłowe proporcje oraz zawartości w 1 litrze ) Na linii Aqua Art i Blue Line nie ma podanych dokładnych (ilościowych) składów nawozów (to chyba największy minus gotowców). Popytaj Sławka na PW, ma swoje nawozy. Widziałem w zoologu firme AquaFlora czyli mikro i makro w jednym Nie polecam nawozów mających i mikro i makro razem. Możesz narobić niezłego bajzlu w baniaku. Kupuj Makro i mikro oddzielnie. aqua-art ma K+ Może być Edited July 17, 2014 by andy102 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Motorniczy Posted July 17, 2014 Share Posted July 17, 2014 Aktualnie mam jbl 6in1 w pasku wiec mam tam NO3, NO2, GH ( z tym mam problem ),KH, pH, i Cl2. Może faktycznie dokupie test na PO4 Fe i przez Ciebie wymienione K. Prawdopodobnie kupie K+ mam Carbo i tego używam + bimbrownia, I na tym na razie się zatrzymam. Jak dorobię się wyżej wymienionych testów to może wtedy zacznę bawić się w mikro i makro, ew zacznę robić sam pod swoją wodę, ale to z czasem. Widziałem że aqua-art ma dużą gamę wyrobów i zalecają jednocześnie Classic, K+, Carbo i Ferro+. z czego Classic i Ferro używa się przy podmianach, Dokupię K+ zacznę delikatnie stosować i będe obserwował Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted July 17, 2014 Share Posted July 17, 2014 (edited) Aktualnie mam jbl 6in1 w pasku wiec mam tam NO3, NO2, GH ( z tym mam problem ),KH, pH, i Cl2. Może faktycznie dokupie test na PO4 Fe i przez Ciebie wymienione K. Poszedłbym w testy kropelkowe, lepsze i dokładniejsze. Zalukaj, warto Testy wody. Wasze doświadczenia i opinie Prawdopodobnie kupie K+ mam Carbo i tego używam + bimbrownia, I na tym na razie się zatrzymam. Jak dorobię się wyżej wymienionych testów to może wtedy zacznę bawić się w mikro i makro, ew zacznę robić sam pod swoją wodę, ale to z czasem. Rzadko się zdarza żeby ktoś miał takie podejście do tematu jak Ty. Szacun. Widziałem że aqua-art ma dużą gamę wyrobów i zalecają jednocześnie Classic, K+, Carbo i Ferro+. z czego Classic i Ferro używa się przy podmianach, Dokupię K+ zacznę delikatnie stosować i będe obserwował Nie zapominaj o makroelementach Macro Red lub Macro Green. Edited July 17, 2014 by andy102 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Motorniczy Posted July 17, 2014 Share Posted July 17, 2014 Nie zapominaj o makroelementach Macro Red lub Macro Green. Jak mam to rozumieć ? stosować całą gamę tzn K+, Carbo, Ferro+, Classic i wymienione przez Ciebie Makro czy na początek wystarczy K+ i Carbo ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted July 17, 2014 Share Posted July 17, 2014 (edited) Jak mam to rozumieć ? stosować całą gamę tzn K+, Carbo, Ferro+, Classic i wymienione przez Ciebie Makro czy na początek wystarczy K+ i Carbo ? Carbo i K+ zdecydowanie tak, na początek. Reszta, w miare pojawiających się braków. Z tym, że - Classic to nawóz uniwersalny, zawiera i macro i micro. - Ferro+ to żelazo ( w większej dawce) plus mikroelementy. - Zaczniesz stosować Classic i Ferro+ razem, możesz mieć za dużo micro. I dalej wiadomo... - W tych w/w nawozach brak wystarczającej ilości makroelementów. Stąd Macro Red lub Macro Green do wyboru (w zależności od roślin jakie posiadasz). Edited July 17, 2014 by andy102 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts